Alegeri regionale în Austria Inferioară. Partidul cancelarului Karl Nehammer ar putea pierde majoritatea absolută

Alegeri regionale în Austria Inferioară. Partidul cancelarului Karl Nehammer ar putea pierde majoritatea absolută
Cancelarul Karl Nehammer / Sursa foto: Facebook
Publicat: 29/01/2023, 14:22
Actualizat: 29/01/2023, 14:29

Aproximativ 1,3 milioane de cetățeni, echivalentul fiecărui al cincilea austriac eligibil la vot, sunt chemați duminică, 29 ianuarie, să aleagă un nou parlament în Austria Inferioară (Niederösterreich).

Acest land e fortăreața și centrul de putere al actualului partid al cancelarului Karl Nehammer, Österreichische Volkspartei (ÖVP), și de aceea Austria politică a fost în fierbere, în ultimele săptămâni. Guvernatorul în exercițiu, Johanna Mikl-Leitner (58 de ani) a dominat, inclusiv mediatic, campania electorală.

În cele mai recente sondaje, la nivel național, extrema-dreaptă (FPO) se află pe locul întâi cu 28%, pe locul doi se află social-democrații (SPO), cu 25%, în vreme ce partidul lui Karl Nehammer (OVP) s-a prăbușit pe locul trei, cu doar 20%. Ultimul sondaj din Austria Inferioară arată însă că partidul lui Nehammer ocupă primul loc, cu aproximativ 40%, dar este în scădere cu aproape 10 puncte procentuale față de precedentul scrutin din 2018 și riscă să își piardă majoritatea în statul considerat un fief al conservatorilor. În schimb, FPO – partidul de extremă dreaptă – vine din urmă cu 25% – adică cu 10 puncte procentuale mai mult decât acum patru ani. În sondajele regionale, social-democrații (SPO) sunt abia pe locul trei, cu 22%.

Alegerile din Austria Inferioară vin în contextul unor semne de profundă criză de încredere în clasa politică. Numai 25% dintre alegători au în continuare încredere în politică, după mai multe acuzaţii de corupţie.

Alegerile din Austria Inferioară sunt unele dintre cele mai semnificative din Austria, scrie site-ul  thelocal.at.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală și cea mai întinsă ca teritoriu. Land-ul încojoară capitala Viena, iar mulți oameni angajați în capitală locuiesc în orașe din apropiere, în Austria Inferioară.

O înfrângere aici pentru OVP ar fi cu atât mai catastrofală cu cât land-ul este considerat un fief al conservatorilor austrieci. OVP a condus regiunea de la refondarea statului austriac după Război.

Alegerile din Austria Inferioară vin la aproape două luni după ce guvernul condus de partidul lui Nehammer a blocat aderarea României și a Bulgariei la Schengen, o măsură controversată, condamnată de multe companii și de politicieni liberali, precum și de aliații europeni. În acest context, extremiștii din Austria (FPO) sunt pe val în sondajele la nivel național și chiar în cele din landul Austria Inferioară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase