Distrugerea unei drone de 220 de milioane de dolari de către Iran arată o mare slăbiciune pe care o au SUA și NATO în acest moment

Redactor:
Adrian Popa
Iranul a doborât zilele trecute o dronă americană foarte avansată - un model RQ-4A Global Hawk, dotat cu camere avansate, senzori și radar - care poate ajunge să coste 220 de milioane de dolari. Incidentul a scos la iveală o slăbiciune a SUA și, implicit, a NATO: lipsa unor vehicule aeriene de supraveghere greu de anihilat de către inamici.

Deși este una dintre cele mai avansate drone disponibile, RQ-4A Global Hawk nu se poate apăra singură și nu are viteza și manevrabilitatea necesare pentru a scăpa de rachetele sol-aer sau aer-aer lansate împotriva ei, potrivit National Interest. Mai mult, aeronava nu este invizibilă pe radare.

În acest moment, majoritatea aeronavelor folosite de SUA și NATO pentru culegerea de informații militare, cu echipaj uman sau fără, au aceleași slăbiciuni ca RQ-4A.

CITEȘTE ȘI: Avionul militar care era atât de rapid încât rachetele, interceptoarele și proiectilele nu îl puteau ajunge – FOTO

Există pototipuri de drone de mare viteză, despre care sunt cunoscute puține informații, dar va mai trece timp până când acestea vor intra în serviciul activ. Sunt disponibile și două modele invizibile pe radar, RQ-170 și RQ-180. Din păcate, acestea sunt puține și nu pot depăși viteza sunetului, ceea ce înseamnă că, dacă sunt detectate, pot fi doborâte ușor.

Până în 1999, SUA a avut în dotare un avion aproape imposibil de doborât. SR-71 „Blackbird” era capabil să zboare cu de trei ori viteza sunetului (care este de 1.234,8 km/h) și a fost cel mai rapid avion militar aflat în serviciu activ vreodată. Acesta putea ajunge la o altitudine maximă de aproape 27.000 de metri. Deoarece zbura atât de sus, piloții purtau costume similare cu cele ale astronauților. Având o asemenea „protecție”, niciun SR-71 nu a fost doborât vreodată de inamici, deși s-a tras asupra acestor aeronave.

MIG-25 „Foxbat” și SR-71 „Blackbird”

Nici cele mai rapide avioane de interceptare, precum MIG-25, nu puteau ține pasul cu Blackbird. Acest lucru a fost confirmat de pilotul sovietic Viktor Belenko, care a fugit în Japonia în 1976.  Potrivit lui, piloții de SR-71 își „băteau joc” și „se jucau” cu „Foxbat-urile” (denumirea NATO pentru MIG-25) trimise pentru a-i intercepta.

Pentagonul cunoaște aceste probleme și lucrează la noi proiecte. Urmașul lui SR-71, SR-72, dezvoltat de compania Lockheed Martin, va fi și el foarte rapid, putând atinge, după unele surse, de șase ori viteza sunetului. De aceea, Rusia și alte puteri mondiale încearcă să dezvolte rachete hipersonice, suficient de rapide încât să îl poată lovi.

De ce era specială drona RQ-4A Global Hawk distrusă de Iran

Drona distrusă de Iran este produsă, începând cu anul 1998, de compania Northrup Grumman, iar o unitate poate costa până la 220 de milioane de dolari, în funcție de tehnologiile cu care este echipată, potrivit publicației Wired

Aripile dronei au o anvergură de 39,6 metri, iar greutatea maximă pe care o poate avea la decolare este de 16 tone.

Global Hawk poate zbura la o altitudine maximă de peste 18.000 de metri și sta în aer timp de 34 de ore, fără întrerupere. Vehiculul este dotat, printre altele, cu senzori avansați, camere de mare rezoluție și un radar performant. 

În 24 de ore, o dronă Global Hawk poate culege informații de pe 100.000 de kilometri pătrați de teren. 

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide