Detalii șocante în cazul crimei de la Paris: Adolescentul le-a cerut elevilor să îi identifice victima! / I-a dedidat crima lui Macron, „conducătorul necredincioșilor” – FOTO

Detalii șocante în cazul crimei de la Paris: Adolescentul le-a cerut elevilor să îi identifice victima! / I-a dedidat crima lui Macron, „conducătorul necredincioșilor” - FOTO
Adolescentul criminal i-a dedicat cumplitul act lui Macron, „conducătorul necredincioșilor” / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 18/10/2020, 11:49

Adolescentul care a decapitat un profesor, lângă o școală dintr-o suburbie din Paris unde acesta preda, s-a apropiat de elevi de pe stradă și le-a cerut să-i identifice victima, a declarat sâmbătă, 17 octombrie procurorul antiterorism Jean-Francois Ricard.

Poliția l-a împușcat pe atacatorul de 18 ani, care s-a născut în Rusia, la câteva minute după ce l-a ucis vineri, 16 octombrie, în plină zi, pe profesorul de istorie în vârstă de 47 de ani, Samuel Paty, la Conflans-Sainte-Honorine.

O fotografie a cadavrului profesorului, însoțită de un mesaj de revendicare postat pe Twitter, a fost descoperită pe telefonul agresorului, găsit lângă corpul său. Jean-Francois Ricard a declarat că contul Twitter aparține atacatorului, transmite Reuters.

Adolescentul criminal i-a dedicat cumplitul act lui Macron, „conducătorul necredincioșilor”

Postarea a fost eliminată rapid de Twitter, care a spus că a suspendat contul, deoarece încalcă politica companiei.

Ricard a citat mesajul spunând: „În numele lui Allah cel mai milostiv, cel mai milostiv,… pentru (președintele Emmanuel) Macron, conducătorul necredincioșilor, am executat unul dintre câinii tăi din Iad care au îndrăznit să-l deprecieze pe (Profetul) Mohammad”.

La începutul acestei luni, Paty le arătase elevilor săi desene animate ale profetului Mohammad în cadrul unui curs referitor la libertatea de exprimare, supărându-i pe mai mulți părinți musulmani. Musulmanii consideră că orice descriere a Profetului este blasfemică.

Atacatorul, de origine cecenă, locuia în orașul Evreux, la nord-vest de Paris, și nu era cunoscut anterior de serviciile de informații, a anunțat Ricard într-o conferință de presă.

Crima a șocat întreaga țară și amintește de un alt atac care a avut loc în urmă cu cinci ani asupra birourilor revistei satirice Charlie Hebdo. Prim-ministrul Jean Castex a declarat că poartă semnele distinctive ale terorismului islamist.

„Vreau să vă împărtășesc indignarea mea totală. Laicismul, coloana vertebrală a Republicii Franceze, a fost vizată în acest act ticălos”, a declarat Castex.

Sindicatele, grupurile anti-rasiste și Charlie Hebdo organizează duminică, 18 octombrie, o adunare în centrul Parisului pentru a-l comemora pe profesorul ucis.

Miercuri va fi organizat un tribut național, a anunțat biroul de presă al președintelui Macron.

Patru rude apropiate ale atacatorului au fost reținute la scurt timp după atac. Alți cel puțin cinci indivizi au fost reținuți în timpul nopții, inclusiv tatăl unui elev de la școala lui Paty, College du Bois d’Aulne, și o cunoștință a tatălui elevului cunoscută de serviciile de informații, a declarat procurorul antiterorism. A zecea persoană a fost arestată în acest caz, a anunțat BFM TV sâmbătă, citând surse judiciare.

În zilele de după lecția cu privire la libertatea de exprimare, tatăl elevului a înregistrat mai multe videoclipuri în care l-a numit pe profesor un tâlhar și a cerut să fie concediat. Într-una dintre filmări, el i-a îndemnat pe alții să-și „unească forțele și să spună «oprește-te, nu te atinge de copiii noștri»”. Videoclipurile au fost distribuite pe social media.

Sora vitregă a tatălui elevului s-a alăturat Statului Islamic în Siria în 2014, a declarat procurorul. Nu a fost clar imediat dacă atacatorul adolescent îl știa fie tatăl elevului, fie pe cunoștința tatălui.

Părinții elevilor au depus flori la poarta școlii.

„(Fiica mea) este zdruncinată, terorizată de violența unui astfel de act. Cum îi voi explica ceva ce este de neimaginat?”, tatăl unui elev a scris pe Twitter.

Imamul unei moschei: Atacturile extremiștilor sunt devastatoare pentru comunitatea musulmană

Liderii musulmani au condamnat crima, pe care multe persoane publice au perceput-o ca un atac asupra esenței statului francez și a valorilor sale de laicitate, libertate de cult și libertatea de exprimare.

Atacurile mortale ale militanților islamiști sau ale simpatizanților acestora au fost devastatoare pentru comunitatea musulmană a Franței, a declarat Tareq Oubrou, imamul unei moschei din Bordeaux.

„Suntem între ciocan și nicovală. (n.r. crima) Atacă Republica, societatea, pacea și însăși esența religiei, care este despre unire”, a spus acesta pentru radioul France Inter.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase