Eurodeputat italian: Nu îmi pasă de sinuciderea „superinfractorului” român, „s-au economistit bani”

Eurodeputat italian: Nu îmi pasă de sinuciderea superinfractorului român, s-au economistit bani
Publicat: 21/02/2015, 14:11

„Nu dau doi bani pe sinuciderea deținutului român; aș fi mulțumit doar dacă toți românii din Italia ar reveni acasă”, a declarat eurodeputatul italian Gianluca Buonanno, membru al partidului xenofob Liga Nordului, referindu-se, la postul italian Radio 24, la moartea unui român în Penitenciarul Opera (Milano) și la comentariile rasiste făcute de gardieni.

„Eu îi înțeleg pe gardieni; un deținut a făcut un gest revoltător, iar gardienii își riscă viețile pentru 1.200 de euro pe lună. Îi înțeleg pe cei care au făcut anumite comentarii”, a spus Buonanno.

După ce moderatorii emisiunii de radio i-au atras atenția că, de fapt, un om a murit, eurodeputatul italian a adăugat: „Nu îmi pasă absolut deloc că a murit unul. Infractorii de acest fel nu au nicio limită, iar mulți din această rasă, românii, omoară, comit masacre, pentru câțiva euro. Dacă s-a omorât, a fost alegerea lui, s-au economisit bani. Nu îmi pasă că s-a omorât un superinfractor. Unul mai puțin de întreținut, sunt de acord cu multe dintre comentariile făcute online”.

De altfel, pentru a stârni și alte controverse, europarlamentarul Gianluca Buonanno a exprimat intenția de a merge în Libia, pentru a sfida organizația teroristă Stat Islamic, care controlează regiuni ale acestei țări și a decapitat zeci de ostatici creștini. „Sunt pregătit să merg în Libia. Doar că nu este simplu: aștept viza și caut curse aeriene prin Istanbul sau Tunis. Dacă nu voi găsi, voi închiria un avion privat. Eu nu sunt un eunuc, sunt un eurodeputat original. Guvernul nostru este o rușine. Europa pare o tabără de vacanță”, a spus Buonanno, în vârstă de 48 de ani.

Un deținut român – Ioan Gabriel B. – s-a spânzurat, la sfârșitul săptămânii trecute, într-un penitenciar situat la periferia orașului italian Milano, după ce fusese condamnat la detenție pe viață pentru crimă. Sindicatul Poliției Penitenciare Italiene (SAPPE) a exprimat regret pentru decesul deținutului român. „Noi suntem atenți la dificultățile tuturor deținuților, indiferent de situația socială și de gravitatea infracțiunii comise”, a comunicat SAPPE.

Însă o serie de comentarii controversate au apărut pe pagina de Facebook a Alianței Sindicatelor Poliției Penitenciare (ALSIPPE). „Un român mai puțin. Mie îmi pare rău pentru deținuți care se sinucid din astfel de cauze. Dar pentru ăsta, nu; mă întreb ce așteaptă alții pentru a-i urma exemplul”, scria un agent al poliției penitenciare ca reacție la difuzarea comunicatului despre moartea românului.

„Cine ne mai fură? Unul mai puțin care primește mâncare de la stat”, continua gardianul. Răspunzând unui interlocutor care califica aceste comentarii ca fiind inadecvate, autorul mesajului inițial preciza: „Lucrez într-un penitenciar. Sunt doar deținuți extracomunitari. Pentru a avea meseria de gardian trebuie să ai inima neagră”. Administrația Penitenciarelor din Italia (DAP) a declanșat o anchetă internă privind comentariile postate pe contul de Facebook al Alianței Sindicatelor Poliției Penitenciare (ALSIPPE).

Ministrul italian al Justiției, Andrea Orlando, a catalogat drept „intolerabile” comentariile cu caracter rasist, cerând Administrației penitenciarelor să se distanțeze de aceste opinii controversate. „În mod evident, este vorba de fapte intolerabile. Vom lua măsuri pentru ca astfel de incidente să nu se repete”, a declarat Andrea Orlando, potrivit site-ului agenției AGI. „Analizăm situația și l-am sunat pe șeful Administrației penitenciarelor (DAP) pentru a le cere sindicatelor să se distanțeze de aceste comentarii”, a adăugat Orlando. Ministrul Justiției l-a convocat pentru o întâlnire pe Santi Consolo, directorul Administrației italiene a penitenciarelor (DAP).

Santi Consolo, directorul Administrației penitenciarelor din Italia, a dispus suspendarea și cercetarea a 16 gardieni de penitenciar după comentariile cu caracter rasist postate ca reacție la decesul deținutului român.

Deținutul român, în vârstă de 39 de ani, a fost găsit mort în celula în care era închis, în Penitenciarul Opera, situat la periferia orașului Milano (nordul Italiei). Anchetatorii au stabilit că deținutul român s-a spânzurat. „În pofida activităților constante de supraveghere efectuate de agenții poliției penitenciare, nu s-a putut evita gestul pe care deținutul l-a făcut în celulă. Medicii au intervenit rapid, dar nu l-au putut salva”, a declarat Donato Capece, secretarul general al Sindicatului SAPPE. Românul fusese condamnat în primă instanță la detenție pe viață în anul 2013, pentru uciderea unui vecin, Guerrino Bisacco, în anul 2007, în provincia Padova. Curtea de Apel din Veneția a confirmat sentința de condamnare pe viață. În cursul anului 2014, în Penitenciarul Opera (Milano) s-au înregistrat o sinucidere, patru tentative de sinucidere, 35 de cazuri de automutilare și 24 de altercații între deținuți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?