Casa Albă JUSTIFICĂ, pe fondul tensiunilor cu Israelul, abordarea privind armistițiul /”Poziția nu s-a schimbat, noi decidem politica noastră”

Publicat: 25/03/2024, 22:44

Administrația Joe Biden a încercat să justifice, pe fondul tensiunilor cu Guvernul Benjamin Netanyahu, abținerea de la vot în cazul rezoluției Consiliului de Securitate ONU privind armistițiul din Fâșia Gaza, transmițând că poziția nu s-a modificat și subliniind că Statele Unite mențin sprijinul pentru Israel în conflictul cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

”Astăzi, după cum știți, ne-am abținut de la vot asupra unei rezoluții a Consiliului de Securitate ONU care prevede armistițiu în Gaza până la sfârșitul Ramadanului și eliberarea tututor ostaticilor. Votul nostru nu constituie o modificare a liniei politice. Am fost foarte clari, am fost foarte constanți în susținerea unui armistițiu în cadrul unui acord de eliberare a ostaticilor. Așa a fost structurat acordul privind ostaticii, iar rezoluția reflectă negocierile aflate în curs. Am vrut să ajungem într-un punct în care să susținem rezoluția. Dar ținând cont de faptul că textul final nu conține un limbaj esențial precum condamnarea grupului Hamas, nu am putut să o susținem. Dar, întrucât reflectă corect punctul nostru de vedere că un armistițiu și eliberarea ostaticilor vin împreună, ne-am abținut de la vot”, a declarat luni seară, într-o conferință de presă, John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

John Kirby a precizat că ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, se află la Washington pentru o întrevedere cu Jake Sullivan, consilierul pentru Siguranță Națională al președintelui Joe Biden, și cu secretarul Apărării, Lloyd Austin. Oficialul american a insistat că Administrația Biden menține sprijinul pentru Israel.

”Îi vom transmite clar ministrului israelian al Apărării că Statele Unite continuă să fie de partea Israelului în lupta contra Hamas și vom continua să facem toate eforturile pentru eliberarea ostaticilor și reunirea acestora cu familiile”, a dat asigurări John Kirby.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a aprobat, luni, un proiect de rezoluție care prevede instituirea unui armistițiu între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas. Rezoluția prevede ”un armistițiu imediat pe durata Ramadanului”, care ”să conducă la un armistițiu durabil”, precum și ”eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor” israelieni din Fâșia Gaza.

Imediat după aprobarea rezoluției, premierul Benjamin Netanyahu a anulat vizita unei delegații guvernamentale israeliene la Washington.

”Statele Unite au renunțat la poziția din Consiliul de Securitate ONU, acolo unde în urmă cu doar câteva zile stabiliseră o condiționalitate între un armistițiu și eliberarea ostaticilor. Renunțarea la această poziție afectează atât efortul de război, cât și eforturile de eliberare a ostaticilor, oferind grupului Hamas speranța că presiunile internaționale îi vor permite să obțină un armistițiu fără eliberarea ostaticilor”, a comunicat Biroul premierului israelian.

John Kirby s-a declarat ”nedumerit” în legătură cu reacția Israelului, exprimând ”dezamăgire” că Guvernul Netanyahu nu vrea continuarea consultărilor pe tema operațiunilor din Rafah.

”Suntem destul de nedumeriți. Trebuie afirmate și anumite lucruri. În primul rând, este o rezoluție care nu prevede obligații, nu există impact asupra Israelului, asupra abilității țării de a acționa contra Hamas. În al doilea rând, așa cum am spus la început, nu constituie deloc o modificare a politicii noastre, este compatibil cu ceea ce am spus și am făcut. Și ideea este că noi decidem politica noastră, Biroul premierului israelian pare să indice în comunicatul public că am modificat poziția, nu am modificat-o, noi decidem care este politica noastră”, a declarat John Kirby.

Rezoluția Consiliului de Securitate ONU este obligatorie, dar armistițiul este solicitat, nu impus, fiind condiționat de eliberarea tuturor ostaticilor de către grupurile palestiniene Hamas și Jihadul Islamic.

John Kirby s-a declarat încrezător că președintele Biden și premierul Netanyahu vor depăși disensiunile.

”Nu am niciun dubiu că cei doi lideri vor continua discuțiile așa cum au făcut, cum a fost necesar, pe parcursul acestui conflict”, a subliniat Kirby.

Autoritatea Palestiniană și grupul Hamas au salutat rezoluția ONU

Autoritatea Palestiniană, grupul militant Hamas, aflat în război cu Israelul, Turcia și Africa de Sud au salutat rezoluția Consiliului de Securitate ONU.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.150 de morți în comunități din sudul Israelului. Premierul Netanyahu a fixat ca obiective eliberarea celor peste 100 de ostatici israelieni din Fâșia Gaza, înlăturarea de la putere a mișcării islamiste Hamas și distrugerea infrastructurii militare.

Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 32.226 de morți și 74.518 răniți în Fâșia Gaza. Administrația SUA și Uniunea Europeană cer insistent Israelului să permită intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

Putin afirmă că atacul din Moscova a fost comis de islamiști, dar denunță acțiunile UCRAINEI de a genera tensiuni în societatea rusă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor