A făcut parte din ISIS și acum zace într-o închisoare kurdă. Britanicul Jack Jihadistul, la limita răbdării: „Am vrut să mă sinucid și plâng după mama mea”

A făcut parte din ISIS și acum zace într-o închisoare kurdă. Britanicul Jack Jihadistul, la limita răbdării: „Am vrut să mă sinucid și plâng după mama mea
Publicat: 12/02/2018, 16:10

Într-o intervenție telefonică, tânărul jihadist de 22 de ani a dovedit că este „viu”, dar s-a plâns de condițiile precare din închisoarea kurdă în care a fost încarcerat, scrie dailystar.co.uk.

Părinții tânărului, John și Sally Letts, au declarat că fiul lor a fost lăsat să moară după gratii, după ce forțele kurde l-au prins în timp ce încerca să fugă din „capitala terorii” Raqqa (Siria).

Ei au apelat la guvernul canadian pentru a încerca să obțină salvarea fiului lor, care are dublă cetățenie.

Jack Jihadistul, fost student la Oxford, susține că a fost capturat după ce a dezertat din Statul Islamic. Mai mult, tânărul s-a arătat „dezamăgit” de ideologia grupului, fapt pentru care a decis să părăsească SI.

Acesta declară că a încercat să se sinucidă, din cauza condițiilor la care a fost supus într-o închisoare siriană – atât de îngrozitoare, încât a început să strige după părinții săi, recunoscând că „îi pare rău”.

Tânărul spune că a fost torturat într-o celulă minusculă, fără toaletă. De asemenea, Jihadi Jack avertizează că ar putea muri, deoarece nu i s-a acordat tratament pentru o boală renală, care îi provoacă stări de agonie. Aceasta nu este singura afecțiune de care suferă Jack Jihadistul, care susține că are un chist la testiculul stâng.

Informațiile despre Jack au survenit după ce au fost prinși și ultimii doi membri ai temutului grup SI „Beatles”, responsabil pentru numeroase decapitări.

„Spune-i mamei mele că îmi pare rău. Spune-i și tatălui meu că îmi pare rău. Dacă o să ies vreodată de aici, o să fiu un om mai bun. Am încercat să mă sinucid, dar nu am reușit. Am început să înnebunesc”, a declarat acesta într-un mesaj pentru Daily Mail.

„Jack a spus că își va petrece restul vieții „ca martor împotriva SI”, a spus familia sa.

Jihadistul britanic a adoptat numele Abu Mohammed și s-a însurat cu o femeie, cu care a avut un fiu, în timp ce locuia în califatul SI. Acesta s-a convertit la islam în Marea Britanie și la vârsta de 18 ani a ajuns în Iordania.

Familia sa a negat că tânărul ar fi luptat în Siria, susținând că motivațiile sale au fost de ordin umanitar.

Jack susține că a renunțat la SI după ce a văzut cum luptătorii se ucid între ei și a fost încarcerat de trei ori de gruparea teroristă.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult