GÂNDUL LIVE. Raed Arafat: „Au apărut mai multe focare de când a început relaxarea în România” – VIDEO

GÂNDUL LIVE. Raed Arafat: „Au apărut mai multe focare de când a început relaxarea în România” - VIDEO
Publicat: 05/06/2020, 11:55
Actualizat: 05/06/2020, 16:44

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, vineri, la Gândul LIVE, că de când au început măsurile de relaxare în România au apărut focare de coronavirus la mai multe companii. Arafat mai spune că România nu a luat măsuri drastice ca în alte țări.

„Noi nu am închis șantiere ca în alte țări (…) Oricum se închideau, dar în alt context. Se îmbolnăveau oamenii care lucrează acolo, apăreau focare, venea Direcția de Sănătate Publica și închidea locația sau industria respectivă pe 14 zile, ca să vadă ce alte contacte apar și ce alte cazuri sunt. Lucru care s-a întâmplat după relaxare. Avem câteva focare care au apărut la industrie și a trebuit ca unele fabrici, unele companii să își închidă activitatea chiar în perioada relaxării din cauza virusului”,  a declarat secretarul de stat Raed Arafat la Gândul LIVE.

Raed Arafat: „România nu a luat măsuri drastice ca ale țări”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai precizat în emisiunea prezentată de Emma Zeicescu faptul că România nu a luat cele mai drastice măsuri de când a început pandemia, așa cum au făcut ale țări.

„Încet- încet se vor relua activitățile, se vor găsi soluții. Dar noi n-am luat decizii drastice ca în alte țări, adică toată lumea acasă, unul singur (dintr-o familie) să iasă din casă la două zile, două-trei magazine deschise într-o singură zonă (…)

Ideea este ca dacă nu luai măsurile preventive, luai măsurile reactive”, a mai declarat secretarul de stat Raed Arafat la Gândul LIVE.

Principalele declarații ale lui Raed Arafat la GÂNDUL LIVE

  • România a trecut prin situația asta cu toate problemele conexe destul de bine.
  • Alte țări nu au primit înapoi aproape de un milion de oameni care provin din zona foarte afectate. Depinde în fiecare țară de diferite aspecte: densitate, dinamică etc. Faptul că nu am ajuns într-o fază de supraaglomerare, faptul că situația a rămas sub control și că avem un sistem de coordonare național care a luat măsuri concrete la nivel național. Aici am avut un avantaj că am putut lua măsuri generale, naționale.
  • Cel mai important factor a fost populația care a colaborat. În mare parte populația a suportat deciziile și măsurile, cu greu, și e de înțeles, dar a suportat.
  • Pandemia poate scăpa de sub control dacă nu mai respectăm regulile de distanțare, de purtare a măștii etc. Sunt reguli necesare care compensează.
  • Cei care observă persoane care nu poartă mască în magazine, să atragă atenția celor de acolo pentru că ei trebuie să se asigure că toată lumea respectă regulile. Cine nu poartă mască în magazin trebuie poftit afară. Asta este regula.
  • Există controale și echipe care fac controale. Nu poți să pui lângă fiecare om un altul să îl controleze. Trebuie să fie responsabilitatea oamenilor, ca cetățeni.
  • O perioadă lungă, din păcate, a fost un joc pe rețelele de socializare. Sunt interese convergente. Unii care nu cred niciodată în nimic. Au ieșit unii cu un nivel educațional foarte ridicat și au început cu vaccinurile, cu teoria conspriației, cu virusul care nu are asemenea efecte sau care nu există. Și vorbim de unii care erau chiar din domeniul medical. Alții au zis că nu cred și că se vor infecta pentru a dovedi că nu este nicio problemă.
  • Pe linia juridică, sunt unii care încearcă să racoleze clientelă. Toate aceste aspecte arată că am trecut printr-o fază critică în care toată lumea a trecut, noi am prevenit un dezastru, dar ce s-a văzut foarte clar… unii s-au activiat din ce în ce mai mult când lucrurile s-au liniștit. Mă refer la domeniul medical. Când începi să fi vocal pe măsurile luate și tu vii să critici după ce am trecut… Și oamenii respectivi la început erau speriați.
  • Una dintre teoriile noastre de început a fost că pandemia poate scăpa de sub control. Din această cauză s-au luat măsuri clare de a desemna unele spitale care erau destinate acestei patologii. Dar am eliberat unele spitale și am cerut să se interneze cei care nu trebuie tratați imediat, s-a lăsat la latitudinea medicilor. Noi nu le-am zis să nu interneze deloc. La UPU, înainte erau 13.000 de pacienți/zi, am ajuns la 5.000-6.000 de pacienți/zi. Cei care trebuiau să ajungă au ajuns. Și aici a fost o manipulare. Acest lucru îți afectează strategia de lucru.
  • Cei care vin cu teorii ale conspirației țintesc oamenii care cred tot ce li se pune în față.
  • Măsurile sunt dinamice și depind de situații. Dacă vor crește infectările, poate vor întârzia anumite măsuri de relaxare suplimentare. Dacă situația merge spre mai bine se vor lua mai multe măsuri de relaxare. Depinde de evoluție. Avem în discuție și valul doi. Nimeni nu știe dacă va mai veni valul doi. Am discutat personal cu colegii de la OMS după declarațiile acelei femei.
  • La toamnă este posibil să existe creșteri, mai ales că va reveni gripa sezonieră.
  • Una din teoriile care a mers și la început cât de cât, dar acum nu mai putem spune același lucru. Este un virus din familia respectivă, ar acesta s-a purtat altfel, la anumite categorii de vârstă a avut o mortalitate mai ridicată. Problema noastră este că eneexistând vaccin și tratament și fiind un număr mai mare de cazuri, problema era impactul asupra sistemului sanitar. În timpul gripei sezniere, acest lucru se menține cât de cât sub control, mai ales că aici avem și vaccin.
  • Dacă vom avea un vaccin, eu mi-l voi face. Dar nu poți să forțezi omul să se vaccineze.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică