RĂZBOI în Israel: Joe Biden spune că Netanyahu „face Israelului mai mult rău decât bine” / Mii de persoane au manifestat la Tel Aviv

RĂZBOI în Israel: Joe Biden spune că Netanyahu „face Israelului mai mult rău decât bine” / Mii de persoane au manifestat la Tel Aviv
Publicat: 10/03/2024, 12:14
Actualizat: 10/03/2024, 16:19
16:19

Zeci de morţi în raiduri israliene în ajunul Ramadanului; noul bilanţ total al războiului indică 31.045 de morţi

Armata israeliană a lansat duminică noi bombardamente asupra Gazei, făcând zeci de morţi în ajunul Ramadanului şi pe fondul unei mobilizări internaţionale pentru trimiterea de ajutoare umanitare populaţiei civile asediate şi ameninţate de foamete, relatează AFP.

În cadrul unui coridor maritim umanitar anunţat de Uniunea Europeana, o prima navă încărcată cu ajutoare este pregătită să plece din Cipru spre teritoriul palestinian devastat de peste cinci luni de război între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, conform Agerpres.

Înainte de Ramadan, luna sfântă a postului musulman, care începe luni sau marţi, nu există însă niciun indiciu care să permită să se spere la un acord de armistiţiu

Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat duminică un nou bilanţ de 31.045 de persoane ucise şi 72.654 rănite în enclava palestiniană de la debutul războiului pe 7 octombrie.

Potrivit autorităţilor Hamas, cel puţin 85 de palestinieni au fost ucişi în ultimele 24 de ore în peste 60 de lovituri în cursul nopţii, care au lovit şi locuinţe în centrul şi sudul Fâşiei, mai ales la Khan Yunes. Cel puţin 13 persoane au fost ucise de un obuz căzut peste corturile unor refugiaţi în regiunea Al-Mawasi, între Khan Yunes şi Rafah, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Armata israeliană, ai cărei soldaţi acţionează în sectoare vaste ale teritoriului palestinian, a transmis că a ucis în jur de 30 de luptători Hamas în ultimele 24 de ore în centrul Gazei şi la Khan Yunes.

Pe lângă greul bilanţ de victime umane şi distrugeri colosale, războiul a provocat şi un dezastru umanitar acut în enclavă, unde, potrivit ONU, 2,2 milioane din cei 2,4 milioane de locuitori sunt ameninţaţi de foamete şi 1,7 milioane s-au strămutat.A

12:07

Preşedintele israelian inaugurează un muzeu al Holocaustului la Amsterdam, pe fondul protestelor

Preşedintele israelian Isaac Herzog va participa duminică la inaugurarea Muzeului Naţional al Holocaustului din Amsterdam, în contextul în care este planificat un protest faţă de uciderea de către Israel a zeci de mii de palestinieni în Gaza, relatează Reuters.

Regele olandez Willem-Alexander urmează să se întâlnească cu Herzog duminică. Premierul Mark Rutte va participa, de asemenea, la inaugurare.

Muzeul a declarat presei că l-a invitat pe Herzog înainte de atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului şi de ofensiva ulterioară a Israelului în Gaza, care a transformat multe cartiere în ruine.

Într-un comunicat, muzeul spune că recunoaşte că prezenţa lui Herzog ridică semne de întrebare, dar adăugă că Ţările de Jos reprezintă patria supravieţuitorilor olandezi ai Holocaustului care au emigrat în Israel.

„Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la viitoarea deschidere a Muzeului Naţional Olandez al Holocaustului, unde preşedintele israelian Herzog este aşteptat să participe”, a declarat organizaţia evreiască olandeză antisionistă Erev Rav. Aceasta organizează un protest împreună cu Comunitatea palestiniană olandeză şi Internaţionala Socialistă, conform News.ro.

Organizaţia a adăugat că, deşi onorează memoria victimelor Holocaustului, nu poate sta deoparte în timp ce războiul din Gaza continuă.
10:07

Mii de persoane au manifestat la Tel Aviv împotriva lui Netanyahu şi pentru aducerea ostaticilor înapoi

„Alegeri! Acum!”, „Aduceţi înapoi ostaticii. Acum!”. Mii de persoane au manifestat sâmbătă seara la Tel Aviv pentru a cere plecarea guvernului „corupt” al lui Benjamin Netanyahu şi pentru a vindeca rănile „unei ţări zdruncinate” de trauma din 7 octombrie, relatează AFP.

Politica şi emoţia s-au împletit la demonstraţie, cu sloganuri la adresa premierului israelian şi cu îndemnul „Aduceţi ostaticii acasă” scris pe tricouri şi bannere. Până în prezent, 130 de ostatici, dintre care se crede că 31 sunt morţi, sunt încă reţinuţi în Gaza, potrivit autorităţilor israeliene, conform News.ro.

Mulţimea este formată din bărbaţi şi femei obişnuiţi cu manifestaţiile uriaşe care au zguduit Israelul timp de luni de zile pentru a protesta faţă de reforma justiţiei dorite de Netanyahu. Asta a fost înainte de 7 octombrie, „acum un secol”, spune o femeie.

De atunci, atacul sângeros al Hamas în Israel şi războiul lansat în Gaza ca represalii au distrus totul şi au întărit furia şi disperarea demonstranţilor din Tel Aviv.

„Suntem o ţară distrusă”, spune Ora, un psiholog în vârstă de 60 de ani care nu doreşte să-şi dea numele.

Biden spune că Netanyahu „face Israelului mai mult rău decât bine”

Preşedintele Joe Biden a declarat, sâmbătă, că premierul israelian Benjamin Netanyahu „face mai mult rău decât bine Israelului” prin modul în care a condus războiul din Gaza şi a făcut, de asemenea, remarci ambigue cu privire la chestiunea unei „linii roşii” care să fie trasată de americani, relatează AFP.

„El are dreptul să apere Israelul, dreptul de a continua să atace Hamas. Dar trebuie să acorde mai multă atenţie vieţilor nevinovate care se pierd ca urmare a acţiunilor sale”, a spus preşedintele american într-un interviu acordat MSNBC, adăugând: „În opinia mea, face mai mult rău decât bine Israelului”.

În timpul interviului, Joe Biden a fost întrebat despre existenţa unei „linii roşii” pe care Israelul nu ar trebui să o depăşească în ofensiva sa, iar jurnalistul l-a întrebat în special dacă o ofensivă israeliană masivă la Rafah, în sudul teritoriului palestinian, ar fi una dintre ele.

„Este o linie roşie”, a spus democratul în vârstă de 81 de ani, care a adăugat imediat: „Nu voi abandona niciodată Israelul. Apărarea Israelului rămâne extrem de importantă. Nu există o linie roşie în care să vreau să opresc total livrările de arme”, iar israelienii nu ar mai fi atunci „protejaţi de Cupola de Fier”.

Ajutorul american este esenţial pentru funcţionarea acestui sistem defensiv, care interceptează rachete şi rachete. Cu toate acestea, Joe Biden a adăugat: „Există linii roşii… Nu este posibil ca alţi 30.000 de palestinieni să moară”.

Preşedintele american a fost de asemenea evaziv cu privire la posibilitatea unei noi vizite în Israel, unde a mers în octombrie, la scurt timp după atacul mortal al Hamas, şi care ar urma să includă un discurs în faţa Parlamentului. „Ar trebui să faceţi asta?”, a întrebat jurnalistul. „Da”, a răspuns Joe Biden, dar fără să spună mai mult şi fără să precizeze dacă a fost invitat.

Joi, după discursul în faţa Congresului, microfoanele au surprins o conversaţie informală în care acesta a spus, în legătură cu necesitatea de a creşte ajutorul umanitar pentru Gaza: „Va trebui să-şi bage asta în cap”. „Vreau să văd o încetare a focului”, a spus Joe Biden, adăugând că vorbeşte despre o încetare a ostilităţilor timp de şase săptămâni ca prim pas.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni