Ne-au declarat prietenie, dar acum ne spun ASTA. Mesaj pentru români

Ne-au declarat prietenie, dar acum ne spun ASTA. Mesaj pentru români
Publicat: 04/07/2013, 15:09

Ministrul de Externe din Lituania, statul care tocmai a preluat președinția Consiliului UE, a comentat zilele trecute că țara sa va face tot posibilul pentru a facilita accederea României și Bulgariei la spațiul Schengen, însă „cazul este dificil”, transmite corespondentul Agerpres.

Linas Linkevicus, care s-a întâlnit recent cu omologul de la București, Titus Corlățean, în contextul turneului baltic al ministrului român de Externe, a avut luni seară o întâlnire cu corespondenții străini de la Bruxelles, în contextul lansării președinției Lituaniei a Consiliului UE.

Întrebat cum va aborda țara sa, în cele șase luni cât va fi președinta UE, dosarul aderării României și Bulgariei la zona de liberă circulație, Linas Linkevicius a sugerat că, în definitiv, depinde de cele două țări să obțină rezultatele cu care să își deschida ușa către Schengen.

„Știm că este un caz dificil și important în același timp. Dar vom face tot ce putem în rolul de președinție a UE să facilităm acest proces. Dar depinde de cele două țări să obțină rezultate”, a afirmat șeful diplomației lituaniene.

Totodată, reprezentantul permanent al Lituaniei la UE, Raimundas Karoblis, a abordat și el luni, la Bruxelles, subiectul Schengen, vorbind însă despre „preocupările justificate” pe care unele țări le au față de noi și de bulgari în această speță. Karoblis a precizat că așteaptă ca rapoartele pe Justiție ale Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), care vor veni la finele acestui an, să conțină evaluări pozitive și că subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen figurează pe agenda provizorie pentru reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie.

Corlățean, la Gândul LIVE: „Continuăm demersurile, dar nu mai ridicăm standardul și așteptările”

Invitat recent la Gândul LIVE, ministrul român de externe a subliniat că țara noastră îndeplinește toate criteriile de aderare la Schengen și s-a arătat optimist în ceea ce privește o aderare în două etape (întâi frontierele maritime și aeriene și mai târziu cele terestre), subliniind în același timp că dosarul Schengen nu mai este o prioritate a guvernării din care face parte.

„România îndeplinește criteriile de aderare la Schengen de 3 ani, însă în ciclurile politice din Europa s-au întâmplat anumite lucruri. Olanda a recurs la un gest pe care îl putem numi astăzi șantaj. Am mai spus ceva, că acest proces a devenit necredibil. Continuăm demersurile, dar nu mai ridicăm standardul și așteptările atât de mult”, a declarat Corlățean la Gândul LIVE.

Șeful diplomației române a explicat că, „în mod normal”, decizia pe acest subiect ar trebui luată la Consiliul din decembrie: „Dacă lucrurile merg ca acum, în mod normal la Consiliul JAI de la finalul anului ar trebui să fie luată o decizie. Nu cred că va fi nevoie de un vot. Este adevărat că poziția Germaniei se va exprima după alegerile din septembrie, este firesc. Faptul că noul guvern de la Haga a exclus din programul de guvernare ce exista anterior, posibilitățile de blocaj pentru România și Bulgaria, a fost un pas înainte important. Dar unii au echivalat cu un accept al Olandei. Acest proces va mai lua puțin timp”, a mai declarat Titus Corlățean.

Planurile Lituaniei la președinția UE

Lituania, care asigură de la 1 iulie, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a promis o orientare către est și o apropiere de fostele republici sovietice din estul Europei. „Europa trebuie să înțeleagă că momentul este crucial pentru ca partenerii din Est să se apropie de Uniunea Europeană. Noi dorim să ajutăm aceste țări”, a declarat președinta lituaniană, Dalia Grybauskaite, într-un interviu pentru AFP.

Lituania, care a preluat președinția rotativă a UE de la Irlanda, va organiza în noiembrie un summit între UE și cele șase state ale Parteneriatului Estic – Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan și Georgia. România este mare susținător al Republicii Moldova în cadrul acestui summit, unde se speră parafarea Acordului de Asociere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc