Barack Obama l-a primit pe Dalai Lama la Casa Albă

Barack Obama l-a primit pe Dalai Lama la Casa Albă
Publicat: 21/02/2014, 21:02
Actualizat: 05/02/2019, 01:40

„Președintele discută, în prezent, cu Sanctitatea Sa Dalai Lama, în calitate de lider religios și cultural respectat la nivel internațional”, a anunțat NSC, într-un mesaj postat pe Twitter.

Presa nu are acces la întâlnire, prevăzută pentru ora locală 10.00 (17.00, ora României) în programul lui Barack Obama.

Aparent cu scopul de a atenua furia Beijingului, președinția Statelor Unite a organizat această întâlnire în Sala Hărților de la Casa Albă și nu în prestigiosul Birou Oval, rezervat primirii șefilor de stat și de guvern străini.

Obama l-a primit ultima dată, la Washington, pe liderul tibetan în exil, în 2011, provocând și atunci furia Chinei.

Reacția Beijingului nu a întâziat să apară, joi seara, imediat după anunțarea întâlnirii între cei doi lideri.

„China se opune ferm” primirii la Casa Albă a lui Dalai Lama, a anunțat Ministerul chinez de Externe. „Îndemnăm Statele Unite să ia în serios îngrijorarea Chinei și să anuleze imediat întâlnirea prevăzută”, a adăugat acesta.

Iritarea chinezilor, exprimată în mod sistematic ori de câte ori un lider străin îl primește pe liderul spiritual tibetan, are loc în contextul unor subiecte recente de contencios între primele două puteri din lume.

O purtătoare de cuvânt a NSC, Caitlin Hayden, a subliniat înaintea întâlnirii că, în contextul în care Statele Unite susțin „cu fermitate drepturile omului și libertatea religioasă în China”, recunosc Tibetul ca făcând „parte din Republica Populară China”.

„Suntem îngrijorați de tensiunile și deteriorarea situației drepturilor omului în regiunea Tibetului”, a subliniat ea.

Potrivit lui Hayden, administrația Obama urmează să reitereze îndemnul adresat Guvernului chinez să reia dialogul cu Dalai Lama sau reprezentanții săi.

China se opune de decenii ca liderii străini să îl întâlnească pe Dalai Lama, care a fugit din țară în 1959.

Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, a îndemnat la acordarea unei autonomii mai largi Tibetului, mai degrabă decât la acordarea independenței.