ALEGERI PARLAMENTARE 2020. În ce condiții putem vota în altă localitate decât cea de domiciliu

ALEGERI PARLAMENTARE 2020. În ce condiții putem vota în altă localitate decât cea de domiciliu
ALEGERI PARLAMENTARE 2020. În ce condiții putem vota în altă localitate decât cea de domiciliu. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04/12/2020, 11:23

Cetățenii români cu drept de vot sunt așteptați duminică, 6 decembrie, la urne pentru alegerea senatorilor și deputaților care vor face parte din Parlamentul României în următorii patru ani.

În principiu, există concepția că la alegerile parlamentare nu se poate vota decât în localitățile de domiciliu, însă, în anumite condiții, alegătorii pot vota și în alte localități.

Spre exemplu, elevii și studenții care învață în alte localități, persoanele care lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu sau care nu se află în localitate din diverse motive pot vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie doar dacă au viză de flotant în localitatea în care se află, informează Digi24.

Totodată, alegătorii pot vota în altă localitate fără viză de flotant, cu condiția ca localitatea în care se află să fie în același județ cu cea de domiciliu.

În toate aceste situații, votanții vor fi trecuți pe listele suplimentare.

Cine poate vota pe listele suplimentare?

Categoriile de persoane care pot fi trecute pe listele suplimentare sunt reglementate de art. 51 din legea 208/2015. Astfel, potrivit legii, pot vota pe listele suplimentare:

  • persoanele care merg la vot și dovedesc că au domiciliul sau reședința pe raza secției de votare respective, însă au fost omise din diverse motive din lista electorală permanentă;
  • persoanele care se prezintă la vot și dovedesc că au reședința pe raza secției de votare respective, însă nu au făcut cereri de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință;
  • persoanele care în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își au domiciliul sau reședința și care fac dovadă că au domiciliul sau reședința pe raza circumscripției electorale în care se află secția de votare respectivă.

Unde votează cei cu domiciliul sau reședința în București?

Potrivit Deciziei nr. 85/23.11.2020, alegătorii care au domiciliul sau reședința în Municipiul București votează astfel:

  • alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia, votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă
  • alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada unde îşi are domiciliul este înscris în lista electorală suplimentară
  • alegătorul cu reşedinţa în municipiul Bucureşti, fară a avea domiciliul în municipiul Bucureşti, care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia îşi poate exercita dreptul de vot numai la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia. În acest caz, alegătorii care nu au formulat cereri privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă conform art. 42 din Legea nr. 208/2015, sunt înscrişi în lista electorală suplimentară
  • alegătorul care are atât domiciliul, cât şi reşedinţa în municipiul Bucureşti, poate vota fíe la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, în acest ultim caz, fiind înscris în lista electorală suplimentară
  • în cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-un alt sector al municipiului Bucureşti, decât acela unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa. Cu alte cuvinte, în București, alegătorul nu poate vota în alt sector.

Prin urmare, la alegerile parlamentare din 6 decembrie se poate vota în altă localitate decât cea de domiciliu doar cu viză de flotant sau dacă localitatea se află în același județ ca localitatea de domiciliu.

Persoanele care au viză de flotant dar nu s-au înscris în Registrul Electoral pot vota la secția la care este arondată adresa de domiciliu pe listele permanente sau pe listele suplimentare din cadrul secției unde este arondată adresa de reședință (cea din viza de flotant).

În cazul în care alegătorul nu are viza de flotant sau adresa de domiciliu într-un anumit județ, acesta nu va putea vota pe listele electorale corespondente, ci va fi nevoit să se deplaseze în județul de domiciliu pentru a-și putea exercita dreptul de vot.

Alegerile parlamentare din 2020 au loc duminică, 6 decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York