Casa Albă, clarificări despre ”Armaghedonul” nuclear invocat de Biden: ”Nu există indicii că Rusia pregăteşte vreun atac nuclear iminent”

Casa Albă, clarificări despre ”Armaghedonul” nuclear invocat de Biden: ”Nu există indicii că Rusia pregăteşte vreun atac nuclear iminent
Publicat: 07/10/2022, 22:21

Administraţia americană nu are indicii că Rusia ar pregăti utilizarea ”în mod iminent” a unei arme nucleare în războiul din Ucraina, a anunţat vineri seară Casa Albă, subliniind totodată că Statele Unite nu au deocamdată în plan să modifice configuraţia de apărare strategică.

„Nu avem motive să ajustăm poziţionarea nucleară strategică, mai ales că nu avem indicii că Rusia pregăteşte să utilizeze în mod iminent arme nucleare”, a declarat vineri seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, citată de cotidianul Le Monde.

Clarificările administrației Biden vin după ce preşedintele Joe Biden a declarat că Putin ”nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala folosire a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice ori chimice” în războiul din Ucraina.

Liderul de la Casa Albă a afirmat că omenirea se află pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece în faţa riscului unui ”Armaghedon” nuclear, sau așa-zisei apocalipse nucleare, amintind de Criza Rachetelor din Cuba în anul 1962.

Întrebată dacă declaraţiile alarmiste ale preşedintelui SUA se bazează pe informaţii noi obţinute de serviciilor secrete americane, Karine Jean-Pierre a subliniat că nu.

În timpul crizei rachetelor din Cuba în 1962, SUA – sub preşedintele John F. Kennedy – şi URSS – sub conducerea secretarului general Nikita Hruşciov – au fost la un pas de utilizarea armelor nucleare din cauza prezenţei rachetelor sovietice în Cuba.

Putin a acuzat Occidentul că urmăreşte”să slăbească, să divizeze şi să distrugă Rusia”

În discursul său din 21 septembrie în care a anunţat mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele care iau parte la agresiunea contra Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul (referindu-se mai ales la SUA) că, pe lângă faptul că susţine militar şi financiar Kievul, i-a impus acestuia din urmă să nu mai negocieze cu Moscova şi că urmăreşte ‘‘să slăbească, să divizeze şi să distrugă Rusia”, potrivit Mediafax.

”În politica sa agresivă anti-rusească, Occidentul a depăşit orice limită. Cei care încearcă să ne şantajeze cu armele nucleare trebuie să ştie că vântul se poate schimba în direcţia lor”, a mai spus Putin.

”Vom folosi cu siguranţă toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a proteja Rusia şi poporul nostru”, a promis el, făcând aluzie la armele nucleare și insistând că acesta ”nu este o cacealma”.

Vladimir Putin, care împlineşte vineri 70 de ani, a avertizat că va folosi orice mijloace necesare, inclusiv arsenalul nuclear al Rusiei, pentru a proteja teritoriul rus, despre care spune că acum include cele patru regiuni ucrainene pe care le-a anexat recent.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase