Decizie istorică în țara cu cele mai dure legi ale avortului din Europa

Decizie istorică în țara cu cele mai dure legi ale avortului din Europa
Publicat: 26/09/2017, 18:32
Irlanda, țara cu una dintre cele mai restrictive legi ale avortului din Europa, a anunțat că va organiza anul viitor un referendum pe această temă, extrem de contestată de organismele internaționale care apără drepturile omului. O decizie referitoare la Amendamenul 8, care conferă„drept egal la viață copilului nenăscut”, va fi luată în lunile mai sau iunie 2018, potrivit documentelor guvernamentale.
Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU a cerut în iulie anul trecut abrogarea legilor referitoare la avort. În Irlanda, femeile care vor să recurgă la avort sunt nevoite să meargă în Marea Britanie pentru a se supune acestei proceduri care la Londra este legală, dar pe care femeile din Irlanda trebuie să o plătească.
În vara acestui an ONU a condamnat fermlegile „crude și inumane” ale avortului din Irlanda. A fost pentru a doua oară în ultimul an când Comitetul ONU a criticat legile avortului existente în Irlanda, care le refuză femeilor purtătoare a unor feți cu malformații fatale dreptul la întreruperea sarcinii, informează The Guardian. Organismul a dat, astfel, o decizie în favoarea lui Siobhán Whelan, o irlandeză căreia i-a fost negat dreptul la avort în 2010, cu toate că a fost avertizată că există un risc foarte mare ca sarcina să-i fie fatală, au anunțat atunci reprezentanții ONU.
Astfel de anomalii includ situațiile în care fetusul are organele vitale sub-dezvoltate, precum inima și creierul, lucru care ar însemna că, odată dusă la bun sfârșit, sarcina s-ar solda fie cu un bebeluș născut deja mort, fie cu unul care ar muri la doar câteva ore după naștere. Cazul lui Whelan este identic cu cel al Amandei Mellet, care a fost nevoită să călătorească până în Marea Britanie pentru a-și întrerupe sarcina.
Anul trecut, ONU a dat o decizie în favoarea lui Mellet, iar aceasta a scris istorie devenind prima femeie care a primit despăgubiri din partea statului irlandez din cauza traumei suferite. În cazul Whelan, Comitetul ONU a statuat că Irlanda trebuie să-i ofere femeii compensații materiale pentru daunele pe care i le-a provocat legislația națională, dar și că statul irlandez trebuie să-și regândească reglementările pentru a se asigura că alte femei nu se vor confrunta cu o situație similară. ONU a îndemnat și la legalizarea avortului și să ofere servicii accesibile pentru întreruperile de sarcină.
În urmă cu trei ani, Centrul pentru Drepturile Reproductive a înaintat o plângere în numele lui Whelan, argumentând că legile extrem de dure și restrictive ale Irlandei i-au încălcat drepturile fundamentale și au supus-o unui tratament crud, inuman și degradant, interferând cu dreptul său la intimitate și discriminând-o pe motive de gen.
„Atunci când am primit diagnosticul mi s-a spus că va trebui să duc sarcina la termen pentru că legile irlandeze referitoare la avort nu îți permit să o întrerupi în asemenea circumstanțe. Dacă îmi doream să renunț la copil, trebuia să călătoresc în altă jurisdicție. Pentru mine, acest lucru a fost profund greșit și știam că suferința pe care am îndurat-o pentru a avea acces la sistemul de sănătate era de-a dreptul inumană”, a declarat Whelan, citată de The Guardian.
Leah Hoctor, director regional pentru Europa la Centrul pentru Drepturile Reproductive a comentat că „Siobhán Whelan și-a căutat curajoasă dreptatea pentru răul pe care atât ea, cât și alte femei l-au suferit în urma aplicării legilor avortului din Irlanda. Acum, Comitetul ONU transmite Irlandei, pentru a doua oară, că legile sale sunt crude și inumane”.
Irlanda a scos avorturile în afara legii, cu excepția cazurilor speciale în care viața unei femei însărcinate se află în pericol. Încercările de a rezolva această controversă au dus, în 2013, la elabroarea unui document numit „Protection of Life During Pregnancy Act” care permitea avortul în condițiile în care o femeie este sinucigașă și este suspectă că se află în pericol de a-li face rău în cazul în care sarcina ar fi dusă la termen.
Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Simona Halep și-a inaugurat piscina la vila de la Izvorani și a făcut senzație în...
Canicula ucide. Semne că suferi de epuizare termică ce pot duce la AVC
S-a aflat câţi BANI a plătit Alex Velea pe inelul de logodnă care a ajuns...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Cea mai bine plătită medalie din istorie! Câți bani incasează prima sportivă din Filipine care...
PNRR-ul României, criticat aspru de presa din Germania: ”Comisia Europeană ar putea respinge planul fără...
Șocul de pe autostradă. Ce a văzut un șofer în apropierea unui sens giratoriu la...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Substanța nocivă pentru întreaga planetă: Este prezentă în alimente și cosmetice și este una dintre...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Calvarul îndurat de Monica Gabor în timpul relației cu Mr. Pink. Suferința nebănuită. EXCLUSIV
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
Veste ȘOC despre CAPATOS! Anunțul cutremurător a venit CHIAR ACUM
Zguduitor! Un preot și soția sa au ars de vii. Tragedie provocată de furtuna din...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...