Confruntată cu o lipsă acută de forță de muncă, Germania își propune să atragă anual 400.000 de străini

Confruntată cu o lipsă acută de forță de muncă, Germania își propune să atragă anual 400.000 de străini
Frankfurt, unul dintre principalele centre financiare din Germania. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21/01/2022, 11:56

Guvernul din Germania își propune să atragă 400.000 de muncitori calificați din străinătate în fiecare an.

Aceasta pentru a încerca să rezolve atât un dezechilibru demografic, cât și penuria de forță de muncă în sectoare-cheie, care riscă să submineze redresarea după pandemia de COVID-19, informează Reuters.

„Lipsa de muncitori calificați a devenit atât de gravă, încât încetinește dramatic economia noastră. Nu putem controla problema unei forțe de muncă îmbătrânite decât printr-o politică modernă de imigrație. Trebuie să atingem cât mai repede cifra a 400.000 de muncitori calificați din străinătate”, a declarat Christian Duerr, liderul parlamentarilor Democraților Liberi (FDP).

Coaliția din Germania a ajuns la un acord în acest sens

Social-democrații din partidul cancelarului Olaf Scholz, liberalii din FDP și Verzii au convenit, în acordul lor privind formarea unei coaliții, asupra unor măsuri precum un sistem de imigrație bazat pe puncte pentru specialiștii din țări din afara Uniunii Europene și ridicarea salariului minim la nivel național la 12 euro pe oră pentru a face munca în Germania mai atractivă.

Institutul Economic German estimează că forța de muncă va scădea cu peste 300.000 de persoane în acest an, deoarece sunt mai multe persoane care ies la pensie decât tineri care intră pe piața muncii.

Se preconizează că acest decalaj se va mări la peste 650.000 în 2029, lăsând o penurie de cinci milioane de angajați pe piața muncii până în 2030. Numărul germanilor angajați a crescut la aproape 45 de milioane anul trecut, în ciuda pandemiei.

După decenii de natalitate scăzută și migrație inegală, o forță de muncă în scădere reprezintă, de asemenea, o bombă cu ceas pentru sistemul public de pensii din Germania, țară în care tot mai puțini angajați sunt împovărați cu sarcina de a finanța pensiile unei mase tot mai mari de pensionari care se bucură de o speranță de viață din ce în ce mai lungă.