Jumătate de mileniu de la nașterea lui Luís Vaz de Camões, părintele literaturii de limbă portugheză

Jumătate de mileniu de la nașterea lui Luís Vaz de Camões, părintele literaturii de limbă portugheză
Publicat: 22/04/2024, 13:42
Actualizat: 22/04/2024, 14:32

Personalitate mitică, creator de lumi și întemeietor de poezie, marele poet  Luís Vaz de Camões/ Luis de Camoens rămâne un adevărat erou pentru țara sa. Portugalia, primul imperiu colonial, a rămas imortalizată în operele marilor săi scriitori, Pessoa, Quieroz, Lobo Antunes, Breyner Andresen, Saramago.  Deasupra tuturor stă glorioasa umbră a celui ce a fost poetul național al Portugaliei. Opera sa de căpătăi Os Lusíadas este o adevărată epopee a poporului portughez, o istorie a primului imperiu colonial și o istorie a legendarului Vasco da Gama.

Lusiada este un poem plin de erudiție și de lirism epic, este un poem homeric. Este cântecul formării poporului lusitan dar și al urmașilor acestuia. Din versurile Lusiadei s-au născut operele unor mari scriitori de limbă portugheză precum Jorge Amado, Mia Couto,Germano Almeida, Pestana dos Santos, Jose Craveirinha  și mulți alții.

Poemul este un melanj  de erudiție filosofico-istorică împletit cu povestiri mitologice. Pentru marele poet portughez Lusiada este adevărata poveste a lusitanilor. Putem afirmă că este Eneida lusitanilor. Exploratorii lumii sunt cântați în versurile pline de eroism ale lui Camões.

Portughezii un popor neînfricat sunt primii care au întemeiat un imperiu colonial urmele acestuia se văd și astăzi. Regatul portughez împreună cu marele său vecin din Peninsula Iberică, Regatul  Spaniei,  a schimbat definitiv istoria după Tratatul de la Tordesillas din 7 iunie 1494.

Din scrisul plin de lirism cutezător s-au născut versurile pline de iubire și melancolie ale fado-ului portughez

Povestea lui Vasco da Gama și a vitejiilor sale în India este de fapt povestea poporului portughez și vitejia acestuia în istorie. Din scrisul plin de lirism cutezător s-au născut versurile pline de iubire și melancolie ale fado-ului portughez. Pe versurile marelui lusitan a învățat Amalia Rodrigues să citească și apoi să cânte. Putem afirma că din tradiția populară și din sonetele lui Camões s-au născut piese nemuritoare.

Ca orice mare personalitate viața sa este învăluită în mistere. Primul fiind nașterea sa, după cei  mai mulți autori s-a  născut în anul 1524 în localitatea Santarém într-o familie nu foarte înstărită, o familie de hidalgos sau burghezi mărunți. Anumiți istorici au dat ca și dată anul 1517 sau chiar 1525. Locul nașterii a rămas și acesta învăluit în taină, părerea comună este că s-a născut în jurul orașului Lisabona. Strămoșii săi au fost originari din regatul Galiciei.  Marele poet a fost pasionat de citit operele marilor clasici dar și de călătorit.

A fost un tânăr plin de energie descris de unii ca rebel, însă a fost un profund cititor al istoriei și literaturii. A fost un adevărat soldat dar și un soldat al cuvântului, a ajuns până în India, în Goa unde se pare că a fost și încarcerat. A luptat împotriva maurilor, a ajuns în Mozambic. Și-a pierdut un ochi într-o bătălie împotriva maurilor, o înfruntare  navală în Strâmtoarea Gibraltar. A absolvit Universitatea din Coimbra.

Aventura marelui Luís Vaz de Camões a continuat și după moarte

Luís Vaz de Camões a scris sonete, poeme, dar și marele poem epic Lusiada. Lusiada este împărțit în 10 cânturi și are aproximativ 9000 de versuri. Poemul de proporții homerice are ca și personaj pe Vasco da Gama și aventurile sale dar în substratul metaforic personajul principal este poporul portughez. A început scrierea epopeii în anul 1560 în colonia Macao.

Lusiada a fost terminată în anul 1570 și  publicată în anul 1572. Sonetele sale au fost culese și publicate după moartea acestuia în data de 10 iunie 1580. Data morții sale este ziua națională a Portugaliei.

Aventura marelui Luís Vaz de Camões a continuat și după moarte, se pare că după marele cutremur din secolul al-XVIII-lea care  a distrus o mare parte din Lisabona, mormântul său a fost distrus iar rămășițele sale pământești rispite. Deși toată lumea cunoaște  cripta de la mânăstirea San Jeronimos se pare că aici nu sunt rămășițele sale pământești.

Homer, Vergilius, Dante,  Camões, Cervantes, Shakespeare – nume care au clădit lumea în care trăim.

Foto incluse în colaj – Profimedia Images


Citește și:

LANSARE DE CARTE. Laureata Premiului Nobel pentru Pace Maria Ressa: ,,2024, an esențial pentru supraviețuirea democrațiilor în întreaga lume”

Academicianul Leon Dănăilă – „Neuroplasticitatea. Secretul longevității creierului”. Adrian Artene: „Ne «prescrie» rețeta tinereții fără bătrânețe!”

Conferințele „Idei în Agora” | Bogdan Bucur: „Jean Pangal, documente inedite. 1932-1942: contribuții la analiza rețelelor sociale istorice”

Lansare de carte | Eugen Șerbănescu & Sorin Roșca Stănescu, thriller exploziv: ”Toate amantele președintelui” (VIDEO)

„Biblia de la Bucureşti”, prima traducere în limba română a textelor biblice, vândută la licitație cu 36.250 de euro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice