GÂNDUL LIVE. Mihai Morar: „Suntem prea atenți la exterior. Am ajuns să ne intereseze mai mult ce fac alții decât ce facem noi” | VIDEO

Publicat: 06/04/2021, 19:22
Actualizat: 06/04/2021, 21:43

Jurnalistul Mihai Morar a fost invitatul de marți al Emmei Zeicescu la GÂNDUL LIVE.

El a vorbit, printre altele, despre modul în care percepe lucrurile din jurul său și despre situația cu care se confruntă societatea în această perioadă de pandemie.

„Încerc să îmi fac bine și să mai răspândesc binele ăsta, dacă se poate. Și nu e o chestie de laudă, dar e o chestie pe care am înțeles-o acum niște ani, la Muntele Athos. Este o întâmplare pe care am și scris-o într-un editorial din GÂNDUL, în vară. Un călugăr bătrân a aflat că lucram la radio și, după ce am vorbit vreo 20 de minute, mi-a spus «vezi că rolul vostru este doar atât: să răspândiți binele».

Depinde cum comunici. Nu cred că vine din faptul că unii scoatem bunătatea și alții răutatea, eu cred că vine din faptul că meseria noastră te arde foarte mult. Vorbeam asta cu Paul Olteanu, care e trainer pe neuroștiință și spunea că stresul acut este foarte bun. Ba chiar ne ține vii și ne prelungește viața. Dar în momentul în care stresul acut se transformă în stres cronic – și în presă e spre burnout, spre stres cronic, mai ales dacă lucrezi într-o «fabrică» de știri zi de zi, în care tot timpul ești cu securea breaking news-ului deasupra capului -, nu mai gândești în bine-rău și așa mai departe”, a spus Mihai Morar la GÂNDUL LIVE.

GÂNDUL LIVE: Mihai Morar: Pierdem prea mult timp privind spre exterior

Totodată, Mihai Morar mai spune că o problemă a societății actuale este aceea că oamenii pierd prea mult timp preocupându-se de ce fac ceilalți decât de propriile persoane.

„Suntem foarte împărțiți în tabere, ceea ce e OK, pentru că suntem diferiți, dar problema este că suntem foarte atenți la exterior. Adică pe mine mă doare mult mai mult ceea ce faci tu, decât ceea ce fac eu. Eu sunt antimască, să zicem, tu ești pro-mască, pro respectarea restricțiilor. Pe mine mă interesează de ce tu îți strici sănătatea, de ce pe tine o să te omoare vaccinul, iar pe tine te interesează de ce eu, care nu port mască, sunt un dobitoc, sunt un prost, ies în stradă la 10 în fiecare seară și așa mai departe. Să se înțeleagă, este un joc de rol.

Sunt și tânăr, sunt și vaccinat și port și mască. Dar ne interesează mult prea mult exteriorul decât interiorul nostru. De ce ai avea timp pentru tot ceea ce e în exteriorul tău și nu ai avea pentru tine? Pentru că nu vezi lucrurile pe care ai putea să le faci bine în tine”, a mai spus el.