Acordul istoric dintre Israel și statele arabe, la un pas să fie anulat! Gafă incredibilă comisă de Netanyahu!

Acordul istoric dintre Israel și statele arabe, la un pas să fie anulat! Gafă incredibilă comisă de Netanyahu!
Acordul istoric dintre Israel și statele arabe, la un pas să fie anulat! Gafă incredibilă comisă de Netanyahu! / Sursa FOTO: Acordul istoric dintre Israel și statele arabe, la un pas să fie anulat! Gafă incredibilă comisă de Netanyahu!
Publicat: 15/09/2020, 20:47

Nu este nicio glumă, pur și simplu acordul istoric dintre Israel și statele arabe care îi recunosc existența a fost la un pas de a fi anulat!  Și din totul din vina administrației Netanyahu, după cum notează presa de la Tel Aviv. Din câte se pare, premierul israelian s-a prezentat la întâlnirea liderii din Emirate și Bahrain fără o „procură” specială care i-ar fi conferit dreptul să semneze astfel de documente!

Pare de necrezut, dar la nivel înalt lucrurile stau puțin diferit. De exemplu, când vine vorba de chestiuni atât de delicate precum relația cu lumea arabă, primul-ministru al Israelului nu poate semna niciun document care implică o schimbare majoră de politică fără acordul/ aprobarea Guvernului ori a ministrului său de Externe, Gabi Ashkenazi.

Acordurile semnate de Netanyahu, în aer. Ce s-a întâmplat

Premierul Netanyahu a aflat în ultimul moment că nu era autorizat să semneze acordurile de normalizare a relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite EAU şi Bahrein. El a mers la Washington fără șeful diplomației evreiești, Gabi Ashkenazi. La Casa Albă, însă, stupoare, „Bibi” a aflat de la procurorul general că legea israeliană îi cere să dispună de procură de la Ashkenazi sau aprobare din partea guvernului.

Într-un final, ministrul de Externe i-a acordat această competenţă, dar acordurile semnate de Netanyahu nu vor intra în vigoare decât după ce vor fi aprobate de Guvern şi Parlament, conform legislaţiei israeliene!

Stabilirea unor relaţii diplomatice depline între Israel şi Emiratele Arabe Unite și Bahrain marchează prima înțelegere de acest fel din ultimii 25 de ani. Cele două naţiuni arabe din Golf sunt primele din regiunea lor care au semnat un acord cu Israelul, alăturându-se Egiptului şi Iordaniei, state ale Ligii Arabe, privind normalizarea relaţiilor, într-o acţiune aclamată de preşedintele american Donald Trump drept o victorie a administraţiei sale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase