Explozia din Arhanghelsk: Autoritățile ruse ar fi recomandat evacuarea cetățenilor din localitatea Nionoksa

Redactor:
Andrei Vacaru
Explozia din Arhanghelsk: Autoritățile ruse ar fi recomandat evacuarea cetățenilor din localitatea Nionoksa
Autoritățile ruse le-ar fi recomandat cetățenilor din satul Nionoksa să părăsească localitatea după ce nivelul radiațiilor din zonă a crescut în urma exploziei din regiunea Arhanghelsk, produsă pe 8 august, informează surse citate de agențiile Reuters și Interfax.

Potrivit meteorologilor ruși, în orașul Severodvinsk nivelul radiațiilor a fost de 16 ori mai mare decât valorile obișnuite. Autoritățile locale susțin că autoritățile din domeniul militar interveni începând de miercuri în zonă.

„Am primit o notificare despre acțiunile planificate de către autoritățile militare. În acest sens, locuitorilor din Nionoksa le-a fost solicitat să părăsească satul începând cu 14 august”, au informat autoritățile din Severodvinsk.

Potrivit Interfax, autoritățile din regiunea Arhanghelsk neagă existența unei notificări în acest sens.

Cel puțin cinci ingineri au murit în accidentul s-a produs săptămâna trecută într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Conform experților americani, deflagrația ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).

Incidentul de tip nuclear intervine într-un moment crucial în competiția militară dintre Statele Unite și Rusia. Administrația Donald Trump tocmai a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Administrația Vladimir Putin a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF.

Inchide