Ce înseamnă de fapt „Made in China”. Acești oameni au dezlegat misterul din spatele produselor care au invadat lumea

Ce înseamnă de fapt Made in China. Acești oameni au dezlegat misterul din spatele produselor care au invadat lumea
Publicat: 07/08/2015, 10:01

Reuters a vizitat o fabrică din sudul Chinei, unde numărul imigranților ilegali din Vietnam este foarte ridicat și autoritățile ignoră prezența acestora. În aceste fabrici lucrează angajați din toate țările, precum Myanmar și Laos.

Potrivit Business Insider, care citează ancheta Reuters, angajatorii le oferă angajaților ilegali documente false de identitate și îi ascund în interiorul fabricilor, pentru a nu da ochii cu autoritățile. Sindicatele care se ocupă cu traficul de muncitori, denumite „capetele de șerpi”, colaborează cu organzațiile ilicite vietnameze și controlează comerțul, angajații și brokerii de pe piața chineză a muncii. Sindicatele iau o parte din salariile angajaților imigranți – până la 500 yuani în unele cazuri – 80 de dolari și o taxă de la proprietarii de fabrici.

Oficialii vietnamezi își exprimă temerea cu privire la fluxul de angajați ilegali care se îndreaptă spre China. Potrivit lor, acesta este un semn al inflexiunii economiei chineze.

Fabricile din China au depins mulți ani de mâna ieftină de acasă. În ultimii ani, numărul chinezilor care s-au alăturat forței de muncă a scăzut și salariile au crescut. Patronii au la îndemână o singură soluție și anume cea a aducerii de angajați, fie ei și imigranți ilegali, care nu au parte de nicio protecție socială și pot fi concediați cu ușurință.

În toată Asia, „vânătoarea” față de noile surse de angajați ieftini, care să contribuie la menținerea economiei continentului, stimulează migrația. Vietnam, o țară de 92,5 milioane locuitori, a trimis anul trecut 107.000 angajați legali peste graniță – cu 20% mai mulți decât în anul anterior.

Orașul Lang Son din Vietnam este unul din principalele puncte de trafic cu imigranți, de unde aceștia pleacă spre China. De exemplu, localnicii asigură locuri de cazare pentru muncitorii ilegali, până când autoritățile eliberează zona.

Dacă fabricile comandă angajați, „le putem aduce sute de oameni”, a declarat brokerul „Zhang”. Acesta negociază direct cu grupările de traficanți. Alți patroni iau măsuri radicale. Pentru a evita să fie surprinși de autorități, managerul unei fabrici de mobilă din Dalingshan a precizat că angajații noi din Vietnam sunt conduși spre locul de muncă printr-o clădire separată, unde există o linie de producție și dormitoare. Vietnamezii au voie să iasă din fabrică o dată pe săptămână, fiind păziți de paznicii fabricii.

Angajatorii riscă plata unor amenzi de cel puțin 1.600 dolari dacă recrutează angajați ilegali. Poliția chineză lansează ocazional raiduri asupra fabricilor și cel puțin 20 de orașe din China au fost scena unor asemenea acțiuni, care vizează identificarea angajaților ilegali.

Tensiunile dintre Vietnam și China cu privire la teritoriile din Marea Chinei de Sud nu au reprezentat un obstacol pentru muncitorii vietnamezi care doresc să lucreze în țara vecină. Fabricile străine din Vietnam, conduse de chinezi, au fost atacate anul trecut după ce China a amplasat o instalație de un miliard dolari la mare adâncime, chiar pe coasta vietnameză. Patru oameni au fost uciși și sute au ajuns în arest.

În 2014, jurnaliștii de la Reuters au vizitat orașul chinez de la granița cu Vietnam Dongxing. Acolo, câțiva vietnamezi ridicau un gard înalt de 3 metri. Ngoc Duc, în vârstă de 30 de ani, a declarat că a trecut ilegal granița și câștigă 100 yuani pe zi în China, lucrând la gard, față de 200.000 dong în Vietnam (9 dolari), salariul din Vietnam.

„China este cel mai bun loc în care poți face bani”, a declarat Ngoc, vizibil îngrijorat de posibila intervenție a autorităților chineze. „Pe viitor, tot mai mulți vietnamezi vor veni în China să muncească”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?