Cea mai controversată carte a momentului. „Foc și furie” la Casa Albă: Dezvăluirile care-l pun pe jar pe Donald Trump

Cea mai controversată carte a momentului. „Foc și furie la Casa Albă: Dezvăluirile care-l pun pe jar pe Donald Trump
Publicat: 04/01/2018, 23:05

Casa Albă consideră cartea „Foc și Furie: În interiorul Casei Albe conduse de Donald Trump” („Fire and Fury: Inside the Trump White House), scrisă de Michael Wolff, drept o lucrare plină de „afirmații false”, un „gunoi de ficțiune tabloidă”.

Jurnalistul Michael Wolff face dezvăluiri despre ambițiile prezidențiale secrete ale Ivankăi Trump și oferă date despre aprecierea pe care Donald Trump o are pentru magnatul Rupert Murdoch, deși admirația nu pare a fi reciprocă.

Jurnalistul BBC Anthony Zurcher prezintă 11 dezvăluiri importante din această carte.

1. Steve Bannon: Întrevederea consilierilor lui Donald Trump cu oficiali ruși a fost „act de trădare”

Steve Bannon s-a declarat amuzat și uimit de întrevederea desfășurată în Turnul Trump din New York cu un avocat rus care promitea să ofere informații compromițătoare despre candidatul democrat la funcția de președinte, Hillary Clinton. Întrevederea a fost aranjată de Donald John Trump jr., fiul lui Donald Trump. La întrevedere au participat și Jared Kushner, ginerele actualului președinte al SUA, precum și Paul Manafort, care la acea vreme era șeful echipei de campanie electorală a candidatului republican Donald Trump. „Cei trei consilieri de rang înalt de campanie au crezut că a fost o idee bună să aibă o întrevedere cu un reprezentant al unui guvern străin în Turnul Trump”, declară Steve Bannon în cartea „Foc și Furie: În interiorul Casei Albe conduse de Donald Trump” („Fire and Fury: Inside the Trump White House), scrisă de Michael Wolff. „Chiar dacă ne-am gândi că nu era un act de trădare, lipsit de patriotism, sau ceva rău – deși eu cred că a fost exact așa -, tot ar fi trebuit să cheme imediat FBI-ul”, afirmă Steve Bannon, fost consilier prezidențial pentru Strategii Politice.

2. Donald Trump a fost „tulburat” de victoria în scrutinul prezidențial

Într-un articol publicat de NYMag, Michael Wolff afirmă: „În momentul în care s-au confirmat, în seara alegerilor, tendințele neașteptate că Trump chiar putea câștiga, Donalt Trump jr. i-a spus unui prieten că tatăl său, Donald Trump, părea a fi o fantomă. Melania era în lacrimi, nu de bucurie. Într-un interval de aproximativ o oră, conform observațiilor lui Steve Bannon, Trump a fost tulburat, nu îi venea să creadă, apoi devenise înspăimântat. Transformarea finală: Brusc, Donald Trump a devenit un om care credea că merita să fie și era capabil să fie președinte al Statelor Unite”.

3. Donald Trump a fost „nervos” la ceremonia de învestitură

Michael Wolff scrie: „Lui Trump nu i-a plăcut propria ceremonie de învestitură. A fost nervos că vedete de rang înalt au boicotat evenimentul, nu a fost mulțumit de organizarea făcută de Blair House, se certa vizibil cu soția, care părea să fie pe punctul de a izbucni în plâns”.

Purtătorul de cuvânt al Melaniei Trump, Stephanie Grisham, a respins informațiile: „Doamna Trump a susținut decizia soțului ei de a candida pentru funcția de președinte, ba chiar l-a încurajat în acest sens. A fost încrezătoare că va câștiga și a fost fericită că s-a întâmplat așa”.

4. Lui Donald Trump îi plăcea să aibă relații cu soțiile prietenilor lui

Potrivit cărții, Donald Trump se lăuda că avea relații cu soțiile prietenilor lui, afirmând că aceste lucruri confirmă că „viața merită trăită”.

5. Donald Trump se temea în Casa Albă

Michael Wolff scrie: „Trump a catalogat Casa Albă drept un loc neplăcut și chiar cam înfricoșător. S-a retras în dormitorul său, fiind prima dată de pe vremea lui John F. Kennedy când cuplul prezidențial folosește camere separate. În primele zile, Trump a cerut montarea a încă două televizioare în afara celui care era deja și a încuiat ușa, generând disensiuni cu Serviciul de protecție Secret Service, care insista să aibă acces în cameră”.

6. Ivanka Trump speră să devină președinte

Ivanka Trump, fiica lui Donald Trump, și soțul ei, Jared Kushner, au ajuns la un fel de acord că ea ar putea candida pentru funcția de președinte în viitor, afirmă Michael Wolff.

„Analizând riscurile și beneficiile, atât Jared, cât și Ivanka au decis să accepte roluri la Casa Albă, la recomandări ale aproape tuturor cunoscuților. A fost o decizie de cuplu și, într-un anumit sens, este o activitate comună. Între ei, au făcut un aranjament serios: dacă se va ivi oportunitatea în viitor, ea va candida pentru funcția de președinte. Prima femeie președinte nu va fi Hillary Clinton, spunea Ivanka amuzându-se, ci va fi ea. Steve Bannon (…) a fost oripilat când a aflat de acest aranjament al celor doi”, explică Michael Wolff.

7. Ivanka ironizează tunsoarea tatălui ei

Ivanka Trump se amuză de ceea ce ea numește „operația de reducere a scalpului”, potrivit cărții. „Îl tratează pe tatăl ei cu o anumită detașare, chiar cu o doză de ironie, mergând atât de departe încât râde cu alte persoane de tunsoarea lui. (…)”, precizează autorul.

8. Casa Albă nu este sigură privind prioritățile mandatului

Katie Walsh, adjunctul șefului Cancelariei prezidențiale, l-a întrebat pe Jared Kushner, ginerele și consilierul prezidențial pentru Afaceri Politice, care sunt obiectivele Administrației Donald Trump. Potrivit cărții, Jared Kushner nu a dat niciun răspuns.

„«Să îmi spuneți trei lucruri pe care președintele vrea să se concentreze. Care sunt cele trei priorități ale Casei Albe», i-a spus Katie Walsh lui Jared Kushner. A fost cea mai importantă întrebare imaginabilă, una la care un candidat la președinție calificat pentru acest post ar fi trebuit să răspundă cu mult înainte de a ajunge la Casa Albă. La șase săptămâni de la începerea mandatului lui Donald Trump, Jared Kushner încă nu avea un răspuns clar. «Da, probabil va trebui să avem această discuție», i-a răspuns el lui Katie Walsh”, potrivit cărții.

9. Admirația lui Donald Trump pentru Rupert Murdoch

Michael Wolff, care a scris anterior și o biografie a lui Rupert Murdoch, descrie aprecierea lui Donald Trump pentru magnatul trustului media News Corporation.

„Rupert Murdoch, care promisese că îl va vizita pe președinte-ales, întârzia. Când unii dintre oaspeți au vrut plece, Trump a devenit agitat și le-a dat asigurări că Rupert Murdoch era pe drum. «Este unul dintre cei mai mari, ultimul dintre cei mai mari. Trebuie să stați pentru a-l vedea», a spus Trump. Fără a-și da seama că el devenise cel mai puternic om de lume, Trump încă încerca să intre în grațiile unui magnat de presă care îl disprețuia de mult timp, numindu-l șarlatan și prost”.

10. Rupert Murdoch îl numise pe Donald Trump „idiot”

Dar admirația nu era reciprocă, afirmă Michael Wolff, care a redat în carte o conversație telefonică între Rupert Murdoch și Donald Trump despre întrevederea președintelui cu președinții companiilor din domeniul tehnologiei informaționale din Silicon Valley.

„Trump i-a spus lui Murdoch: «Acești tipi chiar au nevoie de ajutorul meu. Barack Obama nu le-a fost foarte favorabil, au fost prea multe reglementări. Am oportunitatea de a-i ajuta». «Donald, timp de opt ani, acești oameni au obținut tot ce au vrut de la Barack Obama. Practic, ei au condus administrația. Nu au nevoie de ajutorul tău»”, i-a răspuns Murdoch. «Spre exemplu, cazul vizelor de tip H-1B. Au nevoie de facilitarea obținerii acestor vize (pentru a aduce specialiști din străinătate -n.red)», a continuat Trump. Murdoch i-a explicat că o abordare liberală față de facilitarea obținerii acestor vize de către imigranți este greu de prezentat în contextul promisiunilor privind construirea unui zid la frontieră și închiderii granițelor. Dar Trump l-a asigurat pe Murdoch: «Vom rezolva». Comentariul lui Rupert Murdoch imediat după încheierea conversației telefonice a fost: «Ce idiot!»”, se arată în carte.

11. Fostul consilier prezidențial pentru Siguranță Națională Michael Flynn știa că legăturile cu Rusia vor fi „o problemă”

Potrivit lui Wolff, înaintea alegerilor, Michael Flynn fusese atenționat că „nu a fost o idee bună să primească 45.000 de dolari de la ruși pentru un discurs. «Va fi o problemă dacă vom câștiga», a replicat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×