„Cea mai umană închisoare” din lume! Prizonierii trăiesc în condiții mai bune decât cele din campusurile universitare – FOTO/VIDEO

„Cea mai umană închisoare” din lume! Prizonierii trăiesc în condiții mai bune decât cele din campusurile universitare - FOTO/VIDEO
Închisoarea le oferă deținuților accesd la o bibliotecă de unde epot împrumuta cărți, CD-uri și DVD-uri. / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 12/10/2020, 13:38

Închisoarea Halden este o închisoare de securitate maximă siguranță din Halden, Norvegia, și este considerată „cea mai umană” din lume deoarece prizonierii trăiesc în condiți mai bune decât cele care se găsesc în unele campusuri universitare.

Închisoarea Halde este formată din trei unități principale și găzduiește prizonieri din întreaga lume, dar nu are dispozitive de securitate convenționale. A doua cea mai mare închisoare din Norvegia a fost înființată în 2010, punând accentul pe reabilitare iar designul său simulează viața în afara închisorii.

Viața în închisoarea de lux: Deținuții, aproape ca la hotel

Printre alte activități, sportul și muzica sunt disponibile pentru prizonieri, care interacționează cu personalul neînarmat pentru a crea un sentiment de comunitate. Laudată pentru condițiile umane, închisoarea Halden a primit premiul Arnstein Arneberg pentru design interior în 2010 și a făcut obiectul unui documentar, dar a primit și critici pentru că este prea liberală.

Situată în Halden, Østfold, Norvegia, aceasta a fost construită pe parcursul a 10 ani și a costat 252 milioane dolari. Primii deținuți au fost primiți pe 1 martie 2010 și iar închisoare a fost deschisă oficial pe 8 aprilie de regele norvegian Harald al V-lea. Este a doua cea mai mare închisoare a Norvegiei, cu o capacitate de 248-252 de prizonieri și are o suprafață de 30 hectare.

Ca închisoare de securitate maximă, găzduiește criminali periculoși, cum ar fi violatori, ucigași și agresori de copii. Aceștia reprezintă jumătate din populație, în timp ce o treime dintre rezidenți sunt infractori incarcerați pentru fapte asociate cu traficul de droguri.

Cei mai periculoși deținuți trăiesc în condiții moderne

Delincvenții sexuali, care ar putea deveni victimele altor deținuți și deținuții care necesită supraveghere psihiatrică sau medicală strânsă, se află în Unitatea A, o zonă restrictivă și separată. De asemenea, există o unitate specială (C8) axată pe reabilitarea deținuților care sunt consuamtori de droguri.

Majoritatea deținuților locuiesc în unitățile B și C, care sunt mai libere și au blocuri de celule mixte. Închisoarea Halden găzduiește atât criminali interni, cât și internaționali; întrucât doar aproximativ trei cincimi dintre prizonieri sunt norvegieni (începând cu 2015), limbile vorbite sunt ewngleza și norvegiana, iar închisoarea are profesori de engleză. Cu toate acestea, fluența în norvegiană este o cerință pentru a trăi în C8, deoarece consilierea de grup și individuală se desfășoară în această limbă.

Nu există dispozitive de securitate convenționale, cum ar fi sârmă ghimpată, garduri electrice, turnuri sau lunetiști. Cu toate acestea, închisoarea are sticlă securizată, un zid de beton și oțel de 6 metri × 1,5 kilometri și un sistem de tuneluri pe care gardienii îl folosesc pentru a merge prin închisoare. Deși există camere de supraveghere în incinta închisorii, acestea nu sunt prezente în celule, pe holurile celulelor, în camerele comune, în sălile de clasă și în majoritatea atelierelor.

„Cea mai umană închisoare” din lume! Prizonierii trăiesc în condiții mai bune decât cele din campusurile universitare - FOTO/VIDEO
Deținuții pot participa la diverse tipuri de ateliere unde pot învăța meserie / Sursă FOTO: thestoryinstitute.com

Paznicii și deținuții, în relații de „prietenie”

De asemenea, deși există puține violențe raportate, aproape toate exclusiv în Unitatea A, ofițerii încearcă să o prevină. Dacă doi deținuți au o dispută, aceștia se angajează într-o sesiune de mediere sub supravegherea personalului. În cazul în care medierea eșuează, comportamentul necorespunzător repetat sau încălcarea regulilor sunt pedepsite cu închiderea celulelor sau transferul din închisore.

Închisoarea a fost concepută pentru a simula o comunitate, accentul fiind pus pe reabilitare, astfel încât prizonierii să se poată considera parte a societății. Guvernul consideră că „cu cât este mai mică diferența dintre viața din interiorul și din afara închisorii, cu atât este mai ușoară trecerea de la închisoare la libertate.” Interiorul este pictat și conceput pentru a delimita diferențele dintre casă, școală și locul de muncă. În proiectarea interioarelor închisorii, arhitecții au încercat să separe clădirile interioare pentru ca prizonierii să meargă, pentru a-și întări legătura cu lumea exterioară. Holurile sunt placate cu plăci marocane sau cu fotografii la scară largă, cum ar fi narcisele sau străzile pariziene.

Pereții curții și ușile toaletei sunt decorate de o pictură pe graffiti a artistului norvegian Dolk, care a fost comandată de închisoare din bugetul de artă de 6 milioane de coroane (1 milion de dolari).

Toate aspectele proiectării închisorii urmăresc să evite presiunile psihologice, conflictele și conflictele interpersonale. În ciuda acestui fapt, zidul închisorii a fost conceput pentru securitate. Întrucât zidul este vizibil peste tot, a fost văzut ca un „simbol și un instrument” al „pedepsei (n.r. prizonierilor), luându-le libertatea”, potrivit lui Gudrun Molden, unul dintre arhitecții închisorii.

„Cea mai umană închisoare” din lume! Prizonierii trăiesc în condiții mai bune decât cele din campusurile universitare - FOTO/VIDEO
Gardienii sunt îndemnați să interacționeze foarte mult cu deținuții, chiar să lege relații de prietenie / Sursă FOTO: thestoryinstitute.com

De la studio de înregistrări, la bibliotecă și sala de sport modernă

Fiecare celulă de închisoare are 10 metri pătrați și are un televizor cu ecran plat, birou, mini-frigider, toaletă cu duș și fereastră verticală fără gratii, prin care intră mai multă lumină. Deținuții din fiecare 10-12 celule împărtășesc o zonă comună cu o bucătărie și o cameră de zi; bucătăria are tacâmuri din oțel inoxidabil, farfurii de porțelan și o masă, iar camera de zi are o canapea modulară și un și un sistem de jocuri video.

În timp ce închisoarea oferă hrană, deținuții pot cumpăra ingrediente și la magazinul alimentar și își pot găti propriile mese. Deținuții sunt închiși în celulele lor 12 ore pe zi, dar sunt încurajați să își maximizeze timpul petrecut afară. Deținuții au un stimulent de 53 de coroane (9 dolari) pe zi pentru a-și părăsi celulele.

Are Høidal, guvernatorul închisorii, a declarat că cu cât sunt mai puține activități, prizonierii cu atât devin mai agresivi.

De asemenea, există o „Casă de activități” deschisă de la 8 dimineața până la 8 seara, unde se poate face jogging și unde se poate juca fotbal pe terenul special amenajat. Tot aici, deținuți pot participa la cursuri de prelucrare a lemnului, gătit și muzică. La studioul de muzică, deținuții pot înregistra muzică și realiza un program lunar difuzat de postul de radio local. Sunt disponibile și o bibliotecă cu cărți, reviste, CD-uri și DVD-uri; o sală de sport cu un zid de alpinism și o capelă. Deținuții primesc chiar chestionare prin care sunt întrebați cum poate fi îmbunătățită experiența lor în închisoare.

Cu accent pe reabilitare, î
Deținuții se bucură și de un studio de înregistrat muzică și pot cânta la diverse instrumente. / Sursă FOTO: Profimedia Images

Mini-vacanța din închisoare: Vizitele familiale de 24 de ore

Deținuților le este permis să își primească familiile, partenerii sau prietenii în mod privat de două ori pe săptămână timp de două ore. Camerele individuale care conțin o canapea, chiuvetă și dulap cu cearșafuri, prosoape și prezervative sunt disponibile pentru vizitele conjugale.

Pentru cei cu familii, este disponibilă o cameră mai mare, cu jucării și facilități pentru schimbarea bebelușilor. Deținuții sunt verificați după vizite și, dacă sunt găsite obiecte ilegale, își pot pierde dreptul la vizite private. Acest drept este refuzat infractorilor cu risc ridicat și vizitatorilor cu antecedente de infracțiuni legate de traficul de droguri.

De asemenea, există o casă separată, precum o cabană, în care deținuții pot primi vizite ale membrilor familiei și pot rămâne cu ei 24 de ore. Casa are o bucătărie mică, două dormitoare, o baie, un living cu o masă, o canapea și un televizor, precum și o zonă de joacă în aer liber cu jucării. Străinii nu au voie, iar deținuții trebuie să finalizeze un program de educație pentru dezvoltarea copilului pentru a avea voie să primească vizite de 24 de ore. În timpul vizitelor, personalul îi verifică periodic pe prizonieri și familiile lor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Șeful mașinăriei de propagandă din Coreea de Nord a murit