Decizie istorică în țara cu cele mai dure legi ale avortului din Europa

Decizie istorică în țara cu cele mai dure legi ale avortului din Europa
Publicat: 26/09/2017, 18:32
Irlanda, țara cu una dintre cele mai restrictive legi ale avortului din Europa, a anunțat că va organiza anul viitor un referendum pe această temă, extrem de contestată de organismele internaționale care apără drepturile omului. O decizie referitoare la Amendamenul 8, care conferă„drept egal la viață copilului nenăscut”, va fi luată în lunile mai sau iunie 2018, potrivit documentelor guvernamentale.
Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU a cerut în iulie anul trecut abrogarea legilor referitoare la avort. În Irlanda, femeile care vor să recurgă la avort sunt nevoite să meargă în Marea Britanie pentru a se supune acestei proceduri care la Londra este legală, dar pe care femeile din Irlanda trebuie să o plătească.
În vara acestui an ONU a condamnat fermlegile „crude și inumane” ale avortului din Irlanda. A fost pentru a doua oară în ultimul an când Comitetul ONU a criticat legile avortului existente în Irlanda, care le refuză femeilor purtătoare a unor feți cu malformații fatale dreptul la întreruperea sarcinii, informează The Guardian. Organismul a dat, astfel, o decizie în favoarea lui Siobhán Whelan, o irlandeză căreia i-a fost negat dreptul la avort în 2010, cu toate că a fost avertizată că există un risc foarte mare ca sarcina să-i fie fatală, au anunțat atunci reprezentanții ONU.
Astfel de anomalii includ situațiile în care fetusul are organele vitale sub-dezvoltate, precum inima și creierul, lucru care ar însemna că, odată dusă la bun sfârșit, sarcina s-ar solda fie cu un bebeluș născut deja mort, fie cu unul care ar muri la doar câteva ore după naștere. Cazul lui Whelan este identic cu cel al Amandei Mellet, care a fost nevoită să călătorească până în Marea Britanie pentru a-și întrerupe sarcina.
Anul trecut, ONU a dat o decizie în favoarea lui Mellet, iar aceasta a scris istorie devenind prima femeie care a primit despăgubiri din partea statului irlandez din cauza traumei suferite. În cazul Whelan, Comitetul ONU a statuat că Irlanda trebuie să-i ofere femeii compensații materiale pentru daunele pe care i le-a provocat legislația națională, dar și că statul irlandez trebuie să-și regândească reglementările pentru a se asigura că alte femei nu se vor confrunta cu o situație similară. ONU a îndemnat și la legalizarea avortului și să ofere servicii accesibile pentru întreruperile de sarcină.
În urmă cu trei ani, Centrul pentru Drepturile Reproductive a înaintat o plângere în numele lui Whelan, argumentând că legile extrem de dure și restrictive ale Irlandei i-au încălcat drepturile fundamentale și au supus-o unui tratament crud, inuman și degradant, interferând cu dreptul său la intimitate și discriminând-o pe motive de gen.
„Atunci când am primit diagnosticul mi s-a spus că va trebui să duc sarcina la termen pentru că legile irlandeze referitoare la avort nu îți permit să o întrerupi în asemenea circumstanțe. Dacă îmi doream să renunț la copil, trebuia să călătoresc în altă jurisdicție. Pentru mine, acest lucru a fost profund greșit și știam că suferința pe care am îndurat-o pentru a avea acces la sistemul de sănătate era de-a dreptul inumană”, a declarat Whelan, citată de The Guardian.
Leah Hoctor, director regional pentru Europa la Centrul pentru Drepturile Reproductive a comentat că „Siobhán Whelan și-a căutat curajoasă dreptatea pentru răul pe care atât ea, cât și alte femei l-au suferit în urma aplicării legilor avortului din Irlanda. Acum, Comitetul ONU transmite Irlandei, pentru a doua oară, că legile sale sunt crude și inumane”.
Irlanda a scos avorturile în afara legii, cu excepția cazurilor speciale în care viața unei femei însărcinate se află în pericol. Încercările de a rezolva această controversă au dus, în 2013, la elabroarea unui document numit „Protection of Life During Pregnancy Act” care permitea avortul în condițiile în care o femeie este sinucigașă și este suspectă că se află în pericol de a-li face rău în cazul în care sarcina ar fi dusă la termen.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron