GÂNDUL LIVE. Revenirea la școală. Bogdana Dobre, mamă a trei copii: „Nici nu știu dacă să mă bucur. Le este foarte greu online, dar știu că le va fi greu și în mediul fizic”

Publicat: 22/01/2021, 14:35

Deschiderea școlilor este un lucru bun pentru copii, a spus recent medicul pediatru Mihai Craiu, care a tras un semnal de alarmă privind efectele negative pe care pandemia de COVID-19, cu măsurile de rigoare impuse sistemului de învățământ, le-a avut asupra stării emoționale a celor mici. Bogdana Dobre, blogger și mamă a trei copii, invitată la GÂNDUL LIVE, este conștientă de greutățile pe care unii copii le-au întâpinat pentru a se adapta la viața cu restricții, însă este precaută în privința revenirii la școală, care nu va putea fi ca în vremurile dinaintea apariției noului coronavirus.

Reluarea cursurilor în format fizic, atunci când va fi posibilă, ar fi un lucru benefic pentru cei mici, deoarece statul acasă îi afectează profund, a spus recent medicul pediatru Mihai Craiu. Specialistul a dat exemplu despre cazuri de copii care au suferit stări de rău sau chiar leșin, deși fizic erau foarte sănătoși: au fost doar manifestări ale traumelor psihice care ies acum la suprafață.

Bogdana Dobre, blogger si mama a trei copii, a povestit, la GÂNDUL LIVE, din experiența proprie de adaptare la viața în izolare și despre perspectiva revenirii copiilor pe băncile școlii.

„Nici nu știu dacă să mă bucur că o să înceapă școala, am sentimente amestecate. Pe de o parte, știu că le este foarte greu online, pe de altă parte știu că le va fi greu și în mediul fizic. Pentru că, oricum, chiar dacă vor începe, nu vor începe la fel ca pe vremuri, înainte de pandemie. Se vor dezinfecta, vor purta măștile în continuare, oricum nu va fi o reîntoarcere normală”, mărturisește Bogdana Dobre.

„Copiii au nevoie de reguli, de un cadru în care să se simtă bine și în siguranță”

„Reacțiile copiilor sunt foarte diferite. Dacă la unii vorbim doar de o frică sau la alții doar de o anxietate, mulți pot să vadă toată această izolare socială ca o traumă”, crede părintele.

Sunt familii au fost afectate în profunzime de această pandemie, iar în situațiile în care copiii aveau deja niște probleme în familie, aveau situații de abuz, acolo toate acestea s-au accentuat, iar toată izolarea nu poate decât să-i ducă decât într-o direcție și mai dificilă, și mai problematică, este de părere Bogdana Dobre.

Împărțirea sarcinilor, din toate punctele de vedere, și a sarcinilor casei, și a celor legate de bunăstarea lor emoțională, se aplică în familia Bogdanei Dobre. „Noi am încercat să ne adaptăm la această nouă situație, să creem un set de reguli, pentru că, până la urmă copiii au nevoie de reguli, de un cadru în care să se simtă bine și în siguranță, până la urmă. Nu pot să spun că a fost ușor, pentru că toți trei sunt diferiți, fiecare a avut propria reacție”, a spus părintele.

Fiica Bogdanei, care a dat Evaluarea Națională în 2020, s-a mobilizat foarte mult. Și ceilalți doi copii, băieți, s-au adaptat, dar unul dintre ei are probleme de somn. „Statul mult la calculator, trecerea din offline în online i-a afectat și ne afectează pe toți, darămite niște copii”, spune Bogdana Dobre.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marțea trecută, că Executivul dorește redeschiderea școlii în format fizic pe 8 februarie, însă decizia decizia finală va fi comunicată „până la finalul lunii ianuarie, cu o săptămână înaintea începerii cursurilor”, pe baza evoluției pandemiei COVID-19.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului