GÂNDUL LIVE. Dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara: Înregistrăm tot mai multe cazuri de tineri cu forme severe de COVID-19. Facem apel la responsabilitatea și solidaritatea oamenilor | VIDEO

Publicat: 03/03/2021, 14:26
Actualizat: 03/03/2021, 16:06

Medicul Cristian Oancea, managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara, a vorbit miercuri la GÂNDUL LIVE despre evoluția pandemiei de COVID-19 în România.

Acesta susține că numărul de cazuri de forme severe ale bolii a crescut în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani.

El adaugă că situația din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă este critică.

„Decelăm de câteva zile un aflux crescut de pacienți, mai ales tineri activi, cu vârsta între 25 și 50 de ani, care dezvoltă forme severe într-un timp foarte rapid. Am decelat o transmitere intracomunitară foarte crescută și doar testând și identificând cazurile în formă incipientă putem să le tratăm adecvat.

INSP a dat cumva un prognostic, undeva în jurul cifrei de 9.000 de pacienți pe zi. Sper să nu ajungem acolo și facem apel la responsabilitatea oamenilor, pentru că dacă valul al doilea l-am început cu spitalele goale, să spunem așa, cu un sistem sanitar mai relaxat, valul trei, cel puțin în zona de vest a țării, ne prinde cu spitalele la capacitate de 80-90%.

La ATI situația este critică de câteva luni, în sensul în care nu avem niciun loc liber și imediat cum se eliberează un loc sau două se și ocupă. Ce am decelat în schimb în ultimul timp, adversitatea cazurilor severe, care efectiv vin încontinuu. Deci formele severe care vin în atenția spitalului nostru sunt din ce în ce mai numeroase”, a declarat Cristian Oancea la GÂNDUL LIVE.

Oancea: Facem un apel la responsabilitate

Medicul a lansat un apel la solidaritate și responsabilitate și le cere românilor să respecte în continuare măsurile de prevenție.

Totodată, el spune că faptul că România a depășit pragul de un milion de persoane vaccinate este un semn bun, dar nu este suficient.

„Facem apel la responsabilitatea și solidaritatea tuturor concetățenilor noștri, deoarece un milion (de persoane vaccinate, n. red.) reprezintă un succes până acum, dar trebuie să continuăm vaccinarea în forță. Încă nu am atins marja critică de 60-70%, ca să zicem că avem o imunizare în masă. De aceea trebuie să continuăm cu procesul de imunizare, trebuie să îl facem din ce în ce mai accelerat, pentru că practic este un concurs, o luptă între virusul care vrea să se perpetueze și să ne schimbe definitiv viața și vaccinarea cu care putem să blocăm această transmitere intracomunitară.

Trebuie în continuare să vaccinăm și trebuie în continuare să avem această responsabilitate în a purta masca și a respecta distanțarea, pentru că dacă vom lua aceste măsuri timp de două-trei luni vom putea depăși cu bine această perioadă și să ne reluăm viețile într-un sistem normal din vară sau din toamnă încolo. Dacă vom continua în nechibzuință cu acele petreceri pe care le tot vedem în spațiul public și să luăm în derâdere aceste măsuri, poate peste noi virusul va trece mai ușor, dar părinții sau bunicii noștri nu vor avea aceeași rată de supraviețuire. Deci îndemnăm lumea la responsabilitate. Cred că dacă mai facem un efort pentru a depăși cu bine această perioadă, ne vom relua cât de cât viața într-un mediu mai normal”, a spus managerul spitalului Victor Babeș.

Cristian Oancea: Vaccinul este sigur, dar unele persoane tot se vor îmbolnăvi

Medicul mai spune că imunizarea se poate face fie prin vaccinare, care este cea mai sigură metodă, fie prin boală.

Totodată, el atrage atenția că, deși eficiente, vaccinurile nu garantează neapărat că persoana imunizată nu va face boala.

„Avem două posibilități de a depăși această pandemie. Prima este imunizarea prin vaccinare, care este cea mai sigură, și a doua este imunizarea prin boală, care nu ține a la long și uitați câte sechele poate să lase. Faptul că până acum avem un milion de cetățeni vaccinați, faptul că urmează să mai vaccinăm aproximativ 3 milioane în perioada imediat următoare reprezintă clar un succes și suntem pe un drum bun, dar până când vom termina această masă de 60% vaccinați, trebuie prudență. Gândiți-vă că vaccinul are o marjă de protecție de 90-95%, deci există un risc ca din 100 de cetățeni, 5, 6, 10 cetățeni să dezvolte boala, dar fac forme mult mai ușoare”, a mai spus Cristian Oancea la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România în 2024