Cât de bine pregătite sunt forțele armate ucrainene raportat la forțele ruse. Rusia are un avantaj enorm

Cât de bine pregătite sunt forțele armate ucrainene raportat la forțele ruse. Rusia are un avantaj enorm
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24/02/2022, 12:08

Forțele armate ale Ucrainei sunt depășite numeric de cele ale Rusiei, dar pe măsură ce Rusia va încerca o invazie pe scară largă, experții militari spun că Ucraina are posibilitatea de a opune rezistență și să provoace pierderi însemnate de vieți omenești în rândul militarilor ruși.

Armata Ucrainei este, de asemenea, mai bine antrenată și echipată decât în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina, notează Reuters.

În ceea ce privește numărul de militari și armamentul, cifrele nu arată prea bine pentru Ucraina.

Majoritatea experților militari estimează că numărul trupelor ruse aflate în apropierea graniței Rusiei cu Ucraina este de peste 100.000. Rusia a trimis, de asemenea, unele trupe în Belarus pentru exerciții militare.

Armata Rusiei are aproximativ 280.000 de militari activi, iar forțele sale armate însumează aproximativ 900.000 de trupe, în timp ce cele 2.840 de tancuri de luptă le depășesc numeric pe cele ale Ucrainei cu mai mult de trei la unu, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) din Londra.

Premierul ucrainean a declarat că un decret semnat recent de președintele Zelenski, privind măsurile de întărire a capacităților de apărare ale statului, creșterea atractivității serviciului militar și trecerea treptată la o armată profesionistă, va face ca, în cele din urmă, forțele armate ale Ucrainei să ajungă la 361.000 de militari.

Deși Ucraina și-a triplat bugetul de apărare din 2010 până în 2020, cheltuielile sale totale pentru apărare în 2020 s-au ridicat la doar 4,3 miliarde de dolari, o zecime din cele ale Rusiei.

Analiștii militari spun că apărarea antiaeriană și antirachetă a Ucrainei este slabă, făcând țara foarte vulnerabilă la atacurile rusești asupra infrastructurii sale critice.

Forțele ucrainene au câștigat experiență de luptă în regiunea Donbass, din estul țării, unde se luptă cu separatiștii susținuți de Rusia din 2014.

De asemenea, Ucraina deține unități de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune și armament antitanc, inclusiv rachete Javelin furnizate de SUA, care ar ajuta la încetinirea oricărui avans al Rusiei.

Dincolo de soldații obișnuiți, Ucraina are unități de apărare formate din voluntari și aproximativ 900.000 de rezerviști. Majoritatea bărbaților adulți au cel puțin o pregătire militară de bază, așa că Rusia s-ar putea confrunta cu o rezistență puternică și prelungită dacă ar încerca să ocupe Ucraina, informează sursa citată.

Provocarea militară cu care s-ar confrunta Rusia ar fi incomparabil mai mare decât în războaiele anterioare pe care le-a declanșat Moscova după prăbușirea Uniunii Sovietice, inclusiv în Cecenia în anii 1990 și în Georgia, în 2008.

Ucraina a primit ajutor militar din partea NATO

Țările occidentale au intensificat în ultima perioadă livrările de arme către Ucraina, dar Kievul spune că are nevoie de mai multe arme. Statele Unite au exclus trimiterea de trupe americane în Ucraina.

În schimb, Statele Unite au oferit Ucrainei ajutor militar de peste 2,5 miliarde de dolari din 2014, inclusiv rachete antitanc Javelin, nave pentru Paza de Coastă, vehicule militare Humvee, puști cu lunetă, drone, sisteme radar și echipamente radio.

Turcia a vândut Kievului mai multe loturi de drone Bayraktar TB2, care au fost folosite împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Marea Britanie a furnizat Ucrainei 2.000 de rachete antitanc cu rază scurtă de acțiune în ianuarie și a trimis specialiști pentru instruirea militarilor ucraineni.

Estonia a declarat că trimite rachete Javelin în Ucraina, iar Letonia și Lituania vor furniza rachete Stinger. Cehia a anunțat că intenționează să doneze muniție fostei țări sovietice.

Germania a exclus livrările de arme către Ucraina, dar cofinanțează un spital de campanie în valoare de 6 milioane de dolari și oferă instruire soldaților ucraineni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului