Autoritatea Palestiniană discută cu SUA despre guvernarea Fâșiei Gaza împreună cu Hamas /Netanyahu: ”Nu va mai exista niciun grup Hamas”

Autoritatea Palestiniană discută cu SUA despre guvernarea Fâșiei Gaza împreună cu Hamas /Netanyahu: ”Nu va mai exista niciun grup Hamas”
Publicat: 08/12/2023, 18:00

Autoritatea Palestiniană colaborează cu Statele Unite pentru un plan de guvernare a Fâșiei Gaza după conflict, dar ar vrea cooptarea unor membri Hamas în noua structură de conducere, iar Guvernul israelian a reafirmat, vineri, că se opune ideii.

Mohammad Shtayyeh, premier în cadrul Autorității Palestiniene, a afirmat că ar prefera ca actualul conflict să aibă ca final cooptarea grupului Hamas ca partener de guvernare în Fâșia Gaza, în cadrul unei structuri conduse de Organizația pentru Eliberarea Palestinei, cu scopul construirii unui stat independent care să includă Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est.

”Înainte de 7 octombrie, Hamas era un lucru, iar după înseamnă altceva. Dacă sunt pregătiți pentru un acord și acceptă platforma politică a Organizației pentru Eliberarea Palestinei, atunci va exista spațiu pentru negocieri. Palestinienii nu trebuie să fie divizați”, a declarat Mohammad Shtayyeh, citat de agenția Bloomberg.

Potrivit unor surse diplomatice, Autoritatea Palestiniană colaborează cu Statele Unite pentru un plan de guvernare a Fâșiei Gaza după încheierea actualei ofensive militare israeliene.

”Noi nu vom merge în Fâșia Gaza în baza unui plan israelian. Populația noastră este acolo. Trebuie să construim un mecanism împreună cu membrii comunității internaționale. Vor fi necesități masive la nivel umanitar și în materie de reconstrucție”, a subliniat premierul Mohammad Shtayyeh.

Însă Israelul a semnalat constant că vrea menținerea unui anumit control asupra Fâșiei Gaza.

”Nu va mai exista niciun grup Hamas, îl vom elimina. Faptul că aceasta este propunerea Autorității Palestiniene îmi confirmă poziția: Soluția nu este Autoritatea Palestiniană”, a afirmat vineri premierul Benjamin Netanyahu.

Guvernul israelian a anunțat că Fâșia Gaza va trebui să fie demilitarizată după încheierea confruntărilor armate, subliniind că nu va accepta prezența forțelor internaționale. ”După război, Fâșia Gaza va trebui demilitarizată. Nicio forță internațională nu poate fi responsabilă de acest lucru. Eu nu sunt pregătit să accept niciun alt aranjament”, a declarat Benjamin Netanyahu marți seară. Conform unor oficiali guvernamentali, premierul Benjamin Netanyahu i-a transmis săptămâna trecută secretarului de Stat american, Antony Blinken, că armata israeliană va crea ”o zonă-tampon” pe teritoriul Fâșiei Gaza, la frontiera cu Israelul, pentru a evita noi incursiuni ale militanților islamiști.

Administrația de la Washington a semnalat că se opune menținerii de către Israel a unei forțe militare pe teritoriul Fâșiei Gaza. ”Poziția noastră este foarte clară: nu susținem ocupația militară israeliană în Fâșia Gaza. Nu susținem nici micșorarea frontierelor Fâșiei Gaza, nu susținem deplasarea permanentă a populației Fâșiei Gaza în afara teritoriului. Credem că trebuie formulate întrebări esențiale privind viitoarea guvernare a Fâșiei Gaza”, a afirmat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Siguranță Națională de la Casa Albă.

Foto: Profimedia

Citește și:

Statele Unite insistă, în discuțiile private, ca Israelul să încheie în cel mult o lună ofensiva în Fâșia Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
”Fratele” multi-milionar al Prodancei s-a sinucis la Dubai! El a avut în trecut inclusiv o...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO „Lichidare în masă”: Rușii repetă greșeala de a-și aduna soldații în careu, ucrainenii trimit...
Răpusă de CANCER de pancreas! Durere fără margini
Momentul când agresorul se îndreaptă spre apartamentul prostituatei din Iaşi. Ionuţ a agaţat-o pe Raimonda...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Gabriela Cristea l-a prins în fapt! Tavi Clonda era cu fosta la mall + El...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
Ce s-a întâmplat cu trupul lui Alexei Navalnîi, când a fost scos din închisoare?! Totul...
Rămân cu indexarea de 13,8%! Acești pensionari nu vor primi pensii mai mari după recalcularea...
Calendarul alegerilor din România în 2024. Locale cu Europarlamentare. PSD şi PNL - liste comune...
Cele 4 zodii pentru care astrele s-au aliniat și vor domina lumea! Nimeni nu le...
Ce ÎNSEAMNĂ când ți se OFILESC plantele în casă?
INTRĂ 250 DE LEI pe carduri! A venit anunțul cel mare pentru DOUĂ MILIOANE de...
Florin Ristei este istorie. Naomi Hedman, fosta lui parteneră, s-a afișat cu un alt bărbat
VIDEO | Daniela Crudu, apariție rară la televizior alături de sora ei. Cum arată acum...
BANCUL ZILEI. Rămas văduv, Bulă se recăsătorește cu sora nevestei lui decedate: Bulă, de ce...
Dieta care scade DRAMATIC riscul de apnee în somn