Exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului au devenit atât de ample încât ar putea fi folosite în curând drept camuflaj pentru un atac asupra insulei, a declarat amiralul Samuel Paparo, comandantul militar american de top din Indo-Pacific.
În timpul Forumului de Apărare de la Honolulu, amiralul a avertizat, de asemenea, cu privire la cooperarea în creștere dintre China, Rusia și Coreea de Nord, descriind-o drept o „axă emergentă a autocrației”, conform Financial Times.
„China, Rusia și Coreea de Nord au format un triunghi de surse de probleme”, a declarat Paparo la evenimentul sponsorizat de institutul Pacific Forum.
Armata Populară de Eliberare și-a sporit semnificativ activitatea în jurul Taiwanului în ultimii ani, făcând mai dificilă distincția între exercițiile la scară largă și pregătirile reale pentru un atac, a spus Paparo.
„Suntem foarte aproape de acel punct în care, zilnic, un așa-zis exercițiu ar putea foarte bine să ascundă un avertisment operațional”, a spus el. „Manevrele lor agresive din jurul Taiwanului în acest moment nu sunt exerciții, așa cum le numesc ei, ci sunt repetiții. Sunt repetiții pentru unificarea forțată a Taiwanului cu China continentală.”
Referindu-se la cooperarea crescândă dintre China, Rusia și Coreea de Nord, Paparo a declarat că SUA au observat „coordonare în toate domeniile, de la patrule de bombardiere care pătrund în zonele de identificare a apărării aeriene americane până la capacități anti-satelit comune și tehnologii submarine avansate, de la fundul mării până la cer”.
Subliniind un exemplu de activitate crescută a Rusiei în Indo-Pacific, un oficial american din domeniul apărării a declarat că Rusia a lansat șapte submarine nou construite, inclusiv trei nave cu propulsie nucleară înarmate cu arme nucleare, în Indo-Pacific, de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia. Celelalte erau două submarine cu propulsie nucleară care transportau rachete ghidate și două submarine de atac.
Paparo și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea activității militare a Chinei, afirmând că SUA trebuie să acționeze mai rapid pentru a acoperi lacunele critice, cum ar fi cantitatea de arme a Pentagonului din Indo-Pacific. Oficialii americani din domeniul apărării sunt îngrijorați de faptul că nu au suficiente arme în cazul unui război asupra Taiwanului.
„Depozitele noastre sunt în curs de golire. Listele cu echipamentul care trebuie întreținut cresc în fiecare lună … operăm cu marje de eroare din ce în ce mai mici”, a declarat Paparo. „Adversarii noștri văd aceste lacune și se mișcă agresiv pentru a le exploata”.
Paparo a mai declarat că armata SUA trebuie să acționeze cu mai multă urgență în achiziționarea și desfășurarea diferitelor tipuri de „sisteme fără pilot”. El a afirmat că inteligența artificială ar fi un „instrument-cheie” pentru a ajuta SUA să îmbunătățească semnalele de avertizare timpurie cu privire la orice posibil atac asupra Taiwanului.
Paparo a făcut apel la o creștere considerabilă a producției de sisteme autonome care să fie desfășurate în zone disputate, cum ar fi Strâmtoarea Taiwan, pentru a crea un „peisaj infernal” care să descurajeze sau să împiedice o invazie chineză.
Dar Paparo a avertizat, de asemenea, că SUA trebuie să își reformeze rapid sistemul de achiziții publice, despre care mulți experți în domeniul apărării sunt de acord că are nevoie de o revizuire generală cuprinzătoare.
„Acesta este un adevăr neplăcut, doar tehnologia singură nu va câștiga această luptă. De asemenea, trebuie să reformăm birocrația apărării cu o urgență fără precedent”, a spus el. „Achiziții la viteză de luptă, nu la viteza comitetelor”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: