Colosseumul din Roma s-a înclinat cu aproximativ 40 de centimetri

Colosseumul din Roma s-a înclinat cu aproximativ 40 de centimetri
Publicat: 30/07/2012, 12:46
Actualizat: 25/06/2013, 15:15

Colosseumul din Roma s-a înclinat cu aproximativ 40 de centimetri în partea sudică, comparativ cu cea nordică, iar autoritățile italiene cercetează dacă celebrul monument, vechi de 2.000 de ani, are nevoie de reparații, informează Reuters.

Experții au remarcat prima dată acest lucru în urmă cu un an și au monitorizat situația în ultimele luni, a spus Rossella Rea, director al monumentului, într-un articol publicat duminică în Corriere della Sera.

Turnul înclinat din Pisa, un alt important monument italian foarte popular, a fost redeschis în 2001, după ce a fost închis peste un deceniu pentru restaurare și consolidare.

Rossella Rea a cerut specialiștilor de la Universitatea La Sapieza din Roma și celor de la Institutul de geologie IGAG să lanseze un studiu asupra acestui fenomen care afectează Colosseumul, rezultatele investigației urmând să fie publicate la sfârșitul acestui an.

De asemenea, specialiștii au început să monitorizeze efectele avute de traficul din zonă asupra monumentului.

Profesorul Giorgio Monti, de la departamentul de tehnologia construcțiilor de la Universitatea La Sapienza, crede că s-au format fisuri la baza amfiteatrului.

„Placa de beton pe care a fost construit Colosseumul ar putea să fie fisurată”, a mai spus Monti, care a adăugat că, dacă presupunerile sale se adeveresc, va fi necesară o intervenție.

Colosseumul – celebru pentru sângeroasele lupte cu gladiatori din Imperiul Roman – atrage anual sute de mii de vizitatori și de obicei este foarte aglomerat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase