Autoritățile de supraveghere ale Uniunii Europene au amendat Apple și Meta cu sute de milioane de euro miercuri, intensificând aplicarea normelor de concurență digitală ale blocului celor 27 de națiuni.
Comisia Europeană a impus o amendă de 500 de milioane de euro companiei Apple pentru că a împiedicat producătorii de aplicații să îndrume utilizatorii către opțiuni mai ieftine în afara App Store-ului său, conform Associated Press.
Comisia a amendat, de asemenea, Meta Platforms cu 200 de milioane de euro pentru că a forțat utilizatorii Facebook și Instagram să aleagă între a vedea reclame sau a plăti pentru a le evita.
Pedepsele au fost mai mici decât amenzile uriașe de miliarde de euro pe care Comisia le-a aplicat anterior companiilor Big Tech în cazuri antitrust.
Deciziile ar fi trebuit să fie anunțate în martie, dar se pare că oficialii europeni le-au amânat pe fondul escaladării războiului comercial transatlantic cu Administrația președintelui american Donald Trump, care s-a plâns în mod repetat de reglementările de la Bruxelles care afectează companiile americane.
Aceste decizii marchează prima aplicare a Regulamentului UE privind Piețele Digitale (Digital Markets Act), care a intrat în vigoare în martie 2024, un act legislativ ambițios adoptat sub egida fostului comisar Thierry Breton cu scopul de a reglementa piața giganților digitali în Europa.
Este vorba despre un set cuprinzător de reglementări, menite să ofere consumatorilor și întreprinderilor mai multe opțiuni și să împiedice marile companii de tehnologie să acapareze piețele digitale.
DMA urmărește să se asigure că „cetățenii au control deplin asupra momentului și modului în care datele lor sunt utilizate online, iar întreprinderile pot comunica liber cu clienții proprii”, a declarat Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv al Comisiei pentru suveranitatea tehnologiei.
„Deciziile adoptate astăzi constată că atât Apple, cât și Meta au privat utilizatorii lor de această alegere liberă și companiile sunt obligate să își schimbe comportamentul”, a declarat Virkkunen.
Apple a anunțat imediat că va formula un apel împotriva deciziei, iar reprezentanții companiei au acuzat Comisia Europeană că „vizează în mod nedrept” producătorul iPhone, afirmând că „inginerii companiei au petrecut sute de mii de ore de muncă și au făcut zeci de modificări pentru a se conforma acestei legi”.
La rândul său, Joel Kaplan, Chief Global Affairs Officer al companiei Meta, a declarat că „Comisia încearcă să dezavantajeze întreprinderile americane de succes, permițând în același timp întreprinderilor chineze și europene să opereze în conformitate cu alte standarde”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: