Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene: „Există semne tot mai numeroase că economia globală se împarte în blocuri concurente”

Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene: „Există semne tot mai numeroase că economia globală se împarte în blocuri concurente”
Publicat: 18/11/2023, 15:03
Actualizat: 21/11/2023, 08:34

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a atras atenția, vineri, că Europa se află acum într-un moment critic, pe fondul provocărilor cu deglobalizarea, demografia şi decarbonizarea planând la orizont, relatează CNBC.

Concentrându-se pe Europa, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că o scădere continuă a populației în vârstă de muncă pare să înceapă încă din 2025, alături de dezastrele climatice care cresc în fiecare an.

Răspunsul ei la aceste șocuri a fost că ar fi nevoie de investiții masive într-un interval scurt de timp, ceea ce ea a numit „un efort generațional”.

„Există tot mai multe semne că economia globală se fragmentează în blocuri concurente”, a spus ea la Congresul Bancar European, potrivit unui transcript citat de jurnaliști de la CNBC.

„Guvernele au cel mai ridicat nivel al datoriei de după cel de-al Doilea Război Mondial”

„Pe măsură ce apar noi bariere comerciale, va trebui să reevaluăm lanţurile de aprovizionare şi să investim în altele noi care sunt mai sigure, mai eficiente şi mai aproape de casă”, a spus Christine Lagarde în discursul de deschidere.

„Pe măsură ce societăţile noastre îmbătrânesc, va trebui să implementăm noi tehnologii, astfel încât să putem produce mai mult cu mai puţini lucrători. Digitalizarea va ajuta. Şi pe măsură ce clima noastră se încălzeşte, va trebui să avansăm tranziţia verde fără alte întârzieri”, a spus șefa BCE.

Christine Lagarde a arătat că, potrivti estimărilor, că tranziţia verde planificată a blocului comunitar va avea nevoie de o investiţie suplimentară de 620 de miliarde de euro în fiecare an, până la sfârşitul deceniului, și încă 125 de miliarde de euro pe an pentru o tranziţie digitală.

„Guvernele au cel mai ridicat nivel al datoriei de după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar finanţarea redresării europene se va încheia în 2026. Băncile vor avea un rol central de jucat, dar nu ne putem aştepta să îşi asume atât de multe riscuri în bilanţurile lor”, a adăugat Christine Lagarde, subliniind propunerea de unire a pieţelor de capital, arată sursa citată.

Discuţiile sunt încă în desfăşurare cu privire la o posibilă Uniunea a Piețelor de Capital (CMU) pentru Europa. Scopul este de a crea o piaţă unică pentru capital, apropiind-o de ceea ce este disponibil în SUA.

Uniunea Europeană spune că ţinta oficială este ca „banii – investiţiile şi economiile – să circule în UE, astfel încât să poată beneficia consumatorii, investitorii şi companiile, indiferent de locul în care se află”.

Banca Centrală Europeană intenționează să mențină actualul nivel al dobânzii de referință ”în următoarele câteva trimestre”, în eforturile de stabilizare a inflației, afirma, pe 10 noiembrie, Christine Lagarde.

Foto: Profimedia Images

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto