Dalai Lama pledează la Washington pentru un capitalism cu față umană

Dalai Lama pledează la Washington pentru un capitalism cu față umană
Publicat: 21/02/2014, 08:05
Actualizat: 26/03/2019, 04:45

Dalai Lama, aflat în vizită la Washington, a salutat joi orientarea Chinei spre economia de piață și, în fața unui comitet format din susținători ai capitalismului, și-a exprimat dorința ca acest sistem să nu uite de componenta sa umană, relatează AFP.

În cursul unui seminar de două zile la American Enterprise Institute, un centru de reflecție conservator, liderul spiritual tibetan a evocat rolul important pe care l-a avut liderul chinez Deng Xiaoping în introducerea capitalismului în China anilor ’80.

„Deng Xiaoping a fost un lider foarte, foarte realist. El a acceptat realitatea și a avut curaj să schimbe sistemul economic”, o dovadă că „economia centralizată (…) este sortită eșecului”, a declarat laureatul cu Premiul Nobel pentru Pace.

Însă Dalai Lama a atras atenția asupra disparităților dintre bogați și săraci în Statele Unite și dezbaterii privind inegalitatea socială din India, țară în care se află în exil încă din 1959.

„Trebuie să fim atenți și la ceilalți (…), în numele unității între oameni”, a apreciat el.

Vineri, Dalai Lama va fi primit la Casa Albă de președintele american Barack Obama.

„Președintele (Barack Obama) îl va întâlni pe Dalai Lama în calitate de lider religios și cultural respectat la nivel internațional”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Ultima întalnire dintre cei doi lideri, care a avut loc în 2011, a provocat furia Beijingului.

Gaidau Ion, [email protected]