Vicepreședinte BCE: Perspectivele economice ale zonei euro tind spre scădere / Inflația pare să se stabilizeze

Vicepreședinte BCE: Perspectivele economice ale zonei euro tind spre scădere / Inflația pare să se stabilizeze
Publicat: 09/11/2023, 18:06

Perspectivele economice ale zonei euro au tendințe negative, fiind sub proiecțiile anterioare, afirmă Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), estimând însă că inflația va continua să se stabilizeze și va atinge ținta de 2% în anul 2025.

”Ne așteptăm să stagneze creșterea economică în a doua jumătate a anului, iar trimestrul patru nu va fi diferit prea mult de trimestrul al treilea. Cele mai recente proiecții au indicat anumite riscuri de scădere a creșterii economice. Acum, unele dintre aceste riscuri au început să se materializeze, iar acest lucru va avea impact asupra inflației”, afirmă Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene, conform declarațiilor postate pe site-ul instituției.

Luis de Guindos crede că inflația din zona euro va atinge ținta de 2% în anul 2025. ”Proiecțiile noastre din septembrie anticipau că inflația din zona euro va atinge ținta noastră în 2025, cu unele fluctuații cauzate de efectele de bază. Cu toate acestea, credem că dacă sunt menținute componentele dobânzii de referință la actualele niveluri, inflația va continua să scadă și se va îndrepta spre ținta noastră”, a precizat Luis de Guindos.

Vicepreședintele BCE a semnalat că activitățile economice din zona euro vor continua să scadă în trimestrul al patrulea. ”Ar putea fi prematur să spun, dar principalii indicatori evidențiază perspective de creștere într-o anumită măsură sub nivelul proiectat inițial. În privința inflației, evoluția s-ar putea să nu difere foarte mult de proiecțiile din septembrie”, a subliniat el.

De altfel, Luis de Guindos a indicat că Banca Centrală Europeană va continua politica monetară restrictivă. ”Vom vedea cum evoluează lucrurile de la o lună la alta, dar abordarea noastră este de a menține dobânzile la acest nivel suficient de mult timp pentru atingerea obiectivului. Orice discuție despre scăderea dobânzilor este în mod clar prematură”, a insistat Luis de Guindos.

Banca Centrală Europeană (BCE) are obiectivul atingerii, pe termen mediu, a unei inflații de 2,0%, astfel că a majorat semnificativ dobânda de referință în ultimul an și jumătate, oprind de curând seria majorărilor. Potrivit estimărilor Oficiului pentru statistică din Uniunea Europeană (Eurostat), inflația zonei euro a fost de 2,9% în octombrie 2023, în scădere de la 4,3% în septembrie.

Economia zonei euro a încetinit în trimestrul al treilea din 2023, înregistrând o scădere de 0,1%, în timp ce Uniunea Europeană a avut o evoluție a PIB-ului de 0,1%. În trimestrul al doilea din 2023, zona euro înregistrase o creștere economică de 0,2%, iar economia Uniunii Europene stagnase (0,0%).

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a admis că ”economia zonei euro rămâne slabă”, pe fondul scăderii producției ”ca urmare a reducerii cererii externe și a înăspririi condițiilor financiare”, dar a apreciat că situația economică se va îmbunătăți semnificativ în următorii ani.

Foto: Profimedia

Citește și:

Coaliția guvernamentală din Germania intenționează să aloce 12 miliarde de euro pentru stimularea sectoarelor industriale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Xi Jinping pregătește un turneu în Europa. Ce țări va vizita președintele Chinei?