• Publicat:
Internațional

Coreea de Nord, pregătită de „atacuri preventive” și de folosirea armamentului nuclear „în orice moment”

Coreea de Nord, pregătită de „atacuri preventive” și de folosirea armamentului nuclear „în orice moment”
Armamentul nuclear nord-coreean să fie pregătit pentru a fi folosit "în orice moment", a ordonat Kim Jong-un, scrie vineri presa de stat, în contextul unei intensificări a tensiunilor în Peninsula Coreea, relatează DPA în pagina electronică.

Liderul nord-coeean a dat acest ordin după ce ONU a impus Phenianului cele mai dure sancțiuni din ultima perioadă, în urma unui test nuclear efectuat în ianuarie și unui test balistic în februarie.

De asemenea, Kim Jong-un a îndemnat joi armata, în timpul unui test militar, să fie pregătită să efectueze atacuri preventive, potrivit agenției nord-coreene de presă KCNA.

El a subliniat asupra „necesității mobilizării focoaselor nucleare în cadru apărării naționale pentru a fi lansate în orice moment”, potrivit agenției oficiale.

„Întregul popor (nord-coreean) așteaptă acum ordinul de luptă, pentru a anihila inamicul (…), pe imperialiștii americani și grupul de trădători ai (președintei sud-coreene) Park Geun-hye”, scrie KCNA.

Ministrul japonez de Externe Fumio Kishida a declarat vineri dimineața pentru presă că țara sa „nu poate să accepte absolut deloc dezvoltarea nucleară și de rachete nord-coreene”.

„În coordonare cu (membrii) comunității internaționale, este necesar să îndemnăm Coreea de Nord să dea dovadă de reținere și să respecte deplin rezoluțiiile Consiliului de Securitate al ONU”, care îndeamnă această țară izolată să înceteze programele nuclear și balistic, a declarat Kishida.

Activități nucleare și militare nord-coreene, condamnate de către comunitatea internațională, au condus, de la începutul acestui an, la o intensificare a tensiunilor în Peninsula Coreea.

Regimul stalinist a efectuat al patrulea test nuclear pe 6 ianuarie, a lansat pe 7 februarie o rachetă cu rază lungă de acțiune, iar joi a lansat mai multe salve de proiectile în largul coastelor de est ale țării.

Inchide