Ambasadorul SUA la Kiev: Ucraina luptă în două războaie, unul cu Rusia, unul cu reformele

Ambasadorul SUA la Kiev: Ucraina luptă în două războaie, unul cu Rusia, unul cu reformele
Publicat: 28/07/2015, 15:07
Actualizat: 28/07/2015, 20:08

Într-o conferință telefonică, susținută alături de ambasadorul UE în Ucraina, Jan Tombinski, diplomatul american a spus că a fost în regiune cu o săptămână în urmă, inclusiv la granița cu România, și că a găsit „o regiune care vrea unitate în Ucraina și este entuziasmată să ia parte la transformarea națională pe care a început-o guvernul de la Kiev”.

Ambasadorul SUA în Ucraina a mai spus că întregul fenomen referitor la grupul paramilitar Pravi Sektor (grupare a extremiștilor) este exagerat de instituțiile de propagandă rusești, iar violențele din regiune sunt comise de o serie de grupuri și bande care și-au asumat simbolurile politice ale Pravi Sektor.

„Din punctul meu de vedere, fenomenul separatismului din Transcarpatia este un produs al propagandei rusești și al imaginației producătorilor de la Russia Today”, a mai spus ambasadorul american.

Ambasadorul SUA consideră că Ucraina luptă în două războaie, unul împotriva Rusiei și unul cu reformele. „Aici se desfășoară un război în continuare. Rușii operează pe teritoriul Ucrainei în fiecare zi (…) Rusia continuă să alimenteze conflictul de aici prin trimiterea de echipament militar”, a spus diplomatul american.

Pyatt a mai spus că soluția pentru terminarea războiului este implementarea totală a acordului de la Minsk, însă doar Ucraina implementează acordul, nu și Rusia. „Acest lucru este foarte clar din punctul nostru de vedere. În acest context sprijinim eforturile președintelui Porosenko de retragere a armamentului greu și sperăm că acest lucru se va produce cât mai curând posibil”, a declarat Geoffrey Pyatt.

„Nu credem că există o soluție militară la acest conflict, dar credem că Ucraina are dreptul suveran de a-și apăra propriul teritoriu. Aceasta este logica asistenței în materie de securitate, care a ajuns la 245 milioane de dolari americani”, a spus Pyatt.

Ambasadorul american a amintit de criza umanitară din Ucraina, care este o consecință a agresiunii Rusiei și a spus că este total inacceptabil ca separatiștii să blocheze accesul pe teritoriul Ucrainei controlat de Rusia și de separatiști a transporturilor umanitare.

În același timp, Geoffrey Pyatt consideră că regiunea de granița cu patru state membre UE are potențial să devină liderul relațiilor comerciale ale Ucrainei cu Europa, diplomatul dând exemplul unei companii americane din domeniul electronicelor care activează în zonă pentru că este aproape de statele UE, unde exportă.

La rândul său, ambasadorul UE, Jan Tombinski, a spus că autoritățile europene au măsurat impactul pe care mișcarea de extremă dreaptă l-ar putea avea la alegeri și au concluzionat că liderii mișcării ar putea mobiliza în jur de 2% din populație. „Nu trebuie să exagerăm acest fenomen, dar nici să-l neglijăm”, a spus Tombinski.

Pe de altă parte, diplomatul european a atras atenția asupra fenomenului contrabandei, care ar trebui combătut, cu suportul statelor UE care au graniță directă cu Ucraina. „Contrabanda are nevoie de doi parteneri, (…) trebuie să semnalăm partenerilor noștri europeni, aflați de cealaltă parte a graniței, că în contrabană ai nevoie de un furnizor și de un client, ceea ce înseamnă că partenerii din diferite state UE de frontieră trebuie să ia în serios și să remedieze situația”, a spus Tombinski.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?