Financial Times | Comisia Von der Leyen: Numiri-cheie pentru o Uniune Europeană puternică

Financial Times | Comisia Von der Leyen: Numiri-cheie pentru o Uniune Europeană puternică
Publicat: 11/09/2019, 10:14

Fostul ministru german al Apărării a numit trei vicepreședinți „executivi” seniori sub comanda sa pentru a gestiona politici importante, precum cele de mediu, digitale și industriale în următorii cinci ani.

Ursula von der Leyen a numit-o în funcția de comisat pe Margrethe Vestager, care a pornit o campanie împotriva giganților tehnologici din Statele Unite pentru practici incorecte.

De asemenea, Ursula von der Leyen l-a numit pe fostul prim-ministru olandez Frans Timmermans, care a luptat în comisia actuală pentru respectarea statului de drept, pentru portofoliul de combatere a problemelor de mediu.

Italia, al cărei buget a fost subiectul multor conflicte cu Bruxellesul, a primit portofoliul economic, iar Franța va avea portofoliile de apărare și reforme industriale.

Printre principalii comisari din viitoarea Comisie Europeană se numără:

Margrethe Vestager, politician liberal danez în vârstă de 51 de ani, va ocupa funcția de vice-președinte executiv în domeniul digital. Numită de președintele american Donald Trump „doamna cu taxele”, Vestager a primit funcția de comisar datorită politicilor sale privind regulile de competiție la nivelul UE în domeniul tehnologic.

Vestager a fost atât lăudată cât și criticată în Statele Unite, pentru modul în care a oferit amenzi de miliarde de dolari giganților tehnologici americani, printre care o amendă de opt miliarde de dolari pentr Google, precum și pentru faptul că a ordonat companiei Apple să plătească 13 miliarde de dolari Irlandei, sub formă de taxe.

Frans Timmermans, în vârstă de 58 de ani, a fost numit în funcția de vicepreședinte executiv pentru mediu. Fostul prim-ministru danez își va păstra rolul formal de a doua persoană din Comisia Europeană, dar acum face parte din echipa de trei persoane care se vor afla sub coordonarea directă a Ursulei Von der Leyen. Timmermans a candidat pentru funcția deținută momentan de Jean-Claude Juncker, dar a fost blocat ulterior de liderii europeni.

Paolo Gentiloni, în vârstă de 64 de ani, va fi comisarul pentru economie. Fostul prim-ministru al Italiei este una dintre cele mai importante figuri din actuala Comisie Europeană. Gentiloni, politicial pro-european de centru-stânga, a ocupat de asemenea funcția de ministru de Externe în Guvernul condus de Matteo Renzi.

Phil Hogan, în vârstă de 59 de ani, a fost numit în funcția de comisar pentru comerț, fiind una dintre puținele surprize sesizate în Comisia alcătuită de Von der Leyen. Actual ministru al Agriculturii în Irlanda, Hogan a fost un negociator-cheie în ultimii cinci ani cu Uniunea Europeană, pe probleme legate de comerț. Acesta a lucrat alături de Cecilia Malmstrom pentru a încheia acorduri comerciale cu Japonia și cu grupul Mercosur.

Margaritis Schinas, în vârstă de 57 de ani, va ocupa funcția de vicepreședinte și comisar pentru „Protejarea stilului de viață european”. Grecul Schinas este o figură cunoscută în Bruxelles, fiind fostul purtător de cuvânt al fostei comisii. Numirea sa în funcție a generat controverse, Schinas urmând să se ocupte de probleme legate de securitate, migrație, câmpul muncii și educație.

Vera Jourova și Didier Reynders vor ocupa funcția de comisari pentru justiție. Portofoliul privind respectarea statului de drept va fi gestionat de ambii comisari: Jourova, comisar ceh în vârstă de 55 de ani, va fi vicepreședinte responsabil de transparență, iar Reynders, în vârstă de 61 de ani, va fi comisar pentru justiție.

Laszlo Trocsanyi, în vârstă de 63 de ani, a fost numit în funcția de comisar pentru expansiune. Politicianul ungar a fost criticat de opoziția din țara sa, care l-a numit „o alegere complet inacceptabilă”.

Sylvie Goulard, în vârstă de 54 de ani, va fi comisarul pentru piața unică și apărare. Fost politician liberal, Goulard a fost angajată a Băncii Franței în ultimii doi ani. Aceasta a coordonat mai multe reforme economice ale UE în urma crizei financiare.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase