Cum ar putea izbucni, „accidental”, un război între SUA și Iran

Redactor:
Mihai Draghici
Cum ar putea izbucni, „accidental”, un război între SUA și Iran
Statele Unite și Iranul ar putea fi atrase "accidental" într-un conflict, în contextul tensiunilor din regiunea Golfului Persic, a avertizat luni Guvernul Marii Britanii.

Arabia Saudită, principalul inamic al Iranului, susține că două petroliere au fost vizate de acte de sabotaj în largul Emiratelor Arabe Unite. Incidentul s-a produs exact după ce Statele Unite avertizaseră că „Iranul sau grupuri intermediare” ar putea perturba traficul maritim în Golful Persic după impunerea de noi sancțiuni americane în contexul retragerii Washingtonului din Acordul atomic internațional.

„Suntem foarte îngrijorați în legătură cu riscul unui conflict care ar putea izbucni accidental printr-o escaladare neintenționată care se încheie printr-un conflict”, a declarat luni Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, citat de agenția Associated Press.

„Avem nevoie de o perioadă de calm pentru a ne asigura că toată lumea înțelege ce gândește cealaltă parte”, a subliniat Jeremy Hunt, precizând că le va împărtăși aceste preocupări partenerilor europeni și secretarului de Stat american, Mike Pompeo.

Administrația islamistă de la Teheran a refuzat, vineri, orice dialog cu Statele Unite, iar un cleric iranian a amenințat că un portavion american ar putea fi atacat, în contextul amplificării tensiunilor bilaterale.

Pe fondul tensiunilor generate de sancțiunile impuse de SUA după retragerea din Acordul atomic iranian, președintele SUA, Donald Trump, s-a arătat deschis negocierilor cu regimul de la Teheran. „Ceea ce aș vrea să văd din partea Iranului ar fi să mă sune”, a declarat liderul de la Casa Albă. La rândul său, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a avertizat că Statele Unite vor reacționa „rapid și decisiv” în cazul unui atac iranian. „Regimul de la Teheran trebuie să înțeleagă că atacurile comise de ei sau de intermediari împotriva intereselor americane ori a cetățenilor americani vor atrage o ripostă rapidă și decisivă din partea SUA”, a declarat Pompeo.

În contextul tensiunilor cu Iranul, Statele Unite au trimis deja bombardiere B-52 la Baza aeriană Al Udeid din Qatar, iar portavionul USS Abraham Lincoln și grupul naval aferent se deplasează spre Golful Persic.

Președintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franța, China și Rusia mențin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancțiunilor americane, Iranul a avertizat miercuri că ar putea renunța la unele condiții ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menținerea Tratatului.

Gardienii Revoluției din Iran au transmis miercuri că nu vor exista negocieri cu Statele Unite. „Nu vor fi deloc negocieri cu America”, a declarat generalul iranian Yadollah Javani, citat de agențiile de presă Tasnim și Associated Press. La rândul său, un cleric islamic radical din Iran, ayatollahul Yousef Tabatabai-Nejad, a avertizat că portavionul trimis de SUA în Golful Persic poate fi „distrus cu o singură rachetă”.

Nu este clar dacă președintele Iranului, Hassan Rouhani, un politician moderat, va accepta oferta de dialog a Washingtonului.

 

Inchide