Elizabeth a II-a împlinește 93 de ani. De ce are regina Marii Britanii două aniversări

Elizabeth a II-a împlinește 93 de ani. De ce are regina Marii Britanii două aniversări
Publicat: 21/04/2019, 09:43

Duminică, pentru a marca aniversarea reginei, vor fi trase 41 de salve de tun din Hyde Park, 21 de salve de tun din Windsor Great Park și 62 de salve de tun din Turnul Londrei.

De obicei, regina Elizabeth își serbează această aniversare în familie, la castelul Windsor. Regina își va face apariția și la balconul palatului Buckingham, potrivit tradiției.

Deși data de 21 aprilie marchează data sa de naștere reală, aceasta își sărbătorește oficial aniversarea în a doua sâmbătă din luna iunie. Astfel, anul acesta, aniversarea oficială a reginei va avea loc pe 8 iunie.

Atunci are loc parada Trooping the Colour, între palatul Buckingham și Horse Guards Parade, un teren destinat acestor evenimente, situat în apropiere de Whitehall, în centrul Londrei. La parada anuală participă peste 1.400 de militari, cu 200 de cai, și 400 de muzicanți.

Regina Elizabeth a II-a a participat la sărbătoarea „Trooping the Color” în fiecare an, cu o singură excepție – în 1955, parada a fost anulată, din cauza unei greve a muncitorilor de la căile ferate britanice.

Tradiția celor două aniversări a fost inaugurată de regele George al II-lea, în 1748. Născut în noiembrie, acesta a decis să își celebreze aniversarea în aceeași zi cu parada Trooping the Colour. Această ceremonie își are originea în pregătirile pentru război din trecut, când toate steagurile erau strânse și arătate soldaților britanici înainte de luptă, pentru ca aceștia să le recunoască în iureșul bătăliilor.

Regele Edward al VII-lea, născut în noiembrie, a fost cel care a făcut din aniversarea oficială un standard.

La începuturile domniei sale, Elizabeth a II-a și-a sărbătorit aniversarea oficială într-o zi de joi, după care celebrarea a fost mutată sâmbăta.

Și, deși este asociată manifestării Trooping the Colour în Marea Britanie, celelalte națiuni Commonwealth au propriile criterii, care implică de obicei recunoașterea evenimentului ca sărbătoare publică.

Australia a recunoscut aniversarea oficială în anul 1788 și toate provinciile, cu excepția uneia, marchează acest eveniment în prima zi de luni din iunie. În vestul Australiei, evenimentul este marcat în ultima zi de luni din septembrie sau prima luni din octombrie.

În Canada, aniversarea oficială a fost stabilită pentru ziua în care s-a născut regina Victoria (24 mai 1819), din 1845. Canadienii sărbătoresc Victoria Day pe 24 mai sau în ziua de luni care precede data.

Iar în Noua Zeelandă aniversarea oficială este marcată în prima zi de luni din iunie, în timp ce în Insulele Falkland este sărbătorită chiar pe 21 aprilie.

Anul acesta, ziua de naștere a reginei Elizabeth coincide cu prima zi de Paști.

Aprilie va fi o lună aglomerată pentru familia regală britanică: în afară de aniversarea reginei, se așteaptă nașterea unui nou strănepot al acesteia, primul copil al prințului Harry și al ducesei Meghan de Sussex.

În septembrie 2015, regina Elizabeth a II-a, care a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, într-o perioadă în care Marea Britanie nu își revenise încă de pe urma distrugerilor produse de Al Doilea Război Mondial, a intrat în istorie, devenind monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic.

Atunci când era o tânără prințesă, Elizabeth nu se aștepta să devină regină, deoarece tatăl ei, George al VI-lea, a primit coroana doar pentru faptul că fratele său mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat, în 1936, pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americancă divorțată.

Elizabeth a II-a a urcat pe tron pe 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei.

În acel moment, Elizabeth a II-a a devenit cel de-al 40-lea monarh dintr-o linie succesorală ce își are originea în regele normand William Cuceritorul, care a câștigat tronul britanic în anul 1066, după o victorie asupra anglo-saxonului Harold al II-lea, la finalul Bătăliei de la Hastings.

În anul în care a devenit regină, Războiul din Coreea se afla la apogeu, Iosif Stalin era conducătorul Uniunii Sovietice, iar Marea Britanie tocmai anunțase că deține bomba atomică.

Regina Elizabeth a II-a este căsătorită cu prințul Philip, în vârstă de 97 de ani, cu care are patru copii. Suverana britanică are opt nepoți și șapte strănepoți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu