Două surori răpite de Hamas au primit cetățenie română în Israel. Comunitatea evreilor cu strămoși imigranți din România trece de un milion

Două surori răpite de Hamas au primit cetățenie română în Israel. Comunitatea evreilor cu strămoși imigranți din România trece de un milion
Foto: Ambasada României Israel
Publicat: 21/12/2023, 17:41
Actualizat: 21/12/2023, 17:55

Danielle Alony şi Sharon Alony Cunio, două surori răpite de Hamas la 7 octombrie şi eliberate împreună cu fetiţele lor în urma armistiţiului de şapte zile, au primit cetăţenia română, anunţă Ambasada României în Israel. În Israel, comunitatea evreilor cu strămoși născuți în România trece de un milion de suflete. Este ce-a de-a doua comunitate, după cei refugiați din Rusia și Ucraina.

Surorile Alony fac parte dintr-o familie de evrei originari din România. Comunitatea evreilor originari din România numără peste un milion de persoane şi continuă, la 75 de ani de la fondarea Statului Israel, să fie o legătură extrem de puternică între cele două state, menţionează Ambasada României într-o postare pe Facebook.

A fost „un moment emoţionant pentru întreaga echipă a Ambasadei. Am avut imensa bucurie şi onoare de a găzdui ceremonia pentru depunerea jurământului de credinţă de către Danielle Alony şi Sharon Alony Cunio. Răpite de Hamas pe 7 octombrie, au fost eliberate împreună cu fetiţele lor. Soţul lui Sharon este în continuare ostatic în Gaza”, precizează misiunea diplomatică.

Doi cetățeni români uciși, un singur ostatic în tunele

MAE a precizat săptămâna trecută că în prezent, o persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatică în Fâşia Gaza, după ce au fost confirmate decesele altor doi ostatici cu origini româneşti, Tal Haimi şi Inbar Haiman.

Ambasadorul Radu Ioanid a participat miercuri la shiva lui Inbar Haiman, tânăra artistă răpită la festivalul Nova pe 7 octombrie şi ucisă în captivitatea Hamas. Diplomatul a fost profund emoţionat să asiste la durerea profundă împărtăşită de familia, rudele şi prietenii ei, care au iubit-o şi admirat-o pe Inbar, se arată într-un alt mesaj al Ambasadei.

Danielle Alony şi fetiţa ei au fost eliberate la 24 noiembrie, odată cu primul grup de ostatici, iar sora ei a fost eliberată ulterior. După ce a scăpat din captivitate, Danielle a apărut public şi a povestit ce a trăit acolo, cerându-i în continuare premierului Netanyahu să facă eforturi pentru a obţine eliberarea celorlalţi ostatici. „Fiicele noastre au văzut lucruri pe care copiii de acea vârstă, sau de orice vârstă, nu ar trebui să le vadă”, a declarat Danielle Aloni.  Danielle s-a numărat printre cele trei femei care au apărut într-un videoclip cu ostatici lansat de Hamas la sfârşitul lunii octombrie, în care cerea insistent guvernului să negocieze eliberarea lor. Ea venise în kibutzul Nir Oz pentru a-şi vizita familia şi a fost răpită împreună cu fiica ei, Emilia, în vârstă de 5 ani, şi cu sora ei, Sharon Aloni-Cunio, precum şi cu alţi membri ai familiei. În ziua atacului, Danielle a trimis ultimul mesaj familiei ei şi a spus că sunt terorişti în casa lor şi că îi este teamă că nu vor supravieţui.

Citiți și: BBC: Cei trei ostatici împușcați din greșeală de armata israeliană au scris „SOS” cu resturi de mâncare

VIDEO | România, alături de Israel pentru eliberarea ostaticilor din Gaza. Doar doi români mai sunt prizonieri în tunelele Hamas

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic