Coreea de Nord ia în considerare o posibilă reluare a testelor cu rachete nucleare

Coreea de Nord ia în considerare o posibilă reluare a testelor cu rachete nucleare
Publicat: 20/01/2022, 12:04

Coreea de Nord a discutat joi despre o posibilă reluare a testelor cu rachete nucleare şi balistice cu rază lungă de acţiune, transmite AFP. Posibilitatea reluării testelor a fost discutată la o întâlnire a Biroului Politic condus de Kim Jong Un, care se pregăteşte pentru „o confruntare pe termen lung” cu Statele Unite, conform informaţiilor difuzate de agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

„Politica ostilă şi ameninţarea militară a Statelor Unite a atins un prag al pericolului care nu mai poate fi ignorat”, iar reuniunea Biroului Politic al Comitetului Central „a ordonat să se examineze rapid problema reluării” tuturor activităţilor suspendate temporar, a raportat KCNA, referindu-se la programele nucleare şi de rachete cu rază lungă de acţiune.

În 2018, liderul nord-coreean a anunţat o amânare a testelor nucleare şi cu rachete balistice cu rază lungă de acţiune, spunând că obiectivele sale au fost îndeplinite dar, după eşecul negocierilor cu Donald Trump, a ameninţat că va reveni la teste.

În cadrul reuniunii Biroului Politic a fost prezentat și un raport ce analizează condiţiile din peninsula coreeană şi abordează „direcţia măsurilor defensive împotriva Statelor Unite pe viitor”.

Potrivit KCNA, „Statele Unite au calomniat statul nostru şi au comis actul lipsit de sens de a adopta mai mult de douăzeci de măsuri de sancţionare, iar Coreea de Nord trebuie să „se pregătească pentru o confruntare pe termen lung cu imperialiştii americani”.

Coreea de Nord a efectuat deja mai multe lansări de la începutul anului, inclusiv două rachete tactice ghidate. Phenianul urmăreşte să îşi consolideze armamentul și respinge invitaţiile la dialog din partea Statelor Unite.

Săptămâna trecută, SUA au impus noi sancţiuni regimului de la Phenian, iar Coreea de Nord a răspuns cu noi teste şi a susţinut „dreptul său legitim” la autoapărare.