Decizia Theresei May care îi atrage acuzații fără precedent. De ce refuză să publice raportul privind sursele finanțării extremismului islamic în Marea Britanie

Decizia Theresei May care îi atrage acuzații fără precedent. De ce refuză să publice raportul privind sursele finanțării extremismului islamic în Marea Britanie
Publicat: 12/07/2017, 22:22
Actualizat: 28/03/2019, 05:11

Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a explicat că, în pofida faptului că unele organizații extremiste islamice primesc finanțări de sute de mii de lire sterline (sute de mii de euro), a decis să nu publice în totalitate raportul.

„Am luat această decizie din cauza volumului mare de informații personale și din rațiuni de siguranță națională”, a argumentat Amber Rudd.

„Finanțarea externă le-a permis unor indivizi să studieze în instituții care promovează forme profund conservatoare ale islamului și care oferă literatură puternic social-conservatoare și predicatori instituțiilor musulmane din Marea Britanie. Unii dintre acești indivizi au generat preocupări privind extremismul”, a admis Amber Rudd.

Criticii susțin că Guvernul Theresa May încearcă să protejeze Arabia Saudită, un aliat al Marii Britanii și cel mai mare exportator de petrol din lume.

Diane Abbott, ministrul de Interne al Guvernului din umbră, format de opoziție, a argumentat că „publicul are dreptul să știe dacă vreun guvern, organizații străine sau britanice ori indivizi finanțează extremismul” în Marea Britanie. „Sigur că nu trebuie compromise serviciile de informații (…). Dar există suspiciuni puternice că raportul este cenzurat pentru a proteja prioritățile comerciale și diplomatice ale actualului Guvern, inclusiv în relațiile cu Arabia Saudită. Singura modalitate de a atenua aceste suspiciuni este să fie publicat raportul în întregime”, a adăugat Diane Abbott, potrivit cotidianului The Guardian.

Arabia Saudită, principala sursă de promovare a extremismului islamic în Marea Britanie

Arabia Saudită este principala sursă de promovare a extremismului islamic în Marea Britanie, acuză Societatea Henry Jackson. Potrivit unui raport publicat recent, există „o legătură clară și din ce în ce mai mare” între organizații islamiste, fonduri primite din străinătate și grupuri teroriste. Institutul Henry Jackson, specializat în relații externe, a solicitat o anchetă publică privind rolul Arabiei Saudite și al altor țări din regiunea Golfului Persic. Ambasada Arabiei Saudite susține că acuzațiile sunt „absolut false”.

Raportul a identificat o serie de state din zona Golful Persic care furnizează susținere financiară moscheilor și instituțiilor educaționale musulmane din Marea Britanie care sunt surse de extremism. În fruntea listei este Arabia Saudită, unul dintre aliații apropiați ai Marii Britanii și Statelor Unite. Acuzațiile au fost formulate în contextul în care Arabia Saudită și alte țări arabe au impus o blocadă Qatarului tocmai pentru că ar susține terorismul islamist. Potrivit raportului, criticile Riyadului la adresa Administrației de la Doha sunt o formă de „ipocrizie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic