GÂNDUL LIVE. Titi Aur, instructor de conducere defensivă: Șoferul român nu este educat! Mulți cred că lor nu li se poate întâmpla vreun accident grav – VIDEO

Publicat: 02 07. 2020, 12:52
Actualizat: 02 07. 2020, 14:22

This browser does not support the video element.

Instructorul de conducere defensivă și multiplul campion la raliuri Titi Aur explică în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE ce îi lipsește șoferului român atunci când se află în trafic, dar și cum acesta poate fi educat prin conducerea defensivă. 

Titi Aur punctează faptul că șoferului român îi lipsește educația în trafic întrucât în acest domeniu nu există protecție a muncii, indiferent dacă e vorba de condusul de profesie, dar de amator.

„Marea majoritate cred că nu li se poate întâmpla lor”

„Dacă în viața normală ajungem în situații cu persoane lovite, sunt indivizi care fac intenționat asta, sunt construiți greșit. În schimb, pe stradă, șoferii, dar nu numai, toți utilizatorii drumului public, se împart în două categorii: unii care sunt își asumă riscuri, își impun să meargă tare, vor să facă spectacol,  dar sunt o categorie foarte mică, însă, din păcate, marea majoritate a accidentelor grave sunt produse de oameni normali, dar care nu cred că pot să ajungă într-o situație delicată – să producă sau să fie victima unui accident. Dacă atunci când vorbim de cei care se bat în baruri, pe plajă sau oriunde, este o stare asumată, clar, vrei să faci asta, pe stradă doar puțini își asumă stilul agresiv care duce la accident. Marea majoritate cred că nu li se poate întâmpla lor”, explică profesionistul la GÂNDUL LIVE.

„Șoferul român nu este educat – Apar situații de orgoliu”

„Șoferul român nu este educat. Vorbim și de cei 7 ani de acasă, dar și de școală primară etc., și școală de șoferi, dar și de parcursul practicării meseriei de șofer, indiferent dacă e amator sau profesionist. Nimeni nu îți mai spune nimic, nimeni nu te trage de mână și ajungem din nou la discuția pe care o am mereu – în toate meseriile se face protecția muncii. În această meserie, în mersul cu mașina, dar nu numai, nu se face nimic. Și se ajunge în momentul în care cel de la volan crede că știe și poate tot, că nu i se poate întâmpla lui nimic. Mai mult, când apar situații cu orgoliu (ex. depășiri) (…) Ghinionul este că de cele mai multe ori nu se întâmplă nimic. De multe ori se scapă la limită, de multe ori nici nu îți dai seama că ai trecut printr-o situație posibil foarte gravă. Și dacă de multe ori ai scăpat, atunci trăieși cu senzația – și ce dacă, nu s-a întâmpla nimic. Până când odată se întâmplă și atunci toate nenorocirile cu victime, cu traume, cu pagube materiale ș.a.m.d. Cursurile de conducere defensivă sunt obligatorii în toată lumea mai puțin în România. Au scopul de a-i transmite șoferului mult mai pragmatic, clar și simplu ce să facă sau ce să nu facă. Șoferul pleacă de acolo (n.r. de la cursuri) mult mai conștient de ceea ce i se poate întâmpla și mergând pe stradă este mult mai puțin probabil să producă o situație specială, dificilă, accident”, mai punctează Titi Aur la GÂNDUL LIVE.

„Educație, educație, educație!”

„Apar anumite aspecte să zicem noutățile din ultima perioadă – mașinile foarte silențioase care nu îți mai dau senzaqția de viteză (chiar și camioanele) la 100 de km/h ai senzația că stai. Atunci dacă nu vine cineva să te tragă de mână să îți spună că la viteza asta doar ai senzația că ești în siguranță, dar nu e chiar așa”, mai explică campionul la raliuri.