Avertismentul Rusiei pentru România, după anunțul NATO: „Vom căuta mijloace de a anihila flota militară românească”

Avertismentul Rusiei pentru România, după anunțul NATO: „Vom căuta mijloace de a anihila flota militară românească”
Analistul militar Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare de la Moscova, a vorbit într-un interviu pentru TVR despre implicațiile amplasării în România a unui centru de comandă al NATO și a unui Comandament zonal al NATO.

Vladimir Evseev,  directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova, arată într-un interviu pentru TVR, că Rusia consideră că din bazele NATO de pe teritoriul României vor putea fi lansate dispozitive antirachetă sau rachete balistice, astfel că va fi obligată să atace, în cazul în care România se lasă antrenată într-o confruntare dintre NATO și Rusia.

„Pe teritoriul Crimeei, în prezent se formează o grupare de forțe armate terestre bine pregatită și de sine stătătoare. Vor fi prezente acolo diferite dispozitive, capabile să neutralizeze toate amenințările posibile. Din păcate, dacă România se va lăsa antrenată într-o asfel de confruntare, atunci este imposibil ca o serie de obiective militare din România să nu fie trecute pe lista acelor ținte care vor fi neutralizate cu diferite tipuri de arme. După evaluările militare facute de Rusia, din acele baze militare ce urmează să fie amenajate în România pot fi lansate nu numai dispozitive antirachetă. Rusia este foarte îngrijorată că de acolo pot fi lansate și rachete de croazieră sau alte dipozitive de genul ăsta. Rusia va fi obligată să reacționeze nu numai la apariția centrelor de comandă, dar și la depozitele de armament sau altă infrastructură militară. Știm că în România se poate crea și potențial ofensiv, de aceea vom căuta și mijloace de a anihila flota militară românească. Cred că va crește confruntarea dintre țările noastre și din păcate avem motive să credem asta”, a spus Evseev.

Două centre de comandă și control ale NATO vor fi înființate în România, acestea urmând să devină operaționale în 2016, iar aici vor activa militari români, dar și din alte state membre, au decis miniștrii Apărării din statele membre ale Alianței.

La reuniunea miniștrilor Apărării de la Bruxelles s-a decis constituirea imediată pe teritoriile aliaților din est – România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania – a unor Unități pentru Integrarea Forțelor NATO, acestea fiind structuri multinaționale de comandă și control ale Alianței Nord-Atlantice, care vor „asigura o prezență vizibilă și continuă a NATO pe teritoriul aliaților estici”.

Pe lângă acest centru, România va găzdui un Comandament Multinațional de Divizie Sud-Est care va funcționa ca un centru de comandă-control în situația dislocării de forțe pe flancul estic al NATO.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a anunțat că își dorește ca primul comandament NATO de comandă și control din România să fie operațional în luna iunie, în timp ce al doilea comandament, de divizie, ar urma să fie operațional în termen de doi ani.

„NFIU este un comandament de comandă-control care asigură planificarea și operaționalizarea misiunilor ca, atunci când este nevoie, când e o situație de criză, forțele de intervenție rapidă aprobate să poată interveni în 48 de ore, iar terenul acolo unde intervin să poată fi pregătit de aceste comandamente. O parte din banii pentru operaționalizarea primului comandament, cel de tip NFIU, vor fi din bugetul MapN, iar o parte din bani vor fi din fondurile comune ale NATO. Alături de noi, în aceste comandamente vor veni militarii țărilor partenere din NATO”, a afirmat Dușa, conform Mediafax.

Întrebat unde vor fi înființate cele două comandamente NATO din România, Dușa a evitat să dea un răspuns clar.

„Discutăm deja de aceste locații, vom mai vedea cu conducerea Statului Major care sunt cele mai eficiente din punct de vedere militar, dar și cele mai eficiente din punctul de vedere al cheltuielilor materiale. Este normal ca un comandament să îl avem acolo unde avem deja o structură, unde avem elemente de comandă-control, unde sunt condiții pentru ca aceste comandamente să funcționeze”, a spus ministrul Apărării Naționale.

Inchide