Radu Preda, IICCMER, la Gândul LIVE: „Până în iunie vom devoala și alți torționari”

Redactor:
Diana Marcu
Radu Preda, director IICMER, despre prioritățile mandatului său, la Gândul LIVE

„Mandatul pe care l-am început este cel de depolitizare (a instituției – n.r.), pentru că istoria nu se scrie în funcție de partidele politice”, a declarat la Gândul LIVE Radu Preda, noul director al IICMER, vorbind despre planurile mandatului său la șefia instituției.

Potrivit lui Preda, printre priorități se numără și continuarea investigaților începute, acestea trebuind finalizate cu trimiterea în instanță a persoanelor pentru care au fost făcute cercetări privind fapte penale în regimul comunist. De asemenea, va fi continuată cercetarea „teoretică privind ideologia și modul de maniferstare al regimului totalitar”, respectiv editarea de manuale didactice și suporturi de curs.

„Este o mare problemă a României de azi că în continuare nu avem o suficientă conștiință a faptului că trebuie să învățăm ceva de la istorie. Nu mai putem repeta zicala că cine nu-și cunoaște istoria este condamnat să o repete”, a explicat președintele executiv al IICCMER.

Întrebat dacă va continua prezentarea celor 35 dintre torționarii comuniști – oameni care au condus sau au lucrat în „penitenciarele morții” -, șeful IICMER a afirmat că, pe măsură ce vor fi finalizate cercetările, numele acestora vor fi făcute publice.

În 27 martie, Radu Preda a fost numit președinte executiv al IICCMER, după demisia lui Andrei Muraru, la începutul lunii martie.

Urmăriți mai sus integral interviul pe care Radu Preda l-a acordat la Gândul LIVE

Inchide