Biden percepe favorabil poziția senatorului SCHUMER, care cere demisia lui Netanyahu /”Preocupările grave” sunt ”împărtășite de mulți americani”

Publicat: 15/03/2024, 18:27
Actualizat: 16/03/2024, 20:57

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a afirmat, vineri, că senatorul democrat Chuck Schumer, care i-a cerut demisia premierului israelian Benjamin Netanyahu, a exprimat o poziție ”bună”, subliniind că ”preocupările grave” sunt ”împărtășite de mulți americani”, în contextul disensiunilor puternice dintre Washington și Guvernul Israelului.

Președintele Biden a anunțat că senatorul Chuck Schumer s-a consultat cu Președinția SUA înainte de a exprima această poziție.

”Senatorul Schumer i-a contactat pe colaboratorii mei de rang înalt înainte de acel discurs, nu vreau să intru în detalii despre discurs, a fost un discurs bun și cred că a exprimat preocupări grave, împărtășite nu doar de el, ci de mulți americani”, a declarat Biden vineri.

Schumer a cerut înlăturarea lui Netanyahu, Likud a respins ”dictatul”

Senatorul Chuck Schumer, liderul grupului Partidului Democrat, majoritar în Senatul SUA, a cerut joi înlăturarea de la putere a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, în contextul ofensivei israeliene din Fâșia Gaza.

”Pentru a îndeplini obiectivul soluției a două state, realitatea este că lucrurile trebuie să se schimbe. În momentul de față, există patru obstacole majore care stau în calea celor două state. Iar până vor fi eliminate din ecuație, nu va fi niciodată pace în Israel, în Fâșia Gaza și în Cisiordania. Cele patru obstacole majore sunt: Hamas și palestinienii care susțin și tolerează grupul; israelienii radicali de extremă-dreapta din Guvern și societate; președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas; premierul israelian, Benjamin Netanyahu”, a afirmat Chuck Schumer.

”Al patrulea obstacol major în calea păcii este premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a cedat prea frecvent cererilor extremiștilor, precum miniștrii Bezalel Smotrich și Itamar Ben-Gvir, și coloniștilor din Cisiordania. Îl cunosc de mult timp pe premierul Netanyahu. Chiar dacă am avut disensiuni vehemente în multe ocazii, voi respecta mereu curajul său extraordinar pentru Israel pe câmpul de luptă când era tânăr, cred că în inima sa are ca prioritate securitatea Israelului. Cu toate acestea, cred și că premierul Netanyahu și-a pierdut direcția permițând ca supraviețuirea sa politică să aibă precedent asupra celor mai bune interese ale Israelului. (…) Premierul Netanyahu a slăbit și structura politică și morală a Israelului, prin tentativele de corupere a sistemului judiciar. În calitatea mea de susținător al Israelului în întreaga viață, mi-a devenit clar că alianța guvernamentală a lui Netanyahu nu mai reprezintă interesele Israelului după 7 octombrie. Fiind o democrație, Israelul are dreptul de a-și alege liderii”, a afirmat Chuck Schumer.

Partidul condus de Netanyahu, Likud, a respins imediat apelul liderului grupului democrat din Senatul SUA.

”Israelul este o democrație independentă și mândră care l-a ales pe premierul Netanyahu, nu este o republică bananieră. Premierul Netanyahu are o politică determinată, susținută de majoritatea cetățenilor. Contrar a ceea ce spune Schumer, publicul israelian susține victoria completă asupra Hamas, respinge orice dictat internațional privind crearea unui stat palestinian terorist și se opune revenirii Autorității Palestiniene în Gaza. Ne așteptăm ca senatorul Schumer să respecte Guvernul-ales al Israelului, nu să îl submineze”, a reacționat partidul Likud.

Senatorul Mitch McConnell, liderul grupului republican, minoritar în Senatul SUA, a criticat poziția lui Chuck Schumer.

”Israelul nu este o colonie a Americii, ai cărei lideri să fie pe placul partidului aflat la putere la Washington. Doar cetățenii Israelului ar trebui să spună cine le conduce Guvernul. Fie le respectăm deciziile, fie nu le respectăm democrația”, a afirmat Mitch McConnell.

Foto: Profimedia

Citește și:

Consiliul UE aprobă preliminar proiectul Sustenabilității corporative, care introduce STANDARDE în rețelele de aprovizionare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru cei care primesc pensia PRIN POȘTĂ. Anunțul venit chiar astăzi, 27 APRILIE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator