Recomandare de carte. „Fir-ar ea de vineri!” – thriller-ul lui Petre Nechita, care ne introduce într-o lume a crimelor și traficanților

Recomandare de carte. „Fir-ar ea de vineri!” - thriller-ul lui Petre Nechita, care ne introduce într-o lume a crimelor și traficanților
Publicat: 10/03/2022, 12:30

„Fir-ar ea de vineri!”, cel mai nou titlu semnat de Petre Nechita, este un thriller care ne introduce într-o lume a crimelor, infracționalității și traficanților. Un roman extraordinar, inteligent construit, în care măiestria jurnalistică se împletește cu cea scriitoricească, Petre Nechita reușind să creeze o imagine veridică a lumii de astăzi. Cartea recent apărută la editura Velvet Story este un periplu antrenant, care pune punctul pe i, devoalând mișcări și secrete ale unor anchete care marchează prezentul.

Totul pornește de la o simplă constatare: în ciuda blocajelor cauzate de pandemie, traficul de droguri nu a cunoscut vreo piedică. Din portul Constanța pleacă spre vestul Europei transporturi de droguri care atrag atenția Europol. Thomas Scheffer este cel care coordonează operațiunea mamut, dar se lovește de piedicile și birocrația din România. Timp de cinci zile, personajele cheie – polițiști români, agenți străini și traficanți – se învârt într-un cerc vicios, în care trădarea, minciuna și puterea schimbă sensul vieții și al dreptății. Vineri este ziua în care acțiunea explodează: pe de o parte semnele de întrebare și supozițiile sporesc tensiunea, iar pe de alta planul este dezvăluit în detaliu.

„Era la numai 15 metri de bomba care ar fi putut să dărâme un bloc. Aștepta. La 10 metri distanță defila polițista, care l-ar fi observat în mașina întunecată dacă-și aprindea o țigară ori dacă i s-ar fi iluminat ecranul telefonului. Se gândea. Un sfert de milion de euro pentru o viață de om. Un sfert de milion de euro pe care-l putea câștiga mult mai simplu. Să iei viața unui om e ușor. Și în cazul lui Tămaș avusese suficiente ocazii. Și-atunci, de ce să complice lucrurile atât de mult?”

La București, afaceristul Marcel Nidal este supravegheat și urmează să fie arestat atunci când drogurile vor ajunge la destinație. La Oradea, Ioan Tămaș, cel care le-a dat ponturi polițiștilor despre rețeaua de traficanți, este protejat pentru a putea depune mărturie. Afaceristul devenit informator, a descoperit la peste 60 de ani plăcerea de a conduce o mașină sport. Are o relație cu nora sa, cea care ascunde un secret, unul ce are la bază o trădare despre care se tot chinuie să vorbească deschis. Între timp, Tămaș este urmărit de un asasin plătit care își plănuiește atent pașii.

Creierul întregii operațiuni, Marcel Nidal, reușește să se facă nevăzut, ajutat de Daniel Sicoe, mâna sa dreaptă, care până la urmă pune mâna pe afacerile șefului său. Nu setea de putere îl împinge spre această lovitură. Consideră că doar așa, deținând toată puterea, își poate proteja soția, pe Adelina, cea pe care a salvat-o de la prostituție, dintr-o rețea care avea legătură tocmai cu șeful său.

Cel care este cel mai aproape să captureze drogurile este un polițist român. Dinu Stamate lucrează la IPJ Constanța. El a ajuns inițial la Ioan Tămaș, dar este exclus din cadrul operațiunii internaționale. Face investigații pe cont propriu și descoperă un mic punct de trecere a frontierei, folosit des de către traficanți. Dar este ucis înainte să anunțe descoperirea făcută. Iar drogurile, o cantitate uriașă, trec până la urmă granița și dispar de pe radarul Europol.  Responsabil este un șofer român care reușește un adevărat număr de magie sub nasul a zeci de urmăritori.

În ciuda eșecului operațiunii, Thomas Scheffer crede că poate merge mai departe. Învins de birocrație, de șicanele între autoritățile din diferite state, consideră că lucrurile totuși pot fi schimbate. Și e hotărât să rezolve ancheta crimei a cărei victimă este Dinu Stamate, sperând astfel să ajungă la rețeaua de traficanți pe care o vâna.

„Fir-ar ea de vineri!” este o lectură revelatoare, jurnalistul Petre Nechita îmbinând realitatea cu ficțiunea într-o manieră excepțională, ridicându-se la așteptările cititorilor care i-au aplaudat stilul din cartea de debut „Tata știe mai bine!”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului