Vosganian, despre Oltchim: „Niciun investitor nu va veni dacă salariații umblă cu sticla cu benzină să și-o toarne în cap”. Planul B pentru combinat

Publicat: 20 02. 2013, 17:46
Actualizat: 20 03. 2019, 20:22

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat luni că în cazul privatizării Oltchim este nevoie de pace socială, pentru că „protestele alungă investitorii”, precum și de un acord de voință politică al PSD și PNL.

„Nu vreau să fac din Oltchim un show mediatic, la fel ca în toamna anului trecut. Riscăm să dăm Oltchim o dimensiune anecdotică. Este nevoie de o atmosferă sobră și de reponsabilitate în jurul Oltchim. Niciun investitor nu va veni dacă salariații Oltchim, în ziua de salariu, intră în greva foamei, iar alții umblă cu sticla cu benzină să și-o toarne în cap”, a mai afirmat ministrul Economiei, după întâlnirile avute luni cu reprezentanții sindicatelor.

Vosganian spune că a convenit cu sindicatele o etapizare a măsurilor pe care le va lua Ministerul Economiei în ce privește Oltchim. „Am preluat Oltchim în comă, încerc să îl stabilizez”, a spus Vosganian.

Care este planul B pentru Oltchim

Pe de altă parte, ministrul Economiei a spus că așteaptă decizia Comisiei Europene care să indice dacă statul a acordat deja un ajutor de stat Oltchim.

În caz contrar, Vosganian spune că are și „un plan B” pentru Oltchim. Această variantă presupune o activitate asemănătoare cu cea de lohn.

„Noi avem în vedere un plan B până la primirea ajutorului de salvgardare prin utilizarea unor formule prin care unii beneficiari să ne ofere materia primă în baza căreia să asigure producția”, a precizat ministrul Economiei.

Băsescu, despre Oltchim

Întrebat despre situația de la Oltchim, președintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că, în opinia lui, angajații combinatului au fost mințiți de autorități.

„Oameni mințiți (…) în primul rând de Guvern, de Victor Ponta, de ministrul Chițoiu. Aduceți-vă aminte cum îi anunțau, înainte de alegeri, că va dudui combinatul. Asta e deosebirea dintre mine și ei, eu am avut curajul să ies în fața românilor să le spun cinstit «Nu putem să mai plătim salariile». Ei i-au păcălit, și-au luat voturile, acum combinatul e în insolvență, asta-i viața”, a susținut Băsescu.

Reprezentanții salariaților combinatului Oltchim au discutat luni la București cu ministrul Economiei Varujan Vosganian și cu administratorul judiciar, Gheorghe Piperea, între subiectele discutate fiind și eventualele soluții pentru plata salariilor restante din decembrie și ianuarie.

Administratorul judiciar Gheorghe Piperea a declarat luni că insolvența combinatului Oltchim nu exclude și disponibilizări, dar încă nu se știe care ar fi numărul de angajați care ar urma să fie dați afară. Reprezentanții sindicatelor susțin că în contractul colectiv de muncă sunt prevăzute între 6 și 18 salarii compensatorii, în funcție de vechime.

Mai mulți angajați ai Oltchim au fost în greva foamei săptămâna trecută, în semn de protest față de neplata salariilor și față de actuala situație a combinatului.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvență la sfârșitul lunii ianuarie acest an.