Platforma Code for România a început duminică seară să centralizeze numărătoarea voturilor, realizată de BEC. După numărarea a peste 95% din voturi, PSD conduce, urmat de PNL și USR PLUS. Marea surpriză este AUR.
UPDATE 12:50 BEC a anunțat că s-au numărat 99,91% din voturi, fără diaspora.
PRO România – 241528 voturi – 4.25%
PSD a câștigat alegerile parlamentare 2020 cu 29,83% din voturi, urmat de PNL – 24,66 % și USR-PLUS- 15,44%. Partidul AUR intră în Parlament, având 8,65 % din voturi, conform rezultatelor parțiale transmise de Biroul Electoral Central luni dimineață după centralizarea proceselor verbale din 62,54% din secţiile de votare.
Rezultate parțiale Camera Deputaților:
PSD – 29,39%
PNL– 24, 24%
USR PLUS – 15,4%
AUR – 8,26%
UDMR – 7,4%
PMP – 4,69%
Pro România – 4,1%
PER – 1,1%.
Rezultate parțiale Senat:
PSD – 29,83%
PNL- 24,66%
USR PLUS – 15,44%
AUR – 8,65%
UDMR – 7,57%
PMP – 4,77%
Pro România -4,2%
PER -1,3%
ȘTIREA INIȚIALĂ. Rezultate EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2020: Bătălia politică la aceste alegeri vine la pachet cu o serie de surprize. PNL, partidul de la guvernare, este devansat de PSD, potrivit primelor rezultate ale exit-poll-ului realizat de Avangarde-CURS. În același timp, AUR, un partid nou neparlamentar are mari șanse să intre în noul legislativ.
EXIT-POLL AVANGARDE-CURS ORA 21,00
UPDATE: Biroul Electoral Central (BEC) a publicat primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare 2020, după numărarea a 8% dintre voturi. Se pare că PSD este în fruntea clasamentului şi conduce cu cinci procente. Duminică seara, la aproximativ o oră și jumătate de la închiderea urnelor, BEC a centralizat aproximativ 8% dintre voturi.
Diferența dintre PSD și PNL se menține după numărarea voturilor din 2443 secții.
Diferența dintre PSD și PNL rămâne de peste 5%, după ce BEC a contabilizat rezultatele din 2.443 de secții. Pe locul 3 este UDMR, iar pe locul 4 este USR-PLUS, care depășește 10%.
Potrivit Sociopol, scorul este unul strâns între PSD și PNL, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat.
CAMERA DEPUTAȚILOR
––––
În mai puțin de patru ore, românii vor afla primele estimări ale alegerilor parlamentare din 6 decembrie, potrivit datelor singurului exit-poll realizat de Avangarde și CURS la ieșirea de la urne. Datele se vor referi la votul din țară, și nu va include diaspora. GÂNDUL.RO vă prezintă la ora 21.00 primele rezultate ale exit-poll-ului CURS-Avangarde realizat pentru Antena 3 și tot atunci veți putea vedea reacțiile liderilor politici într-o ediție specială a emisiunii GÂNDUL LIVE, începând cu ora 20:45.
Dacă la alegerile din ultimii ani existau mai multe exit-poll-uri, în acest an, doar cele două institute – Avangarde și CURS – au operatori pentru teren pentru un singur studiu, fiind acreditate de BEC.
Într-o analiză pentru GÂNDUL.RO, politologul Cristian Pîrvulescu explica că prezenţa la urne la alegerile parlamentare de duminică va fi mai scăzută, comparativ cu cea de la alegerile locale din 28 septembrie. Analistul afirmă însă că votanții nehotărâți reprezintă o bătălie pentru PNL și USR. Totodată, Pîrvulescu precizează că social-democrații indiferent de scorul pe care îl vor obține, duminică, nu vor putea forma guvernul.
Dacă ar fi să compar cu situația de la locale, mă aștept la o prezență mai redusă de vot, cu 2 sau 3 procente mai puțin față de localele din 28 septembrie. Mai exact, mă aștept să fie undeva între 35-38% să fie prezența la urne”, declara analistul politic pentru GÂNDUL.
La ora 17.00 s-a înregistrat 25,30% prezență la vot, cu 5 puncte procentuale mai puțin decât în 2016. În jur de 1,7 milioane de alegători în minus au mers la urne față de localele din 27 septembrie.
Liberalii conduc în preferinţele electoratului la amiază, potrivit unui EXIT-POLL obţinut de ziarul Adevărul. Marea surpriză a acestor cifre obținute până la ora 14.00 vine de la un partid neparlamentar care participă la primul ciclu electoral: AUR.
Potrivit surselor Adevărul, până la amiază, AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) a depășit pragul de 5%, necesar intrării în noul legislativ.
EXIT – POLL Ora 14.00:
1. PNL – 32%
2. PSD – 29%
3. USR PLUS – 17%
4. ProRomânia -6%
5. AUR – 6%
6. UDMR – 5%
7. PMP -3%
Românii cu drept de vot care locuiesc în zone carantinate, dar care au adresa de domiciliu în altă localitate, vor putea merge fără restricții să voteze la alegerile parlamentare. De asemenea, cei din localitățile aflate în carantină nu vor avea nevoie de nicio declarație pe propria răspundere pentru a merge la vot. Cei aflați în izolare trebuie însă să rămână acasă sau în locul în care se află.
ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară pot vota cu:
– cartea de identitate;
– cartea electronică de identitate;
– cartea de identitate provizorie;
– buletinul de identitate;
– pașaportul diplomatic;
– pașaportul diplomatic electronic;
– pașaportul de serviciu;
– pașaportul de serviciu electronic;
– carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Duminică, la alegerile parlamentare 2020, secțiile de votare se închid la ora 21:00, când preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară încheierea procesului de vot. Votanții care la ora 21:00 se află în sediul secţiei de votare, dar și cei care sunt la rând, în afara sediului, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59, iar în acest sens vor primi bonuri de ordine cu ştampila de control a secţiei de votare.