Cine era David S., tânărul care a ucis 9 oameni în atacul de la Munchen. LIVE UPDATE

Publicat: 23/07/2016, 13:45
Actualizat: 11/10/2016, 13:23

Autorul atacului comis la Munchen nu pare să fie avut legături cu organizații teroriste islamiste, ci probabil a dezvoltat probleme psihice asociate jocurilor video online și s-ar fi inspirat dintr-un atac armat comis la o școală în anul 2009, anunță Poliția germană.

„Autorul atacului nu pare să fi avut legături cu rețeaua teroristă Stat Islamic”, a declarat, sâmbătă la prânz, Hubertus Andrä, șeful Poliției din Munchen.

Potrivit unor surse din cadrul Poliției, adolescentul în vârstă de 18 ani ar fi avut recent probleme la liceu și ar fi dezvoltat afecțiuni psihice asociate jocurilor violente online. Sursele citate sugerează că adolescentul german de origine iraniană ar fi avut simptome specifice Sindromului Amok, cu episoade de furie extrem de violentă împotriva oamenilor și obiectelor.

Conform revistei Der Spiegel, tânărul care a deschis focul la un resturant McDonald’s și apoi în Centrul comercial Olympia din Munchen s-ar numi David S. Adolescentul în vârstă de 18 ani s-a sinucis după ce a împușcat mortal nouă persoane și a rănit alte 21, trei fiind în stare critică.

Conform postului german N-TV, este posibil ca tânărul se se fi inspirat din atacul armat comis în anul 2009 la o școală din zona Winnenden/Wendlingen (landul german Baden-Württemberg). Un adolescent de 17 ani a omorât 15 persoane după care s-a sinucis, pe 11 martie 2009.

Motivele comiterii atentatului în centrul comercial Olympia din Munchen „nu sunt clare”, a comunicat Poliția germană sâmbătă dimineață, confirmând bilanțul de nouă morți. 21 de persoane sunt rănite, dintre care trei în stare gravă.

Atacul a început în fața unui restaurant Mc Donalds, când tânărul a început să tragă la întâmplare în oamenii de pe stradă. Un martor, Luan Zequiri, a spus că a asistat de aproape la momentul în care a fost deschis focul în fața restaurantului fast-food. Bărbatul a declarat pentru N-tv că l-a auzit pe atacator țipând ofense împotriva străinilor și un „urlet foarte zgomotos”. Acesta a spus că a văzut un singur atacator, care purta cizme și un rucsac. Zequiri a declarat pentru The Guardian: „M-am uitat în direcția lui și a împușcat doi oameni pe scări”. Martorul spune și că apoi s-a ascuns și a reușit să iasă abia când lucrurile s-au mai liniștit.

UPDATE 13:20 Autorul atacului comis la Munchen nu pare să fie avut legături cu organizații teroriste islamiste, ci probabil a dezvoltat probleme psihice asociate jocurilor video online și s-ar fi inspirat dintr-un atac armat comis la o școală în anul 2009, anunță Poliția germană.

UPDATE 2:41 Forțele de ordine anunță că „pericolul a trecut”, arătând că au identificat o persoană în legătură directă cu atacul, individ care s-a sinucis. Este o „mare probabilitate” ca bărbatul să fi acționat singur, spun oficialii. Purtătorul de cuvânt al poliției a anunțat că numărul de răniți se ridică la 21.

UPDATE 2:21 Potrivit poliției din Munchen, citate de Le Figaro, bilanțul victimelor ar fi ajuns la 10 morți. S-ar părea că printre cei decedați se află chiar unul dintre atacatori.

UPDATE 1:33 Presa locală citată de The Guardian relatează că aproximativ 20 de oameni sunt răniți, unii dintre ei destul de grav. Poliția a confirmat, însă, „cel puțin 10″, precizând că situația este încă neclară.

UPDATE 00:45 Un martor, Luan Zequiri, a spus că a asistat de aproape la momentul în care a fost deschis focul în fața restaurantului fast-food. Bărbatul a declarat pentru N-tv că l-a auzit pe atacator țipând ofense împotriva străinilor și un „urlet foarte zgomotos”. Acesta a spus că a văzut un singur atacator, care purta cizme și un rucsac. Zequiri a declarat pentru The Guardian: „M-am uitat în direcția lui și a împușcat doi oameni pe scări”. Martorul spune și că apoi s-a ascuns și a reușit să iasă abia când lucrurile s-au mai liniștit.

UPDATE 00:30 Potrivit presei locale, cea de-a noua persoană decedată ar fi unul dintre atacatori. Cadavrul său a fost găsit acum 45 de minute pe un o zonă verde din apropierea centrului comercial Olympia, la un kilometru distanță de locul atacului.

Se presupune că cel de-al nouălea corp găsit ar fi al individului care a deschis focul în fața restaurantului fast-food din mall, dar poliția este extrem de precaută cu cercetarea cadavrului, pentru că suspectează că ar avea explozibil în geantă, iar forțele de ordine au decis să trimită un robot pentru investigație. Poliția nu a confirmat, însă, aceste informații.

UPDATE 00:10 Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri seara, un mesaj de solidaritate față de familiile victimelor „atacului îngrozitor” care a avut loc în Munchen și față de Germania

„Gândurile mele se îndreaptă acum către familiile și apropiații celor care și-au pierdut viața sau au fost răniți în atacul îngrozitor de la Munchen. Solidaritate față de Germania”, a scris președintele Klaus Iohannis, într-o postare pe contul său de twitter, în limba engleză.

UPDATE 23:57 Polițiștii au găsit un al nouălea cadavru, iar în acest moment se fac verificări pentru a stabili dacă trupul aparține unuia dintre atacatori. Forțele de ordine au arătat și că este posibil ca individul să se fi sinucis.

UPDATE 23:53 Întrebat dacă este vorba despre un atentat terorist, un purtător de cuvânt al poliției a răspuns: „Dacă un bărbat cu o armă lungă într-un centru comercial deschide focul și opt oameni sunt morți, trebuie să luăm în considerare și presupunerea că nu este o crimă obișnuită și a fost un atac terorist”.

Acesta a confirmat că forțele de ordine caută trei persoane și a adăugat că ofițerii primesc sprijin de la trupele de elită, dar nu au găsit încă arme.

UPDATE 23:40 Bilanțul victimelor a ajuns la ce puțin opt morți, informează poliția germană, pe contul oficial de Twitter.

UPDATE 23:24 Poliția germană a transmis că atacatorii sunt încă liberi, informează Reuters. Autoritățile i-au avertizat pe locuitori să rămână în case, în vreme ce străzile orașului, al treilea cel mai mare din Germania, au fost închise, iar transportul public, suspendat.

Pe măsură ce forțele de ordine au ajuns la fața locului, câțiva oameni au rămas în incinta centrului comercial Olympia: „Au fost trase multe focuri de armă, nu pot spune câte, dar au fost muște”, a declarat un vânzător al unui magazin care s-a ascuns într-o încăpere din spațiul comercial. Femeia, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul, a spus pentru Reuters că a văzut o victimă împușcată pe podea care ar fi fost decedată sau rănită extrem de grav. Un alt lucrător comercial, Harun Balta, a spus pentru Reuters: „Încă suntem blocați în mall fără nicio informație, așteptă poliția să vină să ne salveze”.

Între timp, o nouă imagine cu unul dintre presupușii atacatori a fost publicată.

UPDATE 23:05 Cancelarul german Angela Merkel a convocat în această seară celula de criză, la sediul cancelariei federale de la Berlin, pentru a urmări evoluția situației de la Munchen și pentru a coordona serviciile de securitate, informează agenția DPA. Aceeași agenție a informat că Merkel nu este prezentă la această întâlnire de criză.

UPDATE 22:30 Cel puțin șase persoane au fost ucise în atentatul comis vineri după-amiază într-un centru comercial din Munchen, a transmis Poliția germană, citată de agenția DPA. Poliția din Munchen a anunțat că „trei atacatori” sunt căutați în continuare în urma atentatului, părând să infirme informațiile de presă privind sinuciderea unuia dintre ei.

De asemenea, Poliția germană a negat că ar fi fost un alt incident armat în zona Stachus din Munchen.

UPDATE 22:25 Televiziunea bavareză informează că șase oameni au murit. Totuși, informația nu a fost confirmată încă de către autorități. Polițiștii spun că, până la aflarea motivului exact al atacului, principala suspiciune este cea de terorism.

UPDATE 22:16 Pe o nouă înregistrare cu unul dintre presupușii atacatori, se aude cum individul strigă „Eu sunt german!”.

UPDATE 21:28 Potrivit celor raportate de Reuters, poliția din Munchen a vorbit despre un „atac terorist”, după ce a specificat că a fost vorba de focuri de armă.

UPDATE 21:24 Gara Centrală din Munchen este în curs de evacuare. Mai devreme a fost luată și decizia de a întrerupe circulația mijloacelor de transport în comun, adică a mai multor linii de tramvai, de autobuz și de tren.

UPDATE 21:16 Primele imagini cu un presupus atacator

UPDATE 21:06 Într-un mesaj publicat pe contul de Facebook, poliția din Munchen spune că, din primele declarații date de martori, este vorba despre trei atacatori, „trei persoane cu arme de foc”.

UPDATE 20:54 Consulatul român la München a întreprins în regim de urgență demersurile pe lângă autoritățile germane pentru a obține informații cu privire la circumstanțele incidentului produs vineri seara într-un mall din München și cu privire la cetățenia victimelor, informează MAE.

„Oficiul consular român a întreprins în regim de urgență demersurile specifice pe lângă autoritățile competente locale, în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului și cetățenia victimelor”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX. Potrivit sursei citate, în prezent, Consulatul General al României la München este în așteptarea răspunsului din partea autorităților locale, fiind pregătit să acorde asistență consulară de specialitate, dacă situația o va impune.

Pentru acordarea asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, sunt disponibile numerele de telefon ale Consulatului General al României la München : +49 89 553307 (apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center 24/24, care funcționează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) și telefonul de urgență al oficiului consular +49 1602087789.

UPDATE 20:50 Potrivit ministrului bavarez de interne, Joachim Herrmann, trei persoane au fost ucise în atacul de la Munchen.

UPDATE 20:40 Focuri de armă au fost semnalate, vineri după-amiază, într-o altă zonă din Munchen, într-o stație de metrou, în cursul operațiunii poliției de eliminare a autorului atacului din centrul comercial, afirmă surse citate de revista Focus. Conform surselor citate, noul incident armat a avut loc în stația de metrou Stachus și în Piața cu același nume. Poliția germană îl caută activ pe autorul atacului armat comis într-un centru comercial din Munchen.

UPDATE 20:34 Poliția estimează că ar putea fi vorba de mai mulți atacatori, scrie Le Figaro. „Credem că a fost provocat un carnagiu”, a spus purtătorul de cuvânt al forțelor de ordine. Motivele atacului rămân încă necunoscute, nicio arestare nefiind făcută până în acest moment.

UPDATE 20:15 Cel puțin 15 persoane ar fi fost ucise, informează Reuters, citând publicația Muencher Abendzeitung.

„Credem că e vorba despre un incident major”, a spus un purtător de cuvânt pentru media germană. Echipele de intervenție ale poliției și ambulanței s-au deplasat la fața locului în câteva minute de la primirea apelului. Din primele relatări, bărbatul ar fi părăsit centrul comercial și s-ar fi întreptat spre o stație de metrou, informează The Guardian.

În centrul comercial OEZ (Olympia Einkaufzentrum) din München au fost trase mai multe focuri de armă, iar o operațiune de amploare a poliției este în desfășurare în acest moment. Din primele mărturii, zona din jurul centrului comercial ar fi fost evacuată, relatează BBC.

„În momentul de față, există o operațiune majoră în curs în centrul comercial Olympia (OEZ)”, a comunicat Poliția locală.

Unul sau mai mulți indivizi ar fi deschis focul, afirmă surse citate de site-ul T-online.de.

O operațiune majoră a poliției este în curs.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult