America își retrage toți soldații din Afganistan până la Crăciun!

America își retrage toți soldații din Afganistan până la Crăciun!
America își retrage toți soldații din Afganistan până la Crăciun! / Sursa FOTO: https://live.staticflickr.com
Publicat: 08/10/2020, 09:13

Preşedintele Donald Trump a făcut cel mai așteptat anunț: America plănuiește să își retragă toți soldații din Afganistan până la Crăciun! Acordul cu talibanii prevede că trupele US Army vor părăsi Afganistanul cel mai târziu în vara lui 2021, însă liderul de la Casa Albă își dorește ca acest lucru să se întâmple cât mai repede.

„Ar trebui să-i aducem acasă până la Crăciun pe puţinii noştri bărbaţi şi femei curajoşi care încă mai slujesc în Afganistan!”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Trump, acuzat că își face campanie electorală cu retragerea trupelor din Afganistan

Donald Trump va candida pentru un al doilea mandat de președinte împotriva democratului Joe Biden, pe 3 noiembrie. Mulți îl acuză că, de fapt, anunțul retrageri trupelor din Afganistan nu este decât o manevră cu iz electoral. Însă liderul de la Casa Albă a promis că în mandatul său va pune capăt „războaielor nesfârşite” în care este implicată America. Trump nu a ascuns niciodată că speră să accelereze retragerea pe măsură ce se apropie alegerile prezidenţiale.

America s-a angajat să retragă toate trupele din Afganistan cel târziu până la mijlocul anului 2021, conform unui acord istoric semnat pe 29 februarie cu talibanii, menit să pună capăt celui mai lung război în care au fost implicate SUA. La rândul lor, insurgenţii s-au angajat să nu permită teroriştilor să fie activi în teritoriile pe care ei le controlează, precum şi să înceapă negocieri de pace directe cu guvernul de la Kabul.

Armata americană a început deja să se retragă, în ritmul stabilit în acord, ba se pare că o face chiar mai rapid. Nu mai departe de luna septembrie, în Afganistan se mai aflau 8.600 de soldaţi americani, dar Pentagonul a indicat că o nouă fază a retragerii este iminentă.