Dmitri Medvedev publică o hartă cu împărțirea Ucrainei/ MAE respinge ”ferm demersul” lui Medvedev ”de a redesena în mod aleatoriu granițele altor state”

Dmitri Medvedev publică o hartă cu împărțirea Ucrainei/ MAE respinge ”ferm demersul” lui Medvedev ”de a redesena în mod aleatoriu granițele altor state”
Harta Ucrainei în viziunea lui Dmitri Medvedev / Sursa FOTO: Ukrainska Pravda
Publicat: 28/07/2022, 09:06
Actualizat: 28/07/2022, 16:07

Ministerul Român de Externe respinge categoric demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, de a redesena în mod aleatoriu granițele altor state și încălcarea normelor dreptului internațional. Medvedev a publicat joi pe o rețea de socializare o hartă a Europei în care Ucraina este împărțită între alte țări, cea mai mare aparținând Rusiei, iar altele mai mici Poloniei și României.

Ministerul Afacerilor Externe transmite printr-un comunicat de presă că nu este de acord cu demersul lui Dmitri Medvedev care atribuie, ”în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României și altor state vecine Ucrainei”.

”MAE respinge ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o rețea de socializare o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României și altor state vecine Ucrainei.

MAE consideră că astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă și dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federația Rusă și care a fost amplificat după declanșarea războiului ilegal și ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei. Astfel de așa-zise „propuneri” și „analize” care vizează redesenarea aleatorie a granițelor unor state și promovează astfel încălcarea dreptului internațional nu reprezintă decât încercări complet nereușite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaționale bazate pe reguli.

MAE reafirmă sprijinul deplin al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internațional și reiterează condamnarea agresiunii militare nejustificate și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei.

România este și va rămâne un partener al Ucrainei și reconfirmă susținerea deplină și compasiunea profundă față de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esență, un proiect de promovare și consolidare a păcii în Europa, cât și a determinării poporului ucrainean de a-și asuma plenar principiile și valorile spațiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internațional”, se arată în comunicatul emis de MAE.

Știre inițială

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a publicat pe Telegram o hartă a Europei în care Ucraina este împărțită între alte țări, cea mai mare aparținând Rusiei, iar altele mai mici Poloniei și României.

Pe această hartă, numai regiunea Kiev este etichetată drept Ucraina. Potrivit lui Medvedev, această hartă a fost creată de „analiștii occidentali”, dar fără să precizeze mai exact cine sunt aceștia.

Astfel, potrivit hărții, Vinița și Cernăuți ar aparține României. Lvov, Ternopil și alte orașe ar aparține Poloniei, iar restul Rusiei, relatează publicațiile Kyiv Independent  și Ukrainska Pravda.

De altfel, liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, Denis Pușilin, a făcut apel miercuri la Rusia să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, spunând că principalele orașe ale țării sunt ruse.

„Astăzi a venit vremea eliberării orașelor rusești, fondate de ruși: Kiev, Cernihiv, Poltava, Odesa, Dnipro, Harkov, Zaporojie, Luțk”, a scris Denis Pușilin pe Telegram, cu ocazia aniversării eliberării de către sovietici a orașului Brest, din Belarus, după ocuparea acestuia de către naziști.

Orașele menționate de Pușilin acoperă aproape toată zona geografică a Ucrainei.

Rusia a purtat un război hibrid împotriva Ucrainei timp de 8 ani, ocupând peninsula Crimeea și o parte din estul Ucrainei în 2014 și a lansat o invazie deschisă pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022.