Centrul Vechi din București, promovat într-un editorial turistic publicat pe site-ul grupului BBC

Centrul Vechi din București, promovat într-un editorial turistic publicat pe site-ul grupului BBC
Publicat: 17/07/2013, 15:38
Actualizat: 17/07/2013, 15:38

Centrul Vechi din București și atracțiile pe care această zonă din Capitală le oferă turiștilor români și străini sunt promovate într-un editorial elogiativ, publicat în secțiunea „Travel” de pe site-ul grupului britanic BBC.

În editorialul intitulat „Noul Oraș Vechi al Bucureștiului” („Bucharest’s new Old City”), jurnalistul Mark Baker de la BBC vorbește în termeni elogiativi despre Centrul Vechi din Capitală, lăudând totodată eforturile depuse în ultimii ani de autoritățile române pentru a reamenaja această zonă cu scopul de a-i exploata potențialul turistic și istoric.

„Turiștii care vizitau în trecut capitala României, București, se aflau de cele mai multe ori doar în trecere prin acest oraș, în drumul lor spre destinații mai interesante, precum Transilvania, Bulgaria sau Istanbul. Imaginea tipică (și depășită) a orașului era aceea a unui oraș ponosit și murdar, în care nu aveai prea multe lucruri de văzut, cu excepția Casei Poporului, o construcție a cărei arhitectură supradimensionată reflectă egoul exacerbat al fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Era un oraș în care puteai să te oprești pentru o noapte, dar asta era tot”, spune jurnalistul britanic în partea introductivă a articolului său.

În prezent, însă, turiștii au multe motive pentru a rămâne mai multe zile în București, continuă Mark Baker, lăudând eforturile depuse de autoritățile române pentru a restaura centrul istoric al Capitalei, prin amenajarea unui „cartier pietonal încântător, în care există suficient de multe distracții care să te țină ocupat în timpul zilei și suficient de multe baruri și cluburi pentru a te ține treaz întreaga noapte”.

Renovarea Centrului Vechi nu a fost însă o sarcină ușoară, întrucât a fost nevoie de aproape un deceniu pentru ca proiectul să fie finalizat, reamintește jurnalistul britanic, care vorbește despre „agonia” lucrărilor de reamenajare, adeseori întrerupte, și despre macaralele și buldozerele aduse în zonă, dar care rămâneau uneori nefolosite vreme de câțiva ani. Mark Baker vorbește și despre scandalurile de corupție în care au fost implicate unele dintre firmele contractate de municipalitate și despre rezidenții săraci care trăiau în Centrul Vechi, mulți dintre ei fiind familii de țigani. Între 2007 și 2011, Centrul Vechi era o zonă „în care nu trebuie să mergi”, spune jurnalistul britanic, prost luminată și cu multe găuri în pavaj.

Aceste vremuri par foarte îndepărtate în prezent, întrucât, deși multe dintre clădirile din Centrul Vechi se află într-o stare precară, așteptând investitori cu bani mulți și planuri îndrăznețe, străzile din acest cartier sunt plăcute, perfect pavate și înfrumusețate prin magazine de artă și antichități, librării, teatre și nenumărate terase, cafenele, baruri și cluburi. „Într-adevăr, Orașul Vechi pare să fi întrecut așteptările tuturor”, spune Mark Baker.

În continuare, jurnalistul îi invită pe cititorii de pe BBC într-un veritabil periplu prin istoria orașului București și a Valahiei, vorbindu-le despre primele așezări din secolul al XV-lea, despre apariția breslelor din secolul al XVIII-lea, despre planul lui Ceaușescu de a demola cartierele vechi pentru a construi o capitală socialistă și despre decăderea Centrului Vechi, transformat în ultimele decenii de comunism într-o mahala cu case dărăpănate în care se adăposteau familii sărace din minoritatea țiganească.

Toate acestea s-au schimbat, spune Mark Baker, după ce valoarea istorică a zonei a fost în sfârșit recunoscută de autorități. Prezentând atracțiile turistice din Centrul Vechi, jurnalistul britanic face descrieri elogiative ale străzii Franceze, pe care se află rămășițele Curții Vechi și ale Palatului Voievodal, folosit în trecut de domnitorii Valahiei, inclusiv de Vlad Țepeș – sursa de inspirație a scriitorului Bram Stoker atunci când a creat personajul Dracula.

Jurnalistul britanic vorbește apoi și despre clădirile din secolul al XIX-lea de pe străzile Covaci și Smârdan, pe care le descrie ca fiind „excentrice”, și despre strada Șelari, pe care o consideră „ceva mai convențională”, dar și despre Biserica Stavropoleos, construită în 1724, în care abundă fresce colorate și ornamente sculptate.

Într-un paragraf despre o replică a Columnei lui Traian de la Roma, expusă la Muzeul Național de Istorie, aflat în apropiere de Centrul Vechi, jurnalistul britanic vorbește despre Dacia, împăratul Traian, Imperiul Roman și originea latină a poporului român.

În afară de obiectivele istorice, Mark Baker descrie în termeni apreciativi gastronomia locală, restaurantele – Caru’ cu Bere, Divan – cafenelele, barurile și cluburile de pe străzile Smârdan, Covaci și Lipscani, menționând Atelier Mecanic și Old City Bar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Suedia a adoptat o lege prin care este redusă vârsta de schimbare a sexului